Rajasthan, Gujarat, Maharashtra i Goa. Zapadna Indija...jedan naziv, a toliko različiti stilovi kuhanja.
Gujarat je tradicionalno vegetarijanska regija, rajasthanska hrana je dostojna kralja, a u Maharashtri pripremaju jednostavna, ukusna jela koristeći kokos, kikiriki, klice koje miješaju s povrćem te svježe samljevenim začinima.
www.rediff.com
Gujarat – sugar and spice and it’s all nice
Gujarati thali
http://www.ttrn.com/thali.gif
Gujarat nudi savršenstvo vegetarijanske kuhinje koja i najjednostavnije sastojke pretvara u delicije.
I naravno, u svako se jelo stavlja najmanje jedan prstohvat šećera!
Tradicionalni Gujarati thali ponekad se sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsan-a (snackova), subjija (sabđija), slatkiša i khichdija (kićdija)).
Rajasthan – zemlja kraljeva
copyright S. Grgić
Bogata povijest Rajasthana stvorila ga je jednom od najpopularnijih turističkih destinacija Indije. Palače Jaipura (Đaipura), jezera Udaipura, pustinjske utvrde Jodhpura (Đodpura), narodni plesovi i balade koje pjevaju o bitkama Rajputa 8Rađputa), ljubavi i predanosti kaledioskop su rajasthanske kulture.
Uprkos naporima u uzgoju hrane s kojima se suočavaju u ovoj suhoj, pustinjskoj regiji, vesela se narav Rajasthanaca ogleda i u njihovoj kuhinji.
Rajasthanska jela kušaćima pružaju kraljevki okus. Nedostatak vode za kuhanje pobijedili su prženjem u gheeju koji jelima daruje posebnu aromu. Pronašli su zamjenu za mnoge svježe sastojke pa tako kiselost jelima umjesto rajčica daje amchur (amćur, mljeveni suhi mango), umjesto svježeg lista piskavice upotrebljavaju suhi, a jela koja spravljaju često mogu trajati danima te su blagoslov rajasthanskim nomadima.
Najčešći začini i sastojci:
- čili
- šećer!
- sezam (til)
- orašide
- slanutkovo brašno (gram)
Najpoznatija jela:
Gujarat je poznat po svojim snack-ovima kao što su dhokle, khichu, muthia, khandvi koje je vrlo teško opisati, ali kada ih jednom probate, vjerni ste im cijeloga života.
Rajasthanski khadi umaci (spravljeni od jogurta) izazivaju eksploziju okusa.
Izvori:
Wikipedia
About.com
TarlaDalal.com
Tarla Dalal: Swadisht Subzian
Post je objavljen 11.04.2007. u 13:50 sati.