travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

nedjelja, 29.04.2007.

Čarolija sarija

Oduvijek me zanimala povezanost hrane i kulture.
Hrana je oduvijek igrala važnu ulogu u povijesnim zbivanjima svih kultura i utjecala na razvoj civilizacija.
Od samih mojih početaka istraživanja 'indijske' hrane zanimala me i njezina kultura.
Jedna stvar koja me je potpuno oborila s nogu je sari. I tako se pojavio moj drugi hobi povezan s Indijom – strastveno proučavanje i skupljanje sarija. Stoga nisam mogla biti sretnija kada su mi prišle studentice indologije Filozofskog fakulteta i zamolile me da im ispred Lotos-a pomognem široj zagrebačkoj javnosti predstaviti ovaj drevan odjevni predmeti.


No što je toliko privlačno u tom komadu tkanine koji obavija žensko tijelo? Namjernici iz dalekih krajeva koje je put nanio u Indiju od pamtivijeka su bili očarani ljepotom Indijki u sarijima. Sari naglašava žensku gracioznost, otmjenost, eleganciju i senzualnost.
Stilovi se razlikuju od sela do sela, od grada do grada. Indijsko modno naslijeđe bogato je tradicijom, iskri bojama, osvaja ljepotom. Maštovitost desena, boja i načina omatanja pobuđuje maštu kao nijedan drugi odjevni predmet.

Većina vas je upoznata s izgledom modernog, nivi načina omatanja sarija. Jeste li znali da je on novotvorevina nastala pod utjecajem viktorijanaca i Muslimana kojima je skrivanje ženskog tijela bio način kontroliranja seksualnosti?
No indijske žene od pamtivijeka su omatale sari na najrazličitije načine usko povezane s njihovim staležom, dobi i geografskim područjem iz kojeg dolaze.

Sarije će od reda nositi same studentice, a ja vam šaljem vam samo mali uvid u šarenilo i bogatstvo koje vas očekuje ako dođete.

Očarana Bollywoodom, Eleonora nije mogla dočekati da uskoči u jedan moderan sari.



Ovako omotan sari nosile su plesačice sa Šri Lanke. Zaintrigiane indijskom kulturom i plesom, spremno su ga odjenule ga Monika i Iva.



Ovaj predivan Oriya sari nastao je kompliciranom ikat tehnikom tkanja na tkalačkome stanu tkalca iz Orisse. Nosi ga Maja.



Predstavljanje sarija je dio njihovog predstojećeg festivala 'Put do Indije' koji je zamišljen kao četverodnevni prikaz bogate, otvorene i tolerantne indijske kulture stare preko pet tisuća godina. Na festivalu vas očekuju zanimljiva predavanja na temu budizma, indijske mitologije, izložbe fotografija, indijskih instrumenata i uporabnih predmeta, filmovi, čitanje poezije...
Detaljan program festivala pronađite na njihovim službenim web stranicama.

29.04.2007. u 10:16 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>