travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

četvrtak, 12.04.2007.

Panir

Panir je domaći sir koji nema svoju komercijalnu varijantu niti u jednom dućanu. To je jedini sir koji se može pržiti i sastavni je dio mnogih jela - Palak Panira, Mutter Panira, Rajme (Rađme)....
Začinjeni panir odličan je kao predjelo u kanape sendvičima.

Panir


www.chefsline.com

Najvažniji sastojak kod kuhanja panira je strpljivost.
Još vam je potreban lonac od 2 do 6 litara, jogurt, cjedilo i gaza.

Sastojci:
1l mlijeka
oko 1.2 dcl jogurta

Postupak:
Ulijte mlijeko u lonac dovoljno velik da slobodno vrije, stavite na najjaču vatru i pričekajte za zavrije. Smanjite vatru i prije nego što se pjena spusti polako ulijevajte jogurt. Najvažnija stvar je ne pretjerati s jogurtom. Lagano promiješajte mlijeko.

Nakon 10-15 sekundi maknite mlijeko s vatre i polako dolijevajte jogurt sve dok se ne pojave velike grude sira na površini. (Ako se sir ne pojavi nakon jedne minute, vratite lonac na laganu vatru i pričekajte.)
Proces je gotov kada se sav sir odvoji od sirutke, a sirutka poprimi blijedu žuto-zelenkastu boju.
U sudoper postavite cjedilo i preko njega gazu. Lagano izvadite komade sira i stavite ih u cjedilo. (Ukoliko želite sir začiniti kajenskim paprom, maslinama, slatkom paprikom ili sl. sada je vrijeme da ih ubacite zajedno sa solju.)

Skupite krajeve gaze, njome čvrsto omotajte sir, postavite ga na dno sudopera i opteretite utegom ili loncem u kojem ste kuhali mlijeko.
Što duže pritišćete sir, on će biti tvrđi.

Par napomena (hvala chefu Kurmi na njima):
Ukoliko pretjerate s jogurtom može vam se dogoditi da umjesto panira dobijete neupotrebljiv, zrnast i mrvičast sir. Za spas lagano dolijte još kipućeg mlijeka i čekajte da višak jogurta izdvoji još sira.
Panir je dosta cijediti oko 20ak minuta. Dobar panir je elastičan i ne puca kada ga izvadite iz gaze i probate malo saviti.
Panir možete narezati na kockice, omotati mokrom krpom, spremiti u plastičnu posudu i ostaviti u frižideru do 4 dana ili ga možete zamrznuti.
Ako želite panir za prženje ne pretjerujte s jogurtom i pričekajte dok se komadi sira ne dignu na površinu.

12.04.2007. u 22:05 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>