Jedno od najdražih jela koje sam otkrila u Yamuninoj kuharici svakako su kofte.
Poslužene u zasebne zdjelice i uronjene u sočne umake tvore svaki formalan indijski ručak.
Spravljene u većim količinama mogu se poslužiti kao glavno jelo uz rižu i ostale priloge.
Postoji mnogo varijanti kofti. Rade se od sirovog ili kuhanog povrća ili dala koje se povezuje slanutkovim brašnom. Oblikovati se mogu u kuglice, popetice ili 'čevape'. Mogu se pržiti u dubokom ulju, na malo ulja ili peči u pećnici.
Kako u Indiji raste trend zdrave prehrane i hrane i kuhanje na malo ulja, uz sve navedene tehnike pojavila se i nova – kofte skuhane na pari koje niti malo okusom ne zaostju za prženim inačicama.
Većina kofti se poslužuje s umakom.
Postoji sedam tradicionalnih vrsta kofti. Kofte od: krumpira, cvjetače, zelja, repe (rotkve), lotosovog korijena, špinata i panira.
BANDHGOBHI KOFTA
Nadjeveni kelj
Ovaj sam recept promašla u jednoj 'vedskoj'
vegetarijanskoj kuharici.
Na meniju mi je trebalo jelo koje se istiće okusima i bojom
pa sam u nadjev dodala kurkumu i sjeckane paprike kojih
nema u izvornom receptu.
Vrijeme pripreme: 40ak minuta
Vrijeme kuhanja: 20ak minuta
Količina: 6-8 kofti
Sastojci:
Kofte
1 manji kelj
2 žličice gheeja ili ulja
50 g nasjeckanih indijskih oraščića ili badema
1 žličica ribanog svježeg đumbira
1 zelena ljuta papričica
Malo crvene i zelene paprike nasjeckane
350 g mekog panira (vidi temeljne recepte)
3 žlice sjeckanog peršina ili lišća korijandera
1/4 žličice mljevene paprike
3 žličice mljevenog korijandera
1 žličica kurkume
sol
Tijesto za prženje
100 g slanutkovog brašna
prstohvat soli
malo ulja
voda
Umak od rajčica
2 žličice gheeja ili ulja
štapić cimeta dug 5 cm
5 klinčića
1 žličica mljevenog kumina
1/4 žličice asafetide
1 kg oguljenih i nasjeckanih rajčica
1 žličica limunova soka
1/2 žličice kurkume
sol
Popržite začine, dodajte rajčice te kuhajte 30ak minuta na laganoj vatri. Izvadite cijele začine. Dodajte limunov sok, kurkumu i sol.
Priprema:
1. Pomiješajte slanutkovo brašno, sol i ulje. Pomiješajte s dovoljno vode da biste dobili gusto, tekuće tijesto. Pokrijte i pustite da odstoji.
2. Zavrijete vodu. Odstranite vanjske i oštećene listove s glavice kelja. Operite kelj i ubacite cijelu glavicu u kipuću vodu. Kuhajte 7-10 minuta. Glavicu osperite hladnom vodom.. Odrežite dno glavice i odvojite 6-8 listova pazeći da ih ne slomite. Odstranite debelu žilu na sredini lista kako bi listovi bili savitljivi. Pustite listove da se osuše.
3. Zagrijte ghee ili ulje i popržite orašide, ljutu papričicu, nasjeckanu papriku i ribani đumbir. Umiješajte razmrvljeni sir, korijander, mljevenu papriku, kurkumu i sol. Dobro izmješajte sve sastojke. Pustite da se smjesa malo ohladi.
4. Na sredinu svakog lista kelja stavite žlicu nadjeva i uvijte poput sarme. Umočite kofte u pripravljeno tijsto i pržite u ulju 5 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite ih s umakom od rajčica uz zdjelicu salate ili riže.
Ukoliko želite zdraviju varijantu ne treba vam tijesto za prženje. Nakon što se nadjenuli listove kelja stavite ih u posudu, prelijte umakom od rajčica i zapecite 15ak minuta u pećnici.
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*
Post je objavljen 19.04.2007. u 00:19 sati.