travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Oduvijek me zanimala povezanost hrane i kulture.
Hrana je oduvijek igrala važnu ulogu u povijesnim zbivanjima svih kultura i utjecala na razvoj civilizacija.
Od samih mojih početaka istraživanja 'indijske' hrane zanimala me i njezina kultura.
Jedna stvar koja me je potpuno oborila s nogu je sari. I tako se pojavio moj drugi hobi povezan s Indijom – strastveno proučavanje i skupljanje sarija. Stoga nisam mogla biti sretnija kada su mi prišle studentice indologije Filozofskog fakulteta i zamolile me da im ispred Lotos-a pomognem široj zagrebačkoj javnosti predstaviti ovaj drevan odjevni predmeti.
No što je toliko privlačno u tom komadu tkanine koji obavija žensko tijelo? Namjernici iz dalekih krajeva koje je put nanio u Indiju od pamtivijeka su bili očarani ljepotom Indijki u sarijima. Sari naglašava žensku gracioznost, otmjenost, eleganciju i senzualnost.
Stilovi se razlikuju od sela do sela, od grada do grada. Indijsko modno naslijeđe bogato je tradicijom, iskri bojama, osvaja ljepotom. Maštovitost desena, boja i načina omatanja pobuđuje maštu kao nijedan drugi odjevni predmet.
Većina vas je upoznata s izgledom modernog, nivi načina omatanja sarija. Jeste li znali da je on novotvorevina nastala pod utjecajem viktorijanaca i Muslimana kojima je skrivanje ženskog tijela bio način kontroliranja seksualnosti?
No indijske žene od pamtivijeka su omatale sari na najrazličitije načine usko povezane s njihovim staležom, dobi i geografskim područjem iz kojeg dolaze.
Sarije će od reda nositi same studentice, a ja vam šaljem vam samo mali uvid u šarenilo i bogatstvo koje vas očekuje ako dođete.
Očarana Bollywoodom, Eleonora nije mogla dočekati da uskoči u jedan moderan sari.
Ovako omotan sari nosile su plesačice sa Šri Lanke. Zaintrigiane indijskom kulturom i plesom, spremno su ga odjenule ga Monika i Iva.
Ovaj predivan Oriya sari nastao je kompliciranom ikat tehnikom tkanja na tkalačkome stanu tkalca iz Orisse. Nosi ga Maja.
Predstavljanje sarija je dio njihovog predstojećeg festivala 'Put do Indije' koji je zamišljen kao četverodnevni prikaz bogate, otvorene i tolerantne indijske kulture stare preko pet tisuća godina. Na festivalu vas očekuju zanimljiva predavanja na temu budizma, indijske mitologije, izložbe fotografija, indijskih instrumenata i uporabnih predmeta, filmovi, čitanje poezije...
Detaljan program festivala pronađite na njihovim službenim web stranicama.