Indijanka vegetarijanka

17.10.2011., ponedjeljak

Sve više mesa, sve manje zdravlja

Danas je i laicima jasno da konzumacija mesa ima itekakav utjecaj na okoliš. Naime, farme životinja koje završavaju na našim tanjurima veliki su zagađivači, mnogi znanstvenkci kažu – čak veći nego ukupan svjetski promet.

No, čini se kako ova šokantna činjenica malo koga zanima jer čovjek danas jede meso više nego ikad prije. A kada ovome dodamo i neupitnu patnju koju svakog dana nanosima milijunima životinja u klaonicama te i bolesti koje su dokazano povezane s prevelikom potrošnjom mesa, cijela stvar postaje još šokantinija.

Podaci govore da je konzumacija mesa samo u zadnjih deset godina porasla za 20 posto, a u posljednjih četrdeset godina se utrostručila! Ovako veliko povećanje u najvećem dijelu može se 'zahvaliti' upravo povećanju velikih farmi. No, upravo te velike farme su veliki zagađivači, a osim što su razni plinovi (prije svega metan!) iz životinjskog izmeta jedan od najvećih krivaca, svakako treba dodati razne pesticide, herbicide i ostale kemikalije koje se koriste pri proizvodnji hrane za životinje. I na kraju, ali ne zato manje važno, sjetimo se antibiotika i ostalih lijekova koji se svakodnevno ubrizgavaju u životinje na farmama.

Dakle, farmski uzgoj životinja je trend koji svakim danom ima sve više korisnika i obožavatelja, ali njegov je destruktivni učinak i više nego vidljiv na svakom polju, kako na zdravlju čovjeka, tako i na zdravlju Prirode.

Evo još nekoliko šokantnih podataka:

-veliki je nesrazmjer između bogatih i siromašnih, kako u svemu, tako i u konzumaciji mesa. U prosjeku čovjek bogatog zapada konzumira 80 kilograma mesa godišnje, a čovjek siromašnih svjetskih regija 32 kilograma mesa godišnje.

-svinjetina je najkonzumiranije meso na svijetu. Iza nje su piletina i govedina.

-farme pilića bilježe najveći rast. Godišnje se proizvede oko 98 milijuna tona piletine.

-oko 23 posto ukupne potrošnje vode odlazi na farme sa stokom, što je najveća potošnja u poljoprivredi općenito.

-oko 75 posto antibiotika koji se koriste na životinjskim farmama vraća se u životinjskom izmetu i predstavlja ozbiljnu prijetnju Prirodi i ljudskom zdravlju.

-11 posto smrti kod muškaraca i 16 posto smrti kod žena moglo se spriječiti da se jelo manje – mesa.

http://www.eko-oglasnik.com/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.