travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Poslužiti hladni kremasti srikhand (šrikhand) za vrućih dana prava je poslastica za vaše goste.
Ukoliko nemate šafrana u srikhand ubacite nasjeckano voće.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Količina: za 5 osoba
Sastojci:
1l jogurta (vidi temeljne recepte)
1/4 žličice mljevenog šafrana
1/4 žličice mljevenog kardamoma
1 žlica ružine vodice
2 žlice nasjeckanih pistacija (ili po potrebi)
1/2 šalice šećera u prahu
Postupak:
1. Stavite jogurt u gazu i ostavite da se cijedi 12-16 sati.
2. Nakon 12-16 sati prebacite dobivenu smjesu (dehin) u posudu.
Namočite šafran u malo toplog mlijeka ili vode.
3. Razmažite ju po posudi i podijelite na četvrtine.
Žlicom izvadite 1/4 sira na njegov ostatak, a u prazninu naspite šećer (to je omjer dehina i šećera koji uvijek 'pali').
4. Umiješajte šafran, ružinu vodicu, kardamom, pistacije i dobro promiješajte.
Ukoliko želite napravite preljev od šafrana. Zavrijte malo vode, dodajte par tučaka šafrana i par žlica šećera. Kuhajte dok ne dobijete 'one string consistency' tj. kada umočite žlicu i izvadite ju van otopina se s nje treba polako iscijediti oblikujući nit.
Prelijte ga preko posluženog srikhanda.
Srikhand najefektnije izgleda poslužen u prozirnim čašama ili posudama. Ja sam slagala red srikhanda, red preljeva, red pistacija.
Imajte na umu da sam za ovaj post radila srikhand od 4l jogurta i stoga sam mogla napuniti čašu od oko pola litre. Obično se ne poslužuje ovolika količina kao na slici. Ovo je bilo za jednog predanog ljubitelja šrikhija.
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*
Izvori:
Yamuna Devi: The Art of Indian Vegetarian Cooking
Kurma Dasa: Great Vegetarian Dishes
http://www.indobase.com