travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
O masala chaiu
Riječ chai dolazi od cha, kineske riječi za čaj i kao takva u uporabi je u mnogim jezicima i zemljama pa tako i u Indiji.
Na indijskim tržnicama diljem svijeta ponudit će vam razne mješavine chai masala.
Kako je u Indiji pijenje čaja popularnije od pijenja kave na ulicama mnogih kvartova ćete zateći 'chai wallahe' ili ulične (kuhare) i prodavače čaja.
Masala znači mješavina začina, a masala chai je ime za napitak spravljen od vode, mješavine začina, mlijeka, šećera i listića čaja.
Začini koji se upotrebljavaju su tzv. topli začini: đinđer, klinčići, zeleni kardamom, papar, cimet i muškatni oraščić. Njiho namjena je da 'griju' tijelo, a djeluju i kao snažni antioksidansi i mogu spriječiti pojavu raznih vrsta bolesti.
(provode se istraživanja o njegovom utjecaju na smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti te jačanju imuniteta).
Za zasladiti čaj može se upotrijebiti bijeli šećer, iako mu finiji i bogatiji okus daje smeđi šećer ili pak molasa. Čaj se može zasladiti i medom. Ove vrste zaslađivača 'izvlače' okuse iz začina. Za zdraviju varijantu, izbacite šećer.
Uobičajeno je u čaj dodati punomasno mlijeko koje mu daje puninu, ali bilo koja vrsta mlijeka može poslužiti. Vegani mogu dodati sojino.
Ovaj masala chai naučio me poznati svjetski vegetarijanski kuhar Kurma na tečaju u Ljubljani. Rekao je da će nam nakon kušanja ovog čaja okusne bradavice jednostavno eksplodirati.
I imao je pravo! Probajte i vi.
Mješavinu začina tvore:
1. kardamom – stimulira um i daje jasnoću
2. klinčići – tijelu daju toplinu, energiju i vitalnost
3. cimet – omogućava brže djelovanje ostalih začina
Na mješavinu se dodaje Rooibos, afrički crveni grmić. Za razliku od crnog čaja, Rooibos ne sadrži kofein. Od davnina je poznato da pomaže dojiljama i bebama, otklanja umor, a dvije čaše ovoga čaja zadovoljavaju dnevnu potrebu za C vitaminom.
Kupiti ga možete u Kući zelenog čaja, Ilica 14 (Lovački rog), a začine na trešnjevačkoj tržnici ili u LEKO doo, Mesnička 10.
MASALA CHAI
Sastojci:
4 šalice (1l) vode
10 mahuna zelenog kardamoma
10 klinčića
2.5 cm komad kore cimeta
2 šalice mlijeka
2 do 2 i pol žlice šećera (ili po želji)
2-3 žličice Rooibos čaja (ili 3-4 filter vrečice)
Priprema:
U lonac ubacite vodu i sve začine. Pričekajte da proključa. Smanjite vatru i ostavite da polagano vrije oko 10ak minuta. Dodajte mlijeko, šećer i rooibos i poklopite.
Nakon nekog vremena procijedite i servirajte. Ovaj se čaj bez problema može podgrijavati i neće postati gorak.
(Što duže držite začine to će čaj biti jačeg okusa. Osobno ih ostavim 10ak minuta. Za blaži čaj smanjite količinu začina.)
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*