Indijanka vegetarijanka

03.04.2009., petak

Iskustva iz rata kao obrazac eko ponašanja

I iz rata se može nešto naučiti o ekologiji, odnosno ponašanje koje je svojstveno ratnom okružju, pokazalo se kao dobro za spas planeta (ne daj bože opet rata), piše Telegraph.co.uk.

1. Odjeća. U proizvodnji odjeće otpušta se velika količina ugljičnog dioksida i ostalog zagađenja. Caritas koji je dijelio staru odjeću zapravo je dobar eko način dolaska do novog komada krpica. Isto može biti i s prekrajanjem stare odjeće u novu, posuđivanje od rodbine i prijatelja i slično.
2. Hodanje ili bicikl umjesto automobila. U ratu je pretrčavanje od jednog do drugog punkta bilo sasvim normalno, automobili su kao mahanje krpom ispred razjarenog bikovog nosa.
3. Uzgajanje biljaka. U ratu se teško dolazi do hrane pa je svaki komadić zemlje uz kuću iskorišten za obradu i uzgajanje biljaka za prehranu. U svakom slučaju mnogo ekološkije i jeftinije od odlaska u skupe šoping centre ili tržnice.
4. Praznici kod kuće. Ili kupanje u lavoru. Nema mnogo izalazaka, nema dugih putovanja automobilima i zrakoplovima = nema zagađenja.
5. Čuvanje starog papira i ostalih predmeta i onda njihovo korištenje primjerice za podlaganje vatre (umjesto neekoloških kocki koje smrde) i upotreba, prekrajanje i slično, mogućnosti je mnogo.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.