PALAK PANIR PULAO iliti riža sa špinatom i sirom
Postoje dva načina kuhanja riže. Prvi je da se riža kuha u puno vode i kasnije procijedi.
Drugi način zahtjeva posudu s debelim dnom (Zepter ili sl.) Na količinu riže dolije se 1.7 do 2 puta toliko vode, poklopi i polagano kuha 20ak minuta.
Riža će biti prozračna, zrna ne slijepljena, a okus nevjerojatan.
Riža je najukusnija kada je svježe skuhana pa je potrebno malo 'kitchen managementa' da sva jela koja kuhate budu gotova u isto vrijeme.
Za vrijeme kuhanja riže lako je zgotoviti juhu ili subji (sabđi), napraviti salatu i ispeći koji parathu.
Za mjerenje sastojaka već godinama koristim cups iliti šalice pa vas molim da to uvažite. Kod nekih recepata dani su i grami.
U većini trgovina posuđem lako je pronaći litrenku s označenim mililitrima, šalicama i gramima.
Tablicu sa šalicama preračunatim u grame pogledajte ovdje.
Ovaj hranjiv pulao iz Yamunine kuharice nudi bogatstvo okusa i čista je suprotnost dosadnoj i često omraženoj 'bijeloj' riži koju pronalazimo u mnogim našim domovima.
Palak je riječ za šinat, a panir je vrsta sira.
Pulao, pilaf, pilav itd. označava način
kuhanja riže koja se najprije prži na ulju,
a zatim kuha sa začinima.
Ukoliko nemate svježeg špinata
upotrijebite smrznuti, a pelati će sasvim dobro
zamijeniti svježe rajčice.
Priprema: 10 min
Vrijeme kuhanja: 30-40 min
Količina: za 4-5 osoba
Sastojci:
1 šalica (95 g) basmati riže
3 žlice gheeja ili ulja
1/3 šalice (45 g) nepržanih indijskih oraščića
Panir od 1 litre mlijeka (vidi temeljne recepte) izrezan na kockice od 1 cm
1/2 žličice kumina
1 žličica gorušice
2 žlice šećera
2 rajčice srednje veličine narezane na kockice
ľ žličice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
1 1/2 – 2 šalice vode
1 žličica soli
230 g svježeg, opranog i grubo narezanog špinata (ili 285 g odmrznutog)
1/2 žličice limunovog soka
Postupak:
1.Na umjerenoj vatri zagrijte ulje ili ghee. Ubacite indijske oraščiće i pržite dok ne postanu zlatno-smeđi. Izvadite ih i ubacite kockice panira. Pržite ih 5-8 minuta. Lagano i nježno ih okrećite dok ne postanu zlatno-smeđe. Izvadite ih i stavite na salvetu.
Za one koji žele laganiju rižu mogu preskočiti prženje panira.
(Ovog puta sam i ja preskočila, vidi se na slici)
2. Na preostalo ulje dodajte kumin, gorušicu i šećer. Pržite na umjerenoj vatri dok se šećer ne karmelizira i postane crvenkasto-smeđkast. Odmah ubacite rajčice (one će spriječiti začine da zagore) i zatim kurkumu, korijander, muškat, kajenski papar ili mljevenu papriku te rižu. Miješajući pržite 2-3 minute.
3. Ulijte vodu, a kada ona zaključa ubacite sol. Umiješajte svježi špinat.
U potpunosti smanjite vatru, dobro poklopite rižu i lagano kuhajte 20-25 minuta.
Ukoliko ćete koristiti odmrznuti špinat dobro ga ocijedite i dodajte nakon što se riža kuhala 10-15 minuta.
Vrlo je važno ne podizati poklopac i ne miješati rižu tijekom kuhanja.
4. Maknite rižu s vatre i pustite da odstoji 5 minuta.
Nježno umiješajte pržene indijske oraščiće, kockice panira i limunov sok.
Ukrasite kriškama limuna.
Voila!
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*
Post je objavljen 14.04.2007. u 10:01 sati.