Indijanka vegetarijanka

21.10.2008., utorak

Pročitajte zbirku priča 'Isplazi jezik'

Ma Jian napisao je zbirku priča 'Isplazi jezik'. Radi se o pet neobičnih priča koje ćete sigurno zapamtiti. Dobro, ne cijele (ha, ha), ali neke od slika ostaju dugo urezane u pamćenje. Ma Jian inače je kineski pisac koji je nakon objavljivanja ovih priča u Kini postao disidentom i svi primjerci novina u kojima su priče prvi put objavljene morale su biti uništene. Danas je uspio ondje objaviti nekoliko knjiga, međutim sve su prije objavljivanja iscenzurirane. Ma živi u Londonu sa svojom suprugom Engleskinjom koja prevodi njegova djela s kineskog, ali kaže da su uvijek rado vraća Kini, koja je njegova inspiracija za sva djela koja je napisao.

U zbirci 'Isplazi jezik' radi se o mladom čovjeku (samom piscu) koji odlazi na Tibet s nadom da će ondje naći duhovni mir. Ondje susreće zanimljive ljude i svjedoči čudnim događajima, ali i shvaća da će teško postići ono što je naumio.

Slike koje ondje vidi (ne zna se jesu li one plod mašte pisca ili je zaista tako) teško se brišu iz pamćenja.

Primjerice, nazočio je tzv. nebeskom pogrebu, kada dvojica braće sahranjuju svoju suprugu (da, obojica su bila oženjena za nju, ali ju je silovao i njihov otac) koja je umrla pri porodu. Ona još uvijek u utrobi nosi nerođeno čedo, a muškarci je komadaju i dijelove njenog tijela bacaju strvinarima.

Ili - žene na Tibetu vole po ljeti jahati obnaženih prsa, baš kao i muškarci.

Ili – priča o djevojčici za koju se vjeruje da je reinkarnacija bude i od samog rođenja živi u hramu, uči molitve i meditacije, a kada napuni 15 godina kao konačni obred inicijacije je seksualni čin s budinim bratom, i to u dvorani punoj ljudi. Na kraju je još stavljaju u hladnu rijeku u kojoj je trebala, zahvaljujući vještinama meditacije preživjeti 3 dana. No, drugi dan se – smrznula.

'Isplazi jezik' je kratka knjiga (kada se radi o broju stranica) koja dugo ostaje u pamćenju!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.