Indijanka vegetarijanka

30.01.2010., subota

'Earth Song' u 3D tehnici i sa scenama iz Hrvatske!!!!

'Earth Song' Michaela Jacksona iz 1995. u Europi je bio pravi hit. U Velikoj Britaniji prodan je u milijunima primjeraka, dok u SAD-u nije bio ni u prodaji. Kako bi se ispravila ova nepravda, povodom dodjele Grammyja pusiti će se u prodaju i ondje. Tom je prigodom snimljen i 3D film s ovom pjesmom. Evo maleng dijela filma:



Osim toga, bit će predstavljen i video koji je kombinacija starog Michaleovog videa i novih scena koje su snimljene u Hrvatskoj, amazonskoj prašumi, Tanzaniji i SAD-u. Evo kako to izgleda:



29.01.2010., petak

Kraj jedenju pasa i mačaka u Kini?

U Kini se događa mnoštvo prosvjeda kojima se želi zabraniti prehrana psećim i mačjim mesom. Jedenje ovog mesa duga je tradicija u ovoj državi i ne zna se hoće li tako lako biti donesen zakon koji bi zabranio jedenje ovog mesa. No, očekuje se da bi se zabrana serviranja ovog mesa po restoranima mogla dogoditi sljedećeg travnja. Vidjet ćemo...

Dakako, ja sam za zabranu, ali s druge strane – kada će se zabraniti svinjetina, govedina, piletina, riba te drugo meso na Zapadu? Kada bi netko ovo predložio sigurno bi došlo do ozbiljnih nemira!

28.01.2010., četvrtak

Najbrža ptica je...

...sivi sokol. Prilikom obrušavanja može doseći brzinu i od 230 km/h. Obrušavanjem lovi svoj plijen. Ima široka krila i kratak rep. Živi na svim kontinetima, osim na Antarktici, a u zadnje vrijeme ga ima i u gradovima gdje na visokim zgaradama pravii svoja gnijezda te lovi golubove kao glavnu hranu. Mužjak i ženka zajedno ostaju nekoliko godina te se zajedno brinu o malima.

27.01.2010., srijeda

MALIDOMA PATRICE SOME: Afrička inicijacija

Malidoma je bio petogodišnji dječak kada ga je iz njegovog plemena ukrao francuski svećenik i odveo u sjemenište. Tada slijedi petnaestogodišnja tortura pa čak i seksualno zlostavljanje. Nakon nesretnog događaja dječak bježi iz sjemeništa i uspjeva doći kući. Zaboravio je i jezik i običaje, no polako sve uči i sudjeluje u afričkoj incijaciji koja je prepuna magije, vračanja i prelazaka iz jednog svijeta u drugi. I prepuna opasnosti. Mnogi dječaci ovo ne prežive, ali Malidoma je uspio. Želi biti dio plemena, ali ono mu je namjerilo drugačiju sudbinu, da bude veza između bijelog čovjeka i plemena. Stoga on nevoljko odlazi na koledž u grad.

Odličan roman, istinita priča prepuna magije! Ima 367 stranica.

26.01.2010., utorak

Prvi film kojeg su snimile čimpanze

Britanski su znanstvenici grupi čimpanza dali kameru i na kraju su majmuni snimili film. Čimpanze su neko vrijeme upoznavali s tehnikom i na kraju im dali kameru da vide kako će se ponašati. Čimpanze je jako zanimalo pomicanje slika. Evo što su snmile:



25.01.2010., ponedjeljak

Uništavanje šuma

Ovaj predivan film pokazuje što znači uništavanje šuma. U filmu su neki od najpoznatijih parkova na svijetu, kao npr. Central Park u New Yorku i koliko bi trebalo u minutama da se posiječe sve drveće u njima. Tako bi cijeli Central Park nestao za samo devet minuta. Stvarno za zamisliti se! I još k tome saznanje da 20 posto CO2 dolazi od uništavanja šuma, a time je ugroženo i 50 posto životinjskih vrsta.

Maya Lin - Unchopping a Tree from What is Missing? Foundation on Vimeo.



24.01.2010., nedjelja

Prozirni dom rakova

U aqua parku u Japanu napravili su ovakve, prozirne kućice za rakove samce. Kućice su od plastike, a sve s ciljem da gledatelji mogu vidjeti što rak radi i u kućici, dok se skriva.



23.01.2010., subota

Prekrasno – preobrazba leptira



22.01.2010., petak

100% pamuk, 100% onečišćenost

Za pamučnu majicu potrebno je uzgojiti pamuk, a za to je obično potrebna velika količina umjetnog gnojiva i pestiicida. Ovim se onečišćuje i iscrpljuje tlo. Iako je žetva mehanizirana, pamučna industrija jako ovisi o jeftinoj radnoj snazi. Sirovi pamuk je potrebno obojiti. Boje – zagađenje. Na kraju se pamučne vrpce spajaju kako bi se sašila odjeća. Novo zagađenje.

Počevši od izlijevanja otpadnih voda preko onečišćavanja zraka pa do potrošnje enrgije pamučna industrija jako onečišćuje okoliš.

21.01.2010., četvrtak

Helen Mirren reklamira električni automobil

Glumica Helen Mirren i redatelj Taylor Hackford uključili su se u kampanju kojom žele popularizirati električna vozila. Tako se zajedno vozili i uživali u Chevroletovom vozilu na alektrični pogon - Equinox Fuel Cell Electric Vehicle. Evo što su rekli i kako su vozili:



20.01.2010., srijeda

Britanija će zabraniti bacanje hrane na smetlišta

Velika Britanija planirala je do 2020. godine uvesti pravilo da se u kućno smeće ne odlaže hrana. Pokazalo se da se u toj državi godišnje baci hrane vrijedne 12 milijardi funti ili 5,3 milijuna tona. Umjesto bacanja vlada planira uvesti obavezu da se organski otpad kompostira ili spaljuje i pretvara u gorivo. Osim toga, uvođenje ovog plana sada se ipak planira ranije, točnije do 2015. godine. Računa se da će se ovako količina smeća u kućanstvima smanjiti za 10 posto.

19.01.2010., utorak

Stotine životinja na blagoslovu u Madridu

Na Dan svetog Antuna (17.1.), zaštitinika životinja, na stotine životinja blagoslovljeno je na jednom madridskom trgu. Blagoslov se dogodio ispred Crkve Svetog Antuna. Životinje svih vrsta strpljivo su čekale sa svojim vlasnicima kako bi ih svećenik poškropio svetom vodicom. Održana je i parada životinja koja korijene vuče još iz 19. stoljeća.

Sveti Antun navodno je rođen u 3. stoljeću u Egiptu. Imao je poseban odnos prema prirodi i životinjama, pričalo se da je neke životinje izliječio od sljepoće. Također, legenda kaže da je nekog drugog sveca pokopao uz pomoć dva lava i još nekoliko drugih životinja.

18.01.2010., ponedjeljak

Znanstvenici žele napraviti ovce koje ne prde i ne podriguju!

Svaki put kada netko prdne ili podrigne povećava se količina CO2 u atmosferi. Posebno je to bitno kod uzgoja stoke jer se pri tom ispuštaju velike količine metana. Stoga su znanstvenici iz Australije došli na 'briljantnu' ideju – da stvore vrstu ovce koja znatno manje prdi i podriguje. Australija je, ne zaboravimo, veliki proizvođač ovci pa bi ova stavka znatno smanjila emisiju CO2 u atmosferu.

Čak je i započela studija na 700 ovaca različitih vrsta. Pratit će se što ovce jedu te koliko prde i podriguju. Smatra se da hrana, ali i genetika igraju veliku ulogu u količini izbačenog plina. I upravo na ovo drugo, dakle genetiku, znanstvenici kreću u akciju te žele miješati samo one gene koji nose manje prdeža i ostalih plinova.

Što je sljedeće na redu? Krave? Konji? Čovjek? Ne bi li bilo mnogo jednostavnije ne uzgajati životinje za meso?

17.01.2010., nedjelja

Instrumenti od povrća

Ovaj simpa Japanac izrađuje instrumente od povrća – paprike, šparoga, brokule, mrkve, itd. i u njih svira. Najbolja mi je kombinacija krastavca i paprike.



16.01.2010., subota

Lov na zmije i guštere na Floridi

Floridu je zahvatilo hladno vrijeme zbog čega umiru ribe i kornjače u tamošnjem moru. Međutim, sada su lak plijen i zmije te gušteri koju su se ondje jako namnožili. Toliko su se namnožili da je vlast lovcima dala odriješene ruke u njihovom lovu, a kažu da je sada, kada je zahladilo, pravo vrijeme za to, jer ove životinje postaju umrtvljene na hladnom vremenu. Kažu, ako prežive ovaj hladni val, zmije i gušeri će se još više razmnožiti. Stoga je hajka počela.



15.01.2010., petak

KINA: 10 milijuna tona umjetnih gnojiva završi u vodi

Godišnje su u Kini ispusti oko 10 milijuna tona umjetnih gnojiva u vodu. Tamošnji farmeri koriste i do 40 posto više umjetnih gnojiva nego što je potrebno, a stručnjaci smatraju da bi trebali smanjiti njihovu upotrebu za čak 50 posto. Kina je vodeći svjetski korisnik umjetnih gnojiva s visokih 35 posto, a ondje se proizvede čak 24 posto svjetskih žitarica. Najviše se koriste gnojiva na bazi nitrogena. Sve ovo je veliki problem za kineske rijeke i jezera koji postaju sve zagađeniji. Zbog mnogo umjetnih gnojiva Kina je uspjela prehraniti svoj velik broj stanovnika, međutim tlo i voda su sve zagađeniji, a tlo prezasićeno i daje sve manji urod.

14.01.2010., četvrtak

Mrtve ribe i kornjače zbog hladne vode na Floridi

Vode uz Floridu postale su jako hladne i zbog toga na tisuće riba i kornjača umire ili je u jako lošem stanju. Centar za spašavanje životinja čini sve kako bi ih spasio, do sada su uspjeli spasiti mnogo kornjača, međutim ljudi donose sve više ovih životinja koje nalaze kako plutaju na površini. U tim vodama inače žive tropske ribe i kornjače koje su hladnokrvne životinje i zato jako ovise o temperaturi vode u kojoj se nalaze, odnosno kako se mijenja temperatura vode, tako se mijenja i temperatura njihovog tijela, što može biti fatalno. Kada se voda drastično ohladi kao što je slučaj sada, one su u stanju šoka te polako, ali sigurno umiru.

13.01.2010., srijeda

MAEVE BINCHY: Ljubičasti autobus

Roman na 225 stranica koji prati nekoliko likova iz malog irskog mjesta koji rade u Dublinu i svaki se vikend vraćaju u svoje mjesto ljubičastim autobusom. Topla priča o ljudima, njihovim brigama, ljubavima, nadanjima. A sve ih spaja ljubičasti autobus i putovanje u zajedničko mjesto.

Maeve je jedna od najpoznatijih irskih spisateljica.

12.01.2010., utorak

Pet godina zatvora zbog napada na biciklista

Dok se kod nas za ubojstvo čovjeka dobije neznatana kazna od nekoliko godina zatvora, vijest iz Kalifornije zvuči pomaloo nestvarno. Naime, sudac je vozača, inače liječnika, osudio na čak pet godina zatvora zbog napada na biciklista. Liječnik se vozio u automobilu, a potom ga je biciklist nešto iznervirao pa ga je pretekao i naglo zakočio zbog čega se biciklist zabio u automobil te dobio ozbiljne posjekotine i čak 19 šavova. Na kraju suđenja sudac je zamolio sve lokalne vlasti u Kaliforniji da naprave više staza biciklistima, a svim vozačima motornih vozila da budu oprezniji prema biciklistima. Svaka čast! Pitam se hoće li itko ikada ovakvo što ili slično izreći kod nas!

08.01.2010., petak

Snimke rijetkog sumatranskog tigra

Kamere WWF-a snimile se vrlo rijetkog sumatranskog tigra, točnije ženku s mladuncem. Životinje su opazile kameru i počele je njuškati i lizati. Inače, na svijetu ima tek oko 3.000 tigrova, od toga samo 400 sumatranskih. Tigar je jedan od najugroženijih vrsta, a najviše ga ugrožava čovjek uništavanjem njegovih prirodnih staništa. Najveći utjecaj na njegova staništa imaju kompanije za proizvodnju papira, palmi te ilegalni sjekači šuma.



07.01.2010., četvrtak

Sve više metana izlazi iz Arktičkog mora

Znanstvenici su otkrili alarmirajuću stvar – sve više metana izlazi s dna Artktičnog mora, mnogo više nego se to pretpostavljalo. Metan je inače stabilan pod niskim temperaturama i visokim tlakom. No, budući se Zemlja zagrijava i Artktičko more, na čijem dnu ima najviše zarobljenog metana, postaje sve toplije, metan više nije stabilan i počinje se oslobađati, odnosno izlaziti na površinu i dalje u atmosferu. Mjerenja su vršena na Aljaski i pokazalo se da su ondje količine metana u atomosferi ponegdje i do 1000 puta veće od normalnog.

I još jedan podatak – iako kraće 'živi' u atmosferi, metan je oko 20 puta jači staklenički plin od CO2.

06.01.2010., srijeda

Misterija – tisuće mrtvih hobotnica

Na tisuće tijela mrtvih hobotnica nasukalo se na sjevernu obalu Portugala. Znanstvenicii nemaju pojma što se dogodilo, ali upozoravaju lokalno stanovništvo da ne jedu životinje.

Pretpostavljam da se radi o zagađenju.

Evo videa:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8438477.stm

05.01.2010., utorak

Delfinima isti status kao ljudima

Znastvenik sa Sveučilišta Emory zalaže se za to da delfini dobiju isti status kao i ljudi, odnosno da budu ravnopravni s ljudima. On je radio MRI skeniranje delfinovog mozga i zaključio da je ovo jako inteligentna životinja. Ovo i nije neka vijest, ali sigurno jest to da su inteligentiniji nego čimpanze.

Prošle je godine španjolski parlament ljudska prava zagarantirao goriliama, tako da ovo zapravo nije ništa novoga.

04.01.2010., ponedjeljak

Švedska dozvoljava lov na vukove nakon 45 godina zabrane!

Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća zbog velikog izlova u čitavoj Skandinaviji vuk je postao ugrožena vrsta te je stavljena zabrana na njegov daljni lov. No, čini se kako je 237 vukova koliko ih danas broji Švedska – previše za tamošnju vladu pa je nakon 45 godina ponovno dozvolila lov na vukove! Želi ih smanjiti na 210! Za ovih 27 vukova koje 'treba' ubiti prijavilo se čak 10.000 krvožednih kako bi dobili dozvolu. Na prvi dan lova ubijeno je devet vukova u samo jednoj regiji u Švedskoj pa je odmah stupila na snagu zabrana lova u toj regiji. Lov bi trebao završiti do 15. veljače no kako su krvožedni revno krenuli s odstrijelom, čini se kako će trajati mnogo kraće.

03.01.2010., nedjelja

Stotine mrtvih životinja u kući

U jednoj kući u Philadelphiji pronađeno je između 400 i 500 mrtvih životinja. Među ostacima su dijelovi srna, kornjača i drugih životinja. Policija pokušava pronaći tko je živio u kući i tko je to učinio. Sve je napravljeno 31. prosinca, a vjeruje se da se radi o ritualu u kojem su životinje žrtvovane. Po ondašnjem zakonu žrtvovanje životinja u religijske svrhe je dozvoljeno ako se učini na human način.

Pitam se samo kakav je to human način ubijanja?! I to u kući.

02.01.2010., subota

Indijanski ples

Ples duhova i bizona koje je snimio Thomas Edison davne 1894. godine:



01.01.2010., petak

Život na sjeveru – važnost svjetlosti

Sretna nova godina, zdravlja, ljubavi, sreće i mnogo svjetlosti u životu uz dio iz meni najbolje serije ikad, 'Život na sjeveru'.



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.