travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 28.04.2007.

Srikhand (šrikhand)

Poslužiti hladni kremasti srikhand (šrikhand) za vrućih dana prava je poslastica za vaše goste.
Ukoliko nemate šafrana u srikhand ubacite nasjeckano voće.



Vrijeme pripreme: 15 minuta
Količina: za 5 osoba


Sastojci:

1l jogurta (vidi temeljne recepte)
1/4 žličice mljevenog šafrana
1/4 žličice mljevenog kardamoma
1 žlica ružine vodice
2 žlice nasjeckanih pistacija (ili po potrebi)
1/2 šalice šećera u prahu

Postupak:

1. Stavite jogurt u gazu i ostavite da se cijedi 12-16 sati.

2. Nakon 12-16 sati prebacite dobivenu smjesu (dehin) u posudu.
Namočite šafran u malo toplog mlijeka ili vode.



3. Razmažite ju po posudi i podijelite na četvrtine.



Žlicom izvadite 1/4 sira na njegov ostatak, a u prazninu naspite šećer (to je omjer dehina i šećera koji uvijek 'pali').



4. Umiješajte šafran, ružinu vodicu, kardamom, pistacije i dobro promiješajte.

Ukoliko želite napravite preljev od šafrana. Zavrijte malo vode, dodajte par tučaka šafrana i par žlica šećera. Kuhajte dok ne dobijete 'one string consistency' tj. kada umočite žlicu i izvadite ju van otopina se s nje treba polako iscijediti oblikujući nit.
Prelijte ga preko posluženog srikhanda.

Srikhand najefektnije izgleda poslužen u prozirnim čašama ili posudama. Ja sam slagala red srikhanda, red preljeva, red pistacija.
Imajte na umu da sam za ovaj post radila srikhand od 4l jogurta i stoga sam mogla napuniti čašu od oko pola litre. Obično se ne poslužuje ovolika količina kao na slici. Ovo je bilo za jednog predanog ljubitelja šrikhija.









*sve slike: Mirisi, zlato i začini*

Izvori:
Yamuna Devi: The Art of Indian Vegetarian Cooking
Kurma Dasa: Great Vegetarian Dishes
http://www.indobase.com

28.04.2007. u 19:51 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>