travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

nedjelja, 15.04.2007.

Masala chai

O masala chaiu
Riječ chai dolazi od cha, kineske riječi za čaj i kao takva u uporabi je u mnogim jezicima i zemljama pa tako i u Indiji.
Na indijskim tržnicama diljem svijeta ponudit će vam razne mješavine chai masala.
Kako je u Indiji pijenje čaja popularnije od pijenja kave na ulicama mnogih kvartova ćete zateći 'chai wallahe' ili ulične (kuhare) i prodavače čaja.
Masala znači mješavina začina, a masala chai je ime za napitak spravljen od vode, mješavine začina, mlijeka, šećera i listića čaja.
Začini koji se upotrebljavaju su tzv. topli začini: đinđer, klinčići, zeleni kardamom, papar, cimet i muškatni oraščić. Njiho namjena je da 'griju' tijelo, a djeluju i kao snažni antioksidansi i mogu spriječiti pojavu raznih vrsta bolesti.
(provode se istraživanja o njegovom utjecaju na smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti te jačanju imuniteta).
Za zasladiti čaj može se upotrijebiti bijeli šećer, iako mu finiji i bogatiji okus daje smeđi šećer ili pak molasa. Čaj se može zasladiti i medom. Ove vrste zaslađivača 'izvlače' okuse iz začina. Za zdraviju varijantu, izbacite šećer.
Uobičajeno je u čaj dodati punomasno mlijeko koje mu daje puninu, ali bilo koja vrsta mlijeka može poslužiti. Vegani mogu dodati sojino
.

Ovaj masala chai naučio me poznati svjetski vegetarijanski kuhar Kurma na tečaju u Ljubljani. Rekao je da će nam nakon kušanja ovog čaja okusne bradavice jednostavno eksplodirati.
I imao je pravo! Probajte i vi.

Mješavinu začina tvore:
1. kardamom – stimulira um i daje jasnoću
2. klinčići – tijelu daju toplinu, energiju i vitalnost
3. cimet – omogućava brže djelovanje ostalih začina

Na mješavinu se dodaje Rooibos, afrički crveni grmić. Za razliku od crnog čaja, Rooibos ne sadrži kofein. Od davnina je poznato da pomaže dojiljama i bebama, otklanja umor, a dvije čaše ovoga čaja zadovoljavaju dnevnu potrebu za C vitaminom.
Kupiti ga možete u Kući zelenog čaja, Ilica 14 (Lovački rog), a začine na trešnjevačkoj tržnici ili u LEKO doo, Mesnička 10.

MASALA CHAI



Sastojci:

4 šalice (1l) vode
10 mahuna zelenog kardamoma
10 klinčića
2.5 cm komad kore cimeta
2 šalice mlijeka
2 do 2 i pol žlice šećera (ili po želji)
2-3 žličice Rooibos čaja (ili 3-4 filter vrečice)

Priprema:

U lonac ubacite vodu i sve začine. Pričekajte da proključa. Smanjite vatru i ostavite da polagano vrije oko 10ak minuta. Dodajte mlijeko, šećer i rooibos i poklopite.
Nakon nekog vremena procijedite i servirajte. Ovaj se čaj bez problema može podgrijavati i neće postati gorak.
(Što duže držite začine to će čaj biti jačeg okusa. Osobno ih ostavim 10ak minuta. Za blaži čaj smanjite količinu začina.)

*sve slike: Mirisi, zlato i začini*

15.04.2007. u 11:04 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>