O masala chaiu
Riječ chai dolazi od cha, kineske riječi za čaj i kao takva u uporabi je u mnogim jezicima i zemljama pa tako i u Indiji.
Na indijskim tržnicama diljem svijeta ponudit će vam razne mješavine chai masala.
Kako je u Indiji pijenje čaja popularnije od pijenja kave na ulicama mnogih kvartova ćete zateći 'chai wallahe' ili ulične (kuhare) i prodavače čaja.
Masala znači mješavina začina, a masala chai je ime za napitak spravljen od vode, mješavine začina, mlijeka, šećera i listića čaja.
Začini koji se upotrebljavaju su tzv. topli začini: đinđer, klinčići, zeleni kardamom, papar, cimet i muškatni oraščić. Njiho namjena je da 'griju' tijelo, a djeluju i kao snažni antioksidansi i mogu spriječiti pojavu raznih vrsta bolesti.
(provode se istraživanja o njegovom utjecaju na smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti te jačanju imuniteta).
Za zasladiti čaj može se upotrijebiti bijeli šećer, iako mu finiji i bogatiji okus daje smeđi šećer ili pak molasa. Čaj se može zasladiti i medom. Ove vrste zaslađivača 'izvlače' okuse iz začina. Za zdraviju varijantu, izbacite šećer.
Uobičajeno je u čaj dodati punomasno mlijeko koje mu daje puninu, ali bilo koja vrsta mlijeka može poslužiti. Vegani mogu dodati sojino.
Ovaj masala chai naučio me poznati svjetski vegetarijanski kuhar Kurma na tečaju u Ljubljani. Rekao je da će nam nakon kušanja ovog čaja okusne bradavice jednostavno eksplodirati.
I imao je pravo! Probajte i vi.
Mješavinu začina tvore:
1. kardamom – stimulira um i daje jasnoću
2. klinčići – tijelu daju toplinu, energiju i vitalnost
3. cimet – omogućava brže djelovanje ostalih začina
Na mješavinu se dodaje Rooibos, afrički crveni grmić. Za razliku od crnog čaja, Rooibos ne sadrži kofein. Od davnina je poznato da pomaže dojiljama i bebama, otklanja umor, a dvije čaše ovoga čaja zadovoljavaju dnevnu potrebu za C vitaminom.
Kupiti ga možete u Kući zelenog čaja, Ilica 14 (Lovački rog), a začine na trešnjevačkoj tržnici ili u LEKO doo, Mesnička 10.
MASALA CHAI
Sastojci:
4 šalice (1l) vode
10 mahuna zelenog kardamoma
10 klinčića
2.5 cm komad kore cimeta
2 šalice mlijeka
2 do 2 i pol žlice šećera (ili po želji)
2-3 žličice Rooibos čaja (ili 3-4 filter vrečice)
Priprema:
U lonac ubacite vodu i sve začine. Pričekajte da proključa. Smanjite vatru i ostavite da polagano vrije oko 10ak minuta. Dodajte mlijeko, šećer i rooibos i poklopite.
Nakon nekog vremena procijedite i servirajte. Ovaj se čaj bez problema može podgrijavati i neće postati gorak.
(Što duže držite začine to će čaj biti jačeg okusa. Osobno ih ostavim 10ak minuta. Za blaži čaj smanjite količinu začina.)
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*
Post je objavljen 15.04.2007. u 11:04 sati.