travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
PALAK PANIR PULAO iliti riža sa špinatom i sirom
Postoje dva načina kuhanja riže. Prvi je da se riža kuha u puno vode i kasnije procijedi.
Drugi način zahtjeva posudu s debelim dnom (Zepter ili sl.) Na količinu riže dolije se 1.7 do 2 puta toliko vode, poklopi i polagano kuha 20ak minuta.
Riža će biti prozračna, zrna ne slijepljena, a okus nevjerojatan.
Riža je najukusnija kada je svježe skuhana pa je potrebno malo 'kitchen managementa' da sva jela koja kuhate budu gotova u isto vrijeme.
Za vrijeme kuhanja riže lako je zgotoviti juhu ili subji (sabđi), napraviti salatu i ispeći koji parathu.
Za mjerenje sastojaka već godinama koristim cups iliti šalice pa vas molim da to uvažite. Kod nekih recepata dani su i grami.
U većini trgovina posuđem lako je pronaći litrenku s označenim mililitrima, šalicama i gramima.
Tablicu sa šalicama preračunatim u grame pogledajte ovdje.
Ovaj hranjiv pulao iz Yamunine kuharice nudi bogatstvo okusa i čista je suprotnost dosadnoj i često omraženoj 'bijeloj' riži koju pronalazimo u mnogim našim domovima.
Palak je riječ za šinat, a panir je vrsta sira.
Pulao, pilaf, pilav itd. označava način
kuhanja riže koja se najprije prži na ulju,
a zatim kuha sa začinima.
Ukoliko nemate svježeg špinata
upotrijebite smrznuti, a pelati će sasvim dobro
zamijeniti svježe rajčice.
Priprema: 10 min
Vrijeme kuhanja: 30-40 min
Količina: za 4-5 osoba
Sastojci:
1 šalica (95 g) basmati riže
3 žlice gheeja ili ulja
1/3 šalice (45 g) nepržanih indijskih oraščića
Panir od 1 litre mlijeka (vidi temeljne recepte) izrezan na kockice od 1 cm
1/2 žličice kumina
1 žličica gorušice
2 žlice šećera
2 rajčice srednje veličine narezane na kockice
ľ žličice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
1 1/2 – 2 šalice vode
1 žličica soli
230 g svježeg, opranog i grubo narezanog špinata (ili 285 g odmrznutog)
1/2 žličice limunovog soka
Postupak:
1.Na umjerenoj vatri zagrijte ulje ili ghee. Ubacite indijske oraščiće i pržite dok ne postanu zlatno-smeđi. Izvadite ih i ubacite kockice panira. Pržite ih 5-8 minuta. Lagano i nježno ih okrećite dok ne postanu zlatno-smeđe. Izvadite ih i stavite na salvetu.
Za one koji žele laganiju rižu mogu preskočiti prženje panira.
(Ovog puta sam i ja preskočila, vidi se na slici)
2. Na preostalo ulje dodajte kumin, gorušicu i šećer. Pržite na umjerenoj vatri dok se šećer ne karmelizira i postane crvenkasto-smeđkast. Odmah ubacite rajčice (one će spriječiti začine da zagore) i zatim kurkumu, korijander, muškat, kajenski papar ili mljevenu papriku te rižu. Miješajući pržite 2-3 minute.
3. Ulijte vodu, a kada ona zaključa ubacite sol. Umiješajte svježi špinat.
U potpunosti smanjite vatru, dobro poklopite rižu i lagano kuhajte 20-25 minuta.
Ukoliko ćete koristiti odmrznuti špinat dobro ga ocijedite i dodajte nakon što se riža kuhala 10-15 minuta.
Vrlo je važno ne podizati poklopac i ne miješati rižu tijekom kuhanja.
4. Maknite rižu s vatre i pustite da odstoji 5 minuta.
Nježno umiješajte pržene indijske oraščiće, kockice panira i limunov sok.
Ukrasite kriškama limuna.
Voila!
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*