Indijanka vegetarijanka

20.06.2011., ponedjeljak

Niska energetska djelotvornost proizvodnje mesa

Pretvaranje žitarica u meso životinje zahtijeva oko deset kalorija za svaku kaloriju potrebnu za ljudsku konzumaciju ili pet grama proteina za proizvodnju jednog grama mesnog proteina, a u slučaju govedine omjer je otprilike dvadeset naprema jedan. Proizvodnja mesa toliko je neisplativa da bi se čak i trenutno stanovništvo iznimno naseljene Engleske moglo prehraniti od deset milijuna jutara poljoprivrednog zemljišta umjestoo postojećih četrdeset i šest milijuna jutara, ako bi se uzgajala i izravno jela biljna hrana. Širom svijeta trećina svih žitarica uzgaja se da bi se nahranila stoka, dok je barem pet stotina milijuni ljudi neishranjeno.

U Škotskoj i Walesu samo jedno od deset polja proizvodi hranu za ljude. Pored toga uvoze se milijuni tona stočne hrane, od toga veći dio od zemalja u razvoju. Širom svijeta proizvodnja mesa dominira poljoprivredom – domaće životinje posvuda konkuriraju šumama i životinjskom svijetu te osnovnim potrebama ljudi. Smanjenje proizvodnje i konzuimiranje mesa, mliječnih proizvida i jaja u zemljama u razvoju oslobodilo bi zemlju i omogućilo ljudima da se sami bolje nahrane.

Prema knjizi 'Meso - prirodni simbol', Nicka Fiddesa

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.