Indijanka vegetarijanka

04.01.2011., utorak

Uskoro njemačka kobasica od biljke

Evo, čitam članak na stranici Softpedia.com koji me iznenadio, mada ne previše jer vege kobase nisu nikakva novost Dakle, radi se o tome kako se pokušava naći zamjena za prevelike količine mesa pa čak znanstvenici pokušavaju iz biljaka naći supstance pomoću kojih bi stvorili namirnice za pravljenje kobasica koje su istog okusa kao meso, ali bez mesa. Ovom se problematikom bave na njemačkom Institutu Frauhofer. Na ideju je došao dr. ing. Peter Eisner koji kaže da meso ne samo oštećuje ljudsko zdravlje već oštećuju sveukupnu okolinu. Posebno mu je zanimljiva biljka lupina, koja ne samo da sadrži iste proteine kao meso (ali bez masnoća koje se nalaze u mesu) već iz nje je ovaj gospon uspio napraviti zamjenu za mlijeko koja je odlična za pripremu sira te sladoleda.

U istraživanju sudjeluje i Daniela Sussmann koja kaže: 'Mikroskopska struktura sjemenke lupine ista je kao masni dio u mesnim kobasicama. Ovo znači da možemo proizvoditi bezmesni proizvod koji će biti bez štetnih masnoća, a koji je jednakog okusa kao i onaj iz mesa.'

Kobasičarski proizvodi su proizvodi koji su među najpopularnijima, ali sadrže najviše masti i ostalih štetnih sastojaka. Prosječan Nijemac pojede oko 31 kg kobasica godišnje, a ljudi u Kini i ostalim zemljama u kojima je bila mala potrošnja mesa, jedu ga, nažalost sve više. Stoga, smatraju ovi znanstvenici, treba pronaći sastojke iz biljaka koji će dati po okusu isti proizvod, a po sastavu mnogo zdraviji proizvod. Osim ovoga, ako se meso nastavi jesti ovim tempom, Zemlja neće izdržati jer već sada se 80 posto žitarica koristi za prehranu stoke.

Dr.ing Hrvoje Horvat s istog instituta zaključuje: 'Morat ćemo zamijeniti i meso biljkama želimo li opstati.' Uz ovo ističe kako je za 1 kg mesa potrebno 40 metara kvadratnih površine za uzgoj hrane za životinju, a na istoj bi se površini moglo uzgojiti 120 kg mrkve ili 80 kg jabuka.

Za razliku od mesa, biljke se mogu koristiti kao hrana, kao izvor energije te kao sirovina za proizvodnju kozmetike i slično. Primjerice, dva i pol rali suncokreta danas se koristi najčešće za proizvodnju ulja i kao hrana za životinje na farmama. Na njemu farmer zaradi oko 950 eura. No, kada bi se taj suncokret preusmjerio i koristio kao hrana za ljude te kao sirovina u proizvodnji kozmetike te za proizvodnju bio goriva, seljak bi zaradio 1770 eura. Ovo je zamjenska metoda koju predlaže dr. Horvat te kaže da bi od nje svi imali više koristi – potrošač bi jeo manje štetnih masnoća, farmer bi imao veću dobit, a Zemlja se ne bi onečistila onoliko koliko se onečisti proizvodnjom mesa.

Biljka lupina:

Image and video hosting by TinyPic

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.