Panir je domaći sir koji nema svoju komercijalnu varijantu niti u jednom dućanu. To je jedini sir koji se može pržiti i sastavni je dio mnogih jela - Palak Panira, Mutter Panira, Rajme (Rađme)....
Začinjeni panir odličan je kao predjelo u kanape sendvičima.
Panir
www.chefsline.com
Najvažniji sastojak kod kuhanja panira je strpljivost.
Još vam je potreban lonac od 2 do 6 litara, jogurt, cjedilo i gaza.
Sastojci:
1l mlijeka
oko 1.2 dcl jogurta
Postupak:
Ulijte mlijeko u lonac dovoljno velik da slobodno vrije, stavite na najjaču vatru i pričekajte za zavrije. Smanjite vatru i prije nego što se pjena spusti polako ulijevajte jogurt. Najvažnija stvar je ne pretjerati s jogurtom. Lagano promiješajte mlijeko.
Nakon 10-15 sekundi maknite mlijeko s vatre i polako dolijevajte jogurt sve dok se ne pojave velike grude sira na površini. (Ako se sir ne pojavi nakon jedne minute, vratite lonac na laganu vatru i pričekajte.)
Proces je gotov kada se sav sir odvoji od sirutke, a sirutka poprimi blijedu žuto-zelenkastu boju.
U sudoper postavite cjedilo i preko njega gazu. Lagano izvadite komade sira i stavite ih u cjedilo. (Ukoliko želite sir začiniti kajenskim paprom, maslinama, slatkom paprikom ili sl. sada je vrijeme da ih ubacite zajedno sa solju.)
Skupite krajeve gaze, njome čvrsto omotajte sir, postavite ga na dno sudopera i opteretite utegom ili loncem u kojem ste kuhali mlijeko.
Što duže pritišćete sir, on će biti tvrđi.
Par napomena (hvala chefu Kurmi na njima):
Ukoliko pretjerate s jogurtom može vam se dogoditi da umjesto panira dobijete neupotrebljiv, zrnast i mrvičast sir. Za spas lagano dolijte još kipućeg mlijeka i čekajte da višak jogurta izdvoji još sira.
Panir je dosta cijediti oko 20ak minuta. Dobar panir je elastičan i ne puca kada ga izvadite iz gaze i probate malo saviti.
Panir možete narezati na kockice, omotati mokrom krpom, spremiti u plastičnu posudu i ostaviti u frižideru do 4 dana ili ga možete zamrznuti.
Ako želite panir za prženje ne pretjerujte s jogurtom i pričekajte dok se komadi sira ne dignu na površinu.
Post je objavljen 12.04.2007. u 22:05 sati.