Indijanka vegetarijanka

03.08.2016., srijeda

Proteini životinjskog podrijetla

Prenosim dijelove s Jutarnji.hr:

Konzumacija velike količine proteina životinjskog podrijetla povezuje se s višom razinom smrtnosti, otkrila je studija.

Konzumacijom leće, orašastih plodova i drugih proteina biljnog podrijetla umjesto kobasica i mesa znatno ćete povećati šanse za dugi život.

Studija u sklopu koje se proučavao utjecaj proteina različitih podrijetla otkrila je da se konzumacija velike količine proteina životinjskog podrijetla povezuje s visokom razinom smrtnosti.

Istovremeno je otkriveno da se konzumacija velike količine proteina biljnog podrijetla - kao što su leća, grah ili orašasti plodovi - povezuje sa smanjenim rizikom smrti.

Istraživanje koje su proveli medicinski fakultet na Harvardu i Opća bolnica Massachusetts pratilo je 13 tisuća osoba tijekom 36 godina. Nadgledali su način njihove prehrane, životni stil, sklonosti bolestima te smrtnost.

Otkriveno je da je za održavanje uravnotežene prehrane potrebno konzumirati određenu količinu proteina, no utvrđeno je da je izvor tih proteina također jako važan. Pokazalo se da je 10% veći unos mesa povezan s dva posto većom smrtnošću i s 8-postotno većom šansom razvijanja bolesti srca i krvožilnog sustava.

Sugerira se stoga da se između 15 i 19 grama životinjskih proteina - ekvivalent jedne kobasice ili nekoliko kriški slanine - zamijeni s orašastim plodovima, mahunarkama ili žitaricama. Tim jednim korakom se može znatno smanjiti rizik rane smrti.

'Dok su se prijašnje studije fokusirale na ukupni unos proteina - što je također važno - odabir pojedinačne hrane koju ljudi jedu kako bi unijeli proteine jednako je važan', rekao je Dr. Mingyang Song, glavni autor studije. 'Naša otkrića imaju javnozdravstvene implikacije te mogu pomoći rafinirati trenutne dijetetske upute kada se radi o unosu proteina.'

I NEKOLIKO KLASIČNIH KOMENTARA NA ČLANAK:

netko uvozi jeftine orasaste plodove a skupo ce ih prodati, negdje prije meso je zdravo bez njega se ne moze, pa pa pa !!!!

.može znatno smanjiti rizik rane smrti....ključna riječ MOŽETE... isto tako MOŽETE umrijeti sa 20-30 godina a da ne pušite, ne pijete, bavite se sportom.. sve to MOŽETE...

To se uopće ne može nazvati životom. Najbolje bi isto tako bilo da uopće ne izlazim na ulicu jer tako smanjujem rizik da doživim neku nezgodu.

Svakog dana neka nova a da meso nosi rizik nosi al bez mesa se nemože.Bilje može također biti zatrovano na različite načine.

Kad bi se produžila mladost, ok. Ali produljuje se ono što niš ne valja i kvari prosjek, starost. Jebeš to. Daj mesine!

Rekao bih im da puše kitu ali to je meso, pa kažem grickajte mi orahe

Oznake: meso, proteini, životinjski proteini, prehrana


22.12.2014., ponedjeljak

Frka oko majoneze bez jaja

Prenosim s Jutarnji.hr:

Samo nekoliko sati nakon što je start-up Hamptons Creek, koji proizvodi majonezu koja ne sadrži jaja, dobio ulaganje od 90 milijuna dolara, nizozemski div Unilever odustao je od tužbe zbog lažnog oglašavanja koju su pokrenuli protiv mlade konkurencije.

Unilever je tužbu pokrenuo jer tvrdi da Hamptons Creek svojom promocijom namaza bez jaja Just Mayo zavarava kupce i tako utječe na prodaju njihova brenda Hellman’s. Tvrde da se nisu predomislili, već da su se odlučili na drugi način borbe - nadležna regulatorna tijela i sektorska udruženja.

Ulagače očito nije zabrinula tužba Unilevera, pokrenuta prošli mjesec.

Na ulaganje u Hamptons Creek, koji je osnovan prije tri godine, odlučili su se ugledni fondovi HorizonsVentures i Khosla Ventures, izvršni direktor tehnološke tvrtke Salesforce Marc Benioff te suosnivač Facebooka Eduardo Saverin. Hamptonsov osnivač Josh Tetrickobjašnjava kako su oni tehnološka, a ne prehrambena tvrtka jer u suprotnom ne bi niti privukli takav profil ulagača.

- Njih ne zanima udjel u prehrambenoj kompaniji, zanima ih tehnološka platforma koja želi hranu učiniti boljom - kazao je Tetrick za FT. Njihov je poslovni model, objašnjava Tetrick, pronaći sastojke koji se mogu koristiti kao zamjena za jaja i druge proteine. Koriste big data tehnologiju kako bi pretraživali prehambene odlike raznih varijanti namirnica i tako utvrdili najbolje alternative.

Oznake: majoneza, jaja, vegansko, proteini


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.