Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Srikhand (šrikhand)

Poslužiti hladni kremasti srikhand (šrikhand) za vrućih dana prava je poslastica za vaše goste.
Ukoliko nemate šafrana u srikhand ubacite nasjeckano voće.



Vrijeme pripreme: 15 minuta
Količina: za 5 osoba


Sastojci:

1l jogurta (vidi temeljne recepte)
1/4 žličice mljevenog šafrana
1/4 žličice mljevenog kardamoma
1 žlica ružine vodice
2 žlice nasjeckanih pistacija (ili po potrebi)
1/2 šalice šećera u prahu

Postupak:

1. Stavite jogurt u gazu i ostavite da se cijedi 12-16 sati.

2. Nakon 12-16 sati prebacite dobivenu smjesu (dehin) u posudu.
Namočite šafran u malo toplog mlijeka ili vode.



3. Razmažite ju po posudi i podijelite na četvrtine.



Žlicom izvadite 1/4 sira na njegov ostatak, a u prazninu naspite šećer (to je omjer dehina i šećera koji uvijek 'pali').



4. Umiješajte šafran, ružinu vodicu, kardamom, pistacije i dobro promiješajte.

Ukoliko želite napravite preljev od šafrana. Zavrijte malo vode, dodajte par tučaka šafrana i par žlica šećera. Kuhajte dok ne dobijete 'one string consistency' tj. kada umočite žlicu i izvadite ju van otopina se s nje treba polako iscijediti oblikujući nit.
Prelijte ga preko posluženog srikhanda.

Srikhand najefektnije izgleda poslužen u prozirnim čašama ili posudama. Ja sam slagala red srikhanda, red preljeva, red pistacija.
Imajte na umu da sam za ovaj post radila srikhand od 4l jogurta i stoga sam mogla napuniti čašu od oko pola litre. Obično se ne poslužuje ovolika količina kao na slici. Ovo je bilo za jednog predanog ljubitelja šrikhija.









*sve slike: Mirisi, zlato i začini*

Izvori:
Yamuna Devi: The Art of Indian Vegetarian Cooking
Kurma Dasa: Great Vegetarian Dishes
http://www.indobase.com


Post je objavljen 28.04.2007. u 19:51 sati.