travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Jedno od najdražih jela koje sam otkrila u Yamuninoj kuharici svakako su kofte.
Poslužene u zasebne zdjelice i uronjene u sočne umake tvore svaki formalan indijski ručak.
Spravljene u većim količinama mogu se poslužiti kao glavno jelo uz rižu i ostale priloge.
Postoji mnogo varijanti kofti. Rade se od sirovog ili kuhanog povrća ili dala koje se povezuje slanutkovim brašnom. Oblikovati se mogu u kuglice, popetice ili 'čevape'. Mogu se pržiti u dubokom ulju, na malo ulja ili peči u pećnici.
Kako u Indiji raste trend zdrave prehrane i hrane i kuhanje na malo ulja, uz sve navedene tehnike pojavila se i nova – kofte skuhane na pari koje niti malo okusom ne zaostju za prženim inačicama.
Većina kofti se poslužuje s umakom.
Postoji sedam tradicionalnih vrsta kofti. Kofte od: krumpira, cvjetače, zelja, repe (rotkve), lotosovog korijena, špinata i panira.
BANDHGOBHI KOFTA
Nadjeveni kelj
Ovaj sam recept promašla u jednoj 'vedskoj'
vegetarijanskoj kuharici.
Na meniju mi je trebalo jelo koje se istiće okusima i bojom
pa sam u nadjev dodala kurkumu i sjeckane paprike kojih
nema u izvornom receptu.
Vrijeme pripreme: 40ak minuta
Vrijeme kuhanja: 20ak minuta
Količina: 6-8 kofti
Sastojci:
Kofte
1 manji kelj
2 žličice gheeja ili ulja
50 g nasjeckanih indijskih oraščića ili badema
1 žličica ribanog svježeg đumbira
1 zelena ljuta papričica
Malo crvene i zelene paprike nasjeckane
350 g mekog panira (vidi temeljne recepte)
3 žlice sjeckanog peršina ili lišća korijandera
1/4 žličice mljevene paprike
3 žličice mljevenog korijandera
1 žličica kurkume
sol
Tijesto za prženje
100 g slanutkovog brašna
prstohvat soli
malo ulja
voda
Umak od rajčica
2 žličice gheeja ili ulja
štapić cimeta dug 5 cm
5 klinčića
1 žličica mljevenog kumina
1/4 žličice asafetide
1 kg oguljenih i nasjeckanih rajčica
1 žličica limunova soka
1/2 žličice kurkume
sol
Popržite začine, dodajte rajčice te kuhajte 30ak minuta na laganoj vatri. Izvadite cijele začine. Dodajte limunov sok, kurkumu i sol.
Priprema:
1. Pomiješajte slanutkovo brašno, sol i ulje. Pomiješajte s dovoljno vode da biste dobili gusto, tekuće tijesto. Pokrijte i pustite da odstoji.
2. Zavrijete vodu. Odstranite vanjske i oštećene listove s glavice kelja. Operite kelj i ubacite cijelu glavicu u kipuću vodu. Kuhajte 7-10 minuta. Glavicu osperite hladnom vodom.. Odrežite dno glavice i odvojite 6-8 listova pazeći da ih ne slomite. Odstranite debelu žilu na sredini lista kako bi listovi bili savitljivi. Pustite listove da se osuše.
3. Zagrijte ghee ili ulje i popržite orašide, ljutu papričicu, nasjeckanu papriku i ribani đumbir. Umiješajte razmrvljeni sir, korijander, mljevenu papriku, kurkumu i sol. Dobro izmješajte sve sastojke. Pustite da se smjesa malo ohladi.
4. Na sredinu svakog lista kelja stavite žlicu nadjeva i uvijte poput sarme. Umočite kofte u pripravljeno tijsto i pržite u ulju 5 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite ih s umakom od rajčica uz zdjelicu salate ili riže.
Ukoliko želite zdraviju varijantu ne treba vam tijesto za prženje. Nakon što se nadjenuli listove kelja stavite ih u posudu, prelijte umakom od rajčica i zapecite 15ak minuta u pećnici.
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*