Indijanka vegetarijanka

25.11.2008., utorak

Uređaj koji proizvodi vodu iz/od zraka

Izumljen je uređaj koji proizvodi vodu iz zraka, a radi na sličnom principu kao i uređaj za smanjenje vlage u prostoriji. Dakle, uzima vlagu iz zraka, hladi je i filtrira te tako nastaje voda. Izumitelji ovog kuhinjskog gadgeta kažu kako će on uvelike smanjiti ovisnost kućanstava o pitkoj vodi iz slavine, ali će biti itekako koristan u područjima koja imaju problema s pitkom vodom, odnosno, nemaju je dovoljno.

Ovaj gadget nazvan The Water Mill (vodeni mlin) proizvodi kanadska tvrtka Element Four (element četiri), a kažu kako u 24 sata ovaj mlin može proizvesti čak 12 litara vode. Kažu kako može izvući do 40 posto vlage iz zraka, a bilo kakav onečišćivač iz zraka nema šanse proći u vodu jer se zrak dobro filtrira. Primjerice, uređaj koristi ultraljubičasto svjetlo kojim ubija neke bakterije, uzročnike bolesti kao što je legionarska bolest.

Izumili su i veće uređaje za poljoprivrednike koji žive u područjima u kojima nema dovoljno kiše te za vojnike koji se moraju stalno seliti po terenu.

Također, kažu da koristi jednaku količinu energije kao 3 električne žarulje te smatraju kako će ovaj uređaj ući u masovno korištenje isto kao što se to dogodilo s mikrovalnim pećnicama.

Izvor: Telegraph.co.uk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.