Svaki put kada netko prdne ili podrigne povećava se količina CO2 u atmosferi. Posebno je to bitno kod uzgoja stoke jer se pri tom ispuštaju velike količine metana. Stoga su znanstvenici iz Australije došli na 'briljantnu' ideju – da stvore vrstu ovce koja znatno manje prdi i podriguje. Australija je, ne zaboravimo, veliki proizvođač ovci pa bi ova stavka znatno smanjila emisiju CO2 u atmosferu.
Čak je i započela studija na 700 ovaca različitih vrsta. Pratit će se što ovce jedu te koliko prde i podriguju. Smatra se da hrana, ali i genetika igraju veliku ulogu u količini izbačenog plina. I upravo na ovo drugo, dakle genetiku, znanstvenici kreću u akciju te žele miješati samo one gene koji nose manje prdeža i ostalih plinova.
Što je sljedeće na redu? Krave? Konji? Čovjek? Ne bi li bilo mnogo jednostavnije ne uzgajati životinje za meso?
Post je objavljen 18.01.2010. u 09:04 sati.