Indijanka vegetarijanka

15.11.2008., subota

Nad Azijom oblak čađi i smoga velik 3 kilometra

Ujedinjeni narodi upozoravaju kako je nad Azijom oblak čađi i drugih zagađivača velik oko 3 kilometara te uzoruke mnoge bolesti, ali i smrti. Oblak su zapravo ispušni plinovi iz tvornica, automobila te dimovi od krčenja i paljenja šuma te paljenja guma. Dim sadži neke tvari koje odbijaju sunčevu svjetlost od tla pa se ono ne može zagrijavati. U najugroženijim područjima svjetlost sunca koja dopire do tla pala je za čak četvrtinu te se smatra da, kada crni oblak nestane, nagli prodor sunčeve svjetlosti uzrokovat će veće zagrijavanje za koja 2 stupnja Celzijeva.

Ovaj oblak uzrokuje manju zagrijanost tla na površini, ali se zato zagrijava zrak ispod njega te se smatra da utječe na kraću sezonu monsuna u Indiji , ali s druge strane pojačava poplave na jugu Kine.

Osim toga, čađa iz oblaka se taloži na glečerima s kojih dolazi voda za veliko područje Kine, Indije i drugih susjednih država pa zabrinjava i kakva će ta voda biti za piće kada čađ dospije u nju. Na nekim područjima Mount Everesta već su pronađene količine čađi koje se inače pronalaze u urbanim područjima!

Također, smatra se da je već oko 340.000 ljudi umrlo preranom smrću upravo zbog problema s plućima i srcem, koje je uzrokovao onečišćen zrak. Smatra se i da će urodi biti manji zbog manje sunčeve energije potrebne za fotosintezu. A čađ koja se taloži na biljkama ne treba ni spominjati.

Izvor: Telegraph.co.uk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.