Indijanka vegetarijanka

13.09.2013., petak

Jedem meso jer sam sebičan

Corey Mintz, kolumnist za Toronto Star, četiri je dana bio vegan i onda pretočio svoja iskustva u članak (objavljen danas) te pokušao zaključiti zašto će i dalje ipak jesti meso. Između ostalog napisao je i sljedeće:

'Nemam neki poseban razlog zašto jedem meso, osim sebičnosti. Otkad sam počeo raditi s hranom, kuhati, a kasnije pisati o njoj, opravdavao sam si jedenje mesa na najrazličitije načine: zato jer mi je to posao, zato jer kupujem 'moralno' meso od proizvođača koji se dobro odnose prema životinjama, zato jer je to prirodno ili da kao čovjek koji nema automobil imam pravo i na svoj dio slanja ugljičnog dioksida u atmosferu.

No, sve je ovo sranje, pokušaj racionalizacije nečega za što znam da je moralno neobranjivo.

Osim ako ne postanem redovnik vegan koji ništa ne posjeduje i k tome nesebično pomaže svim ljudima, dio mog udobnog života značit će da ću eksploatirati druge ljude, životinje i stvari. Za svaki režanj češnjaka uzgojenog u Ontariju koji prođe kroz moj trbuščić, jedan režanj te iste biljke dolazi od robosvkog rada u Kini. Za svaku fair trade majicu koju kupim, dolaze jedne hlače mučki napravljene u Šri Lanki.

Većina nas ne bi trebala jesti meso ili barem ne tako puno. Ja to činim jer ću kratko biti na ovom planetu i želim uživati u svim njezinim delikatesama. Istina je da jedem meso jer sam zapravo sebičan.'

Oznake: Corey Mintz, Kolumna, meso, sebičnost


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.