Indijanka vegetarijanka

23.03.2010., utorak

Dobre masnoće smanjuju bolesti srca za 20 posto

Zamjena zasićenih masnoća s onim nezasićenima može smanjit pojavu bolesti srca za visokih 20 posto, piše BBC. Istraživanje je provedeno u SAD-u na 13,000 ispitanika. Najveći izvori zasićenih masnoća nalaze se u mesu i maslacu i margarinu. Zasićene masne kiseline podižu razinu lošeg kolesterola u krvi koji začepljuje krvne žile. S druge strane, nezasićene masne kiseline povećavaju količinu dobrog kolesterola. Studija je pokazala da povećanje nezasićenih masnoća u prehrani za samo pet posto smanjuje rizik od bolesti srca za čak 10 posto. Ipak, mnogi ljudi izbace zasićene masnoće, ali uzimaju procesuiranu hranu koja je prepuna drugih vrsta masnoća (tzv. trans masnoća) koje su također loše za zdravlje. Dakle, treba pažljivo birati izvore nezasićenih masnih kiselina. Samo neki od izvora nezasićenih masnih kiselina su kukuruz, sezam, soja, suncokret, masline, kikiriki, orašasti plodovi, avokado, itd.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.