Tko kaže da se sa svih indijskih jela cijedi ghee ili ulje?
Lagani subjiji (sabđiji) leže skriveni u mnogim tradicionalnim kuharicama i čekaju da ih otkrijemo i isprobamo.
Kotu bhara louki je jedan od takvih i jedan od mojih omiljenih proljetnih recepata. Tikvice se tradicionalno pune heljdom (kotu) aromatiziranom tučcima šafrana, koprom ili lišćem korijandera.
Ovo je moja verzija za lagani proljetno-ljetni ručak ili večeru.
Tikvice sam punila smeđom basmati rižom (Bio&Bio).
Isprobajte ih punjene ječmom – odlične su!
Puniti možete bilo koju vrstu.
Tradicionalno se ovaj recept radi s okruglim tikvicama
koje sam, srećom, neki dan pronašla na Dolcu.
Vrijeme pripremanja: 50ak minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Količina: za 4 osoba
Za mjerenje sastojaka već godinama koristim cups iliti šalice pa vas molim da to uvažite. Kod nekih recepata dani su i grami.
U većini trgovina posuđem lako je pronaći litrenku s označenim mililitrima, šalicama i gramima.
Tablicu sa šalicama preračunatim u grame pogledajte ovdje.
Sastojci:
4 okrugle tikvice ili 8 manjih duguljastih (15 cm)
4 žlice maslaca ili maslinovog ulja
1-2 zelena čilija
105 g heljde (ječma, riže)
2 žlice sjeckanog korijandera, peršina ili kopra
1/8 žličice kajenskog ili običnog papra
6-8 kvalitetnih tučaka šafrana
1 žličica soli
1/2 šalice kiselog vrhnja
1/4 šalice narezanih badema
Postupak:
1. Odstranite vrh kod okruglih tikvica i izdubite ih žlicom. Ostavite oko 6 mm mesa oko ruba. (Duguljaste prerežite na pola i izdubite.)
Grubo nasjeckajte meso, stavite u čisto krpu, pritisnite i iscijedite što više tekućine.
Tikvice nasolite i okrenite.
2. Zagrijte ulje ili ghee. Dodajte nasjeckano meso tikvica, zelene čilije i pržite dok ne omekšaju. Umiješajte heljdu, ječam ili rižu i pržite 2-3 minute. Dodajte vodu, sjeckano lišće, kajenski ili obični papar i šafran. Kada zavrije, posolite i kuhajte na laganoj vatri 45-50 minuta. (Ja često skuham žitaricu unaprijed u dosta vode, procijedim i već ju skuhanu dodam na začine. U tom slučaju preskočite dio s dodavanjem vode.) Umiješajte kiselo vrhnje.
3. Papirnatim ručnikom osušite unutrašnjost tikvica i nadjenite ih. Pospite ih bademima i mljevenom paprikom.
Stavite ih u posudu i dolijte malo vode (oko 6mm duboko).
4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok tikvice ne omekšaju (mogu se lako probosti vilicom.)
Poslužite ih s laganim umakom kao glavno jelo ili prilog.
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*
Izvori:
Yamuna Devi: The Art of Indian Vegetarian Cooking
Post je objavljen 23.04.2007. u 23:50 sati.