Indijanka vegetarijanka

22.09.2008., ponedjeljak

Ispušni plinovi automobila mogu se pretvoriti u platinu

Danas je Svjetski dan bez automobila, stoga osim preporuke da se koriste vlastite noge ili javni prijevoz umjesto automobila, evo i jedne dobre vijesti vezane uz ovu tematiku.

Britanska znanstvenica Angela Murray tvrdi da se na cestama nalazi mnogo metala koji dolaze iz ispušnih plinova autmobila, a koji bi se mogli pretvarati u nove metale i dalje koristiti.

Njeni pokusi u kojima je uspješno izdvojila platinu, paladij i rodij iz ispušnih plinova doživjeli su uspjeh i na toj osnovi dvadesetosmogodišnjakinja se nada da će otvoriti uspješni posao. Oduševljeno kaže: 'Naše se ulice zapravo zatrpane platinom! Ono što mnogi ne znaju je činjenica da platine i ostalih metala ima na našim ulicama isto kao što ih ima u rudnicima gdje se za njima traga i kopa.'

Primjerice, ako bi se platina skupljala s ulice duge 3 kilometra tijekom cijele godine, skupilo bi se oko 30 g platine, što je dovoljno za pravljenje prstena koji se proda za 2.500 funti.

Osim toga, strojevi pomoću kojih se skuplja platina i ostali metali nisu skupi, a i britanska vlada ulaže novce u njih. Zato je sve vrlo isplativo i, što je još bitnije, ekološki osviješteno.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.