travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Panir je domaći sir koji nema svoju komercijalnu varijantu niti u jednom dućanu. To je jedini sir koji se može pržiti i sastavni je dio mnogih jela - Palak Panira, Mutter Panira, Rajme (Rađme)....
Začinjeni panir odličan je kao predjelo u kanape sendvičima.
Panir
www.chefsline.com
Najvažniji sastojak kod kuhanja panira je strpljivost.
Još vam je potreban lonac od 2 do 6 litara, jogurt, cjedilo i gaza.
Sastojci:
1l mlijeka
oko 1.2 dcl jogurta
Postupak:
Ulijte mlijeko u lonac dovoljno velik da slobodno vrije, stavite na najjaču vatru i pričekajte za zavrije. Smanjite vatru i prije nego što se pjena spusti polako ulijevajte jogurt. Najvažnija stvar je ne pretjerati s jogurtom. Lagano promiješajte mlijeko.
Nakon 10-15 sekundi maknite mlijeko s vatre i polako dolijevajte jogurt sve dok se ne pojave velike grude sira na površini. (Ako se sir ne pojavi nakon jedne minute, vratite lonac na laganu vatru i pričekajte.)
Proces je gotov kada se sav sir odvoji od sirutke, a sirutka poprimi blijedu žuto-zelenkastu boju.
U sudoper postavite cjedilo i preko njega gazu. Lagano izvadite komade sira i stavite ih u cjedilo. (Ukoliko želite sir začiniti kajenskim paprom, maslinama, slatkom paprikom ili sl. sada je vrijeme da ih ubacite zajedno sa solju.)
Skupite krajeve gaze, njome čvrsto omotajte sir, postavite ga na dno sudopera i opteretite utegom ili loncem u kojem ste kuhali mlijeko.
Što duže pritišćete sir, on će biti tvrđi.
Par napomena (hvala chefu Kurmi na njima):
Ukoliko pretjerate s jogurtom može vam se dogoditi da umjesto panira dobijete neupotrebljiv, zrnast i mrvičast sir. Za spas lagano dolijte još kipućeg mlijeka i čekajte da višak jogurta izdvoji još sira.
Panir je dosta cijediti oko 20ak minuta. Dobar panir je elastičan i ne puca kada ga izvadite iz gaze i probate malo saviti.
Panir možete narezati na kockice, omotati mokrom krpom, spremiti u plastičnu posudu i ostaviti u frižideru do 4 dana ili ga možete zamrznuti.
Ako želite panir za prženje ne pretjerujte s jogurtom i pričekajte dok se komadi sira ne dignu na površinu.