travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Rajasthan, Gujarat, Maharashtra i Goa. Zapadna Indija...jedan naziv, a toliko različiti stilovi kuhanja.
Gujarat je tradicionalno vegetarijanska regija, rajasthanska hrana je dostojna kralja, a u Maharashtri pripremaju jednostavna, ukusna jela koristeći kokos, kikiriki, klice koje miješaju s povrćem te svježe samljevenim začinima.
www.rediff.com
Gujarat – sugar and spice and it’s all nice
Gujarati thali
http://www.ttrn.com/thali.gif
Gujarat nudi savršenstvo vegetarijanske kuhinje koja i najjednostavnije sastojke pretvara u delicije.
I naravno, u svako se jelo stavlja najmanje jedan prstohvat šećera!
Tradicionalni Gujarati thali ponekad se sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsan-a (snackova), subjija (sabđija), slatkiša i khichdija (kićdija)).
Rajasthan – zemlja kraljeva
copyright S. Grgić
Bogata povijest Rajasthana stvorila ga je jednom od najpopularnijih turističkih destinacija Indije. Palače Jaipura (Đaipura), jezera Udaipura, pustinjske utvrde Jodhpura (Đodpura), narodni plesovi i balade koje pjevaju o bitkama Rajputa 8Rađputa), ljubavi i predanosti kaledioskop su rajasthanske kulture.
Uprkos naporima u uzgoju hrane s kojima se suočavaju u ovoj suhoj, pustinjskoj regiji, vesela se narav Rajasthanaca ogleda i u njihovoj kuhinji.
Rajasthanska jela kušaćima pružaju kraljevki okus. Nedostatak vode za kuhanje pobijedili su prženjem u gheeju koji jelima daruje posebnu aromu. Pronašli su zamjenu za mnoge svježe sastojke pa tako kiselost jelima umjesto rajčica daje amchur (amćur, mljeveni suhi mango), umjesto svježeg lista piskavice upotrebljavaju suhi, a jela koja spravljaju često mogu trajati danima te su blagoslov rajasthanskim nomadima.
Najčešći začini i sastojci:
- čili
- šećer!
- sezam (til)
- orašide
- slanutkovo brašno (gram)
Najpoznatija jela:
Gujarat je poznat po svojim snack-ovima kao što su dhokle, khichu, muthia, khandvi koje je vrlo teško opisati, ali kada ih jednom probate, vjerni ste im cijeloga života.
Rajasthanski khadi umaci (spravljeni od jogurta) izazivaju eksploziju okusa.
Izvori:
Wikipedia
About.com
TarlaDalal.com
Tarla Dalal: Swadisht Subzian