travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Tko kaže da se sa svih indijskih jela cijedi ghee ili ulje?
Lagani subjiji (sabđiji) leže skriveni u mnogim tradicionalnim kuharicama i čekaju da ih otkrijemo i isprobamo.
Kotu bhara louki je jedan od takvih i jedan od mojih omiljenih proljetnih recepata. Tikvice se tradicionalno pune heljdom (kotu) aromatiziranom tučcima šafrana, koprom ili lišćem korijandera.
Ovo je moja verzija za lagani proljetno-ljetni ručak ili večeru.
Tikvice sam punila smeđom basmati rižom (Bio&Bio).
Isprobajte ih punjene ječmom – odlične su!
Puniti možete bilo koju vrstu.
Tradicionalno se ovaj recept radi s okruglim tikvicama
koje sam, srećom, neki dan pronašla na Dolcu.
Vrijeme pripremanja: 50ak minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Količina: za 4 osoba
Za mjerenje sastojaka već godinama koristim cups iliti šalice pa vas molim da to uvažite. Kod nekih recepata dani su i grami.
U većini trgovina posuđem lako je pronaći litrenku s označenim mililitrima, šalicama i gramima.
Tablicu sa šalicama preračunatim u grame pogledajte ovdje.
Sastojci:
4 okrugle tikvice ili 8 manjih duguljastih (15 cm)
4 žlice maslaca ili maslinovog ulja
1-2 zelena čilija
105 g heljde (ječma, riže)
2 žlice sjeckanog korijandera, peršina ili kopra
1/8 žličice kajenskog ili običnog papra
6-8 kvalitetnih tučaka šafrana
1 žličica soli
1/2 šalice kiselog vrhnja
1/4 šalice narezanih badema
Postupak:
1. Odstranite vrh kod okruglih tikvica i izdubite ih žlicom. Ostavite oko 6 mm mesa oko ruba. (Duguljaste prerežite na pola i izdubite.)
Grubo nasjeckajte meso, stavite u čisto krpu, pritisnite i iscijedite što više tekućine.
Tikvice nasolite i okrenite.
2. Zagrijte ulje ili ghee. Dodajte nasjeckano meso tikvica, zelene čilije i pržite dok ne omekšaju. Umiješajte heljdu, ječam ili rižu i pržite 2-3 minute. Dodajte vodu, sjeckano lišće, kajenski ili obični papar i šafran. Kada zavrije, posolite i kuhajte na laganoj vatri 45-50 minuta. (Ja često skuham žitaricu unaprijed u dosta vode, procijedim i već ju skuhanu dodam na začine. U tom slučaju preskočite dio s dodavanjem vode.) Umiješajte kiselo vrhnje.
3. Papirnatim ručnikom osušite unutrašnjost tikvica i nadjenite ih. Pospite ih bademima i mljevenom paprikom.
Stavite ih u posudu i dolijte malo vode (oko 6mm duboko).
4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok tikvice ne omekšaju (mogu se lako probosti vilicom.)
Poslužite ih s laganim umakom kao glavno jelo ili prilog.
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*
Izvori:
Yamuna Devi: The Art of Indian Vegetarian Cooking