Indijanka vegetarijanka

23.10.2008., četvrtak

eBay zabranjuje prodaju slonovače

Jedno istraživanje je pokazalo da je online prodaja slonovače veliki problem, odnosno toliko je raširen da prijeti i opstanku ove vrste. Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) otkrio je oko 7.000 životinjskih dijelova na 183 web sitea u 11 država, a čak 73 posto se odnosilo na slonovaču. Na drugom mjestu, s oko 20 posto su egzotične ptice. Uz njih online se prodaju i žive divlje životinje kao što su majmuni.

Stoga je eBay najavio kako će od 1. siječnja sljedeće godine zabraniti prodaju slonovače na svojim stranicama. No ironično je da će čak 100 tona slonovače, što su ostaci oko 10.000 ubijenih slonova, izaći u prodaju i to legalno! Ovo je odlučila Međunarodna organizacija za trgovanje ugroženim vrstama i to unatoč upozorenjima drugih stručnjaka. Slonovača će biti prodavana aukcijom iz četriri afričke zemlje – Namibije, Botsvane, Južnoafričke Republike i Zimbabwea jer kažu kako imaju previše slonova te im trebaju novci za njihovu zaštitu.

No, mnogi se boje da će se ovom aukcijom samo stimulirati prodaja slonovače. Pretpostavlja se da se oko 20.000 slonova godišnje izmasakrira samo zbog njihovih kljova. Većina slonovače završi u Kini i Japanu, gdje cvjeta proizvodnja predmeta od tog materijala.

Online prodaja slonovače i ostalih dijelova ugroženih životinja čak je 10 puta veća u SAD-u nego u Velikoj Britaniji i Kini, koje dijele drugo mjesto. Stručnjaci kažu kako je trgovina životnjskim dijelovima na internetu sasvim uz bok trgovanju drogom i oružjem, ali su kazne mnogo, mnogo manje!

Izvor: Telegraph.co.uk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.