Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Čarolija sarija

Oduvijek me zanimala povezanost hrane i kulture.
Hrana je oduvijek igrala važnu ulogu u povijesnim zbivanjima svih kultura i utjecala na razvoj civilizacija.
Od samih mojih početaka istraživanja 'indijske' hrane zanimala me i njezina kultura.
Jedna stvar koja me je potpuno oborila s nogu je sari. I tako se pojavio moj drugi hobi povezan s Indijom – strastveno proučavanje i skupljanje sarija. Stoga nisam mogla biti sretnija kada su mi prišle studentice indologije Filozofskog fakulteta i zamolile me da im ispred Lotos-a pomognem široj zagrebačkoj javnosti predstaviti ovaj drevan odjevni predmeti.


No što je toliko privlačno u tom komadu tkanine koji obavija žensko tijelo? Namjernici iz dalekih krajeva koje je put nanio u Indiju od pamtivijeka su bili očarani ljepotom Indijki u sarijima. Sari naglašava žensku gracioznost, otmjenost, eleganciju i senzualnost.
Stilovi se razlikuju od sela do sela, od grada do grada. Indijsko modno naslijeđe bogato je tradicijom, iskri bojama, osvaja ljepotom. Maštovitost desena, boja i načina omatanja pobuđuje maštu kao nijedan drugi odjevni predmet.

Većina vas je upoznata s izgledom modernog, nivi načina omatanja sarija. Jeste li znali da je on novotvorevina nastala pod utjecajem viktorijanaca i Muslimana kojima je skrivanje ženskog tijela bio način kontroliranja seksualnosti?
No indijske žene od pamtivijeka su omatale sari na najrazličitije načine usko povezane s njihovim staležom, dobi i geografskim područjem iz kojeg dolaze.

Sarije će od reda nositi same studentice, a ja vam šaljem vam samo mali uvid u šarenilo i bogatstvo koje vas očekuje ako dođete.

Očarana Bollywoodom, Eleonora nije mogla dočekati da uskoči u jedan moderan sari.



Ovako omotan sari nosile su plesačice sa Šri Lanke. Zaintrigiane indijskom kulturom i plesom, spremno su ga odjenule ga Monika i Iva.



Ovaj predivan Oriya sari nastao je kompliciranom ikat tehnikom tkanja na tkalačkome stanu tkalca iz Orisse. Nosi ga Maja.



Predstavljanje sarija je dio njihovog predstojećeg festivala 'Put do Indije' koji je zamišljen kao četverodnevni prikaz bogate, otvorene i tolerantne indijske kulture stare preko pet tisuća godina. Na festivalu vas očekuju zanimljiva predavanja na temu budizma, indijske mitologije, izložbe fotografija, indijskih instrumenata i uporabnih predmeta, filmovi, čitanje poezije...
Detaljan program festivala pronađite na njihovim službenim web stranicama.

Post je objavljen 29.04.2007. u 10:16 sati.