travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

ponedjeljak, 23.04.2007.

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Tko kaže da se sa svih indijskih jela cijedi ghee ili ulje?
Lagani subjiji (sabđiji) leže skriveni u mnogim tradicionalnim kuharicama i čekaju da ih otkrijemo i isprobamo.
Kotu bhara louki je jedan od takvih i jedan od mojih omiljenih proljetnih recepata. Tikvice se tradicionalno pune heljdom (kotu) aromatiziranom tučcima šafrana, koprom ili lišćem korijandera.


Ovo je moja verzija za lagani proljetno-ljetni ručak ili večeru.
Tikvice sam punila smeđom basmati rižom (Bio&Bio).
Isprobajte ih punjene ječmom – odlične su!
Puniti možete bilo koju vrstu.
Tradicionalno se ovaj recept radi s okruglim tikvicama
koje sam, srećom, neki dan pronašla na Dolcu.

Vrijeme pripremanja: 50ak minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Količina: za 4 osoba


Za mjerenje sastojaka već godinama koristim cups iliti šalice pa vas molim da to uvažite. Kod nekih recepata dani su i grami.
U većini trgovina posuđem lako je pronaći litrenku s označenim mililitrima, šalicama i gramima.
Tablicu sa šalicama preračunatim u grame pogledajte ovdje.


Sastojci:

4 okrugle tikvice ili 8 manjih duguljastih (15 cm)
4 žlice maslaca ili maslinovog ulja
1-2 zelena čilija
105 g heljde (ječma, riže)
2 žlice sjeckanog korijandera, peršina ili kopra
1/8 žličice kajenskog ili običnog papra
6-8 kvalitetnih tučaka šafrana
1 žličica soli
1/2 šalice kiselog vrhnja
1/4 šalice narezanih badema

Postupak:

1. Odstranite vrh kod okruglih tikvica i izdubite ih žlicom. Ostavite oko 6 mm mesa oko ruba. (Duguljaste prerežite na pola i izdubite.)
Grubo nasjeckajte meso, stavite u čisto krpu, pritisnite i iscijedite što više tekućine.
Tikvice nasolite i okrenite.




2. Zagrijte ulje ili ghee. Dodajte nasjeckano meso tikvica, zelene čilije i pržite dok ne omekšaju. Umiješajte heljdu, ječam ili rižu i pržite 2-3 minute. Dodajte vodu, sjeckano lišće, kajenski ili obični papar i šafran. Kada zavrije, posolite i kuhajte na laganoj vatri 45-50 minuta. (Ja često skuham žitaricu unaprijed u dosta vode, procijedim i već ju skuhanu dodam na začine. U tom slučaju preskočite dio s dodavanjem vode.) Umiješajte kiselo vrhnje.



3. Papirnatim ručnikom osušite unutrašnjost tikvica i nadjenite ih. Pospite ih bademima i mljevenom paprikom.





Stavite ih u posudu i dolijte malo vode (oko 6mm duboko).

4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok tikvice ne omekšaju (mogu se lako probosti vilicom.)
Poslužite ih s laganim umakom kao glavno jelo ili prilog.



*sve slike: Mirisi, zlato i začini*

Izvori:
Yamuna Devi: The Art of Indian Vegetarian Cooking

23.04.2007. u 23:50 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>