Indijanka vegetarijanka

05.11.2010., petak

O soli u Finskoj

Neki dan sam gledala emisiju Europski dnevnik na Kapital TV-u (ovom prilikom pohvaljujem ovu televiziju za nekoliko odličnih DRUGAČIJIH emisija, samo im je prijevod pun gramatičkih pogrešaka). Bila je priča o Fincima, njihovoj tradicionalnoj usoljenoj haringi. Prije kojih deset godina njihova je valada krenula u akciju kojom je Fince željela odučiti od ove poslastice, ali i općenito od pretjerane konzumacije soli jer su tada imali najveću stopu smrtnosti od visokog krvnog tlaka u Europi. I gle situacije sada, nakon tih deset godina akcije – smrtnost od ovoga se smanjila za čak 80 posto! Primjerice – finski kruh ima duplo manje soli od njemačkog! Ovo je tek jedna u nizu akcija. Kod njih na proizvodima navodno stoji koliko ima, između ostalog i soli.

Naravno, sve to povezujem s Hrvatskom. Opet nismo ni blizu i opet nikoga nije briga što uopće jedemo. Ne znam jeste li primijetili da na nekim proizvodima na hrvatskom stoji tek šturo objašnjenje o sastojcima, dok primjerice na engleskom ili slovenskom stoje i sastojci koji na hrvatskom uopće nisu navedeni. Najviše što se kod nas može dobiti je informacija je li u proizvodu koji od alergena.

I kada ćemo mi dočekati da se naša Jaca, Šuker ili Čobankvić (svi redom pretili, a uvjerena sam da im je to od nezdrave hrane) odluče pozvati Hrvate da nečeg jedu manje ili više ili barem donijeti zakon po kojem bismo znali što jedemo?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.