Indijanka vegetarijanka

19.09.2008., petak

Greenpeace: Nokia je 'najzeleniji' proizvođač tehnike

Greenpeace je devetu godinu zaredom izašao s rezultatom svog istraživanja o 'najzelenijim' proizvođačima tehničkih proizvoda. Na prvo mjesto tako je zasjela Nokia. Greenpeace rangira tvrtke po eko materijalima koje (ne) koriste u proizvodnji, štednji energije, ali i po tome koliko pojedina kompanija ulaže u recikliranje.

Kažu da je Nokia ove godine na prvom mjestu zbog poboljšanja proizvodnje u Indiji. Na drugom je mjestu Samsung, a na trećem je Fujitsu Siemens. Siemens se, inače obvezao da će do 2010. prestati s korištenjem toksičnih PVC materijala u svojim uređajima. Na četvrtom je mjestu Sony Ericsson koji ima odlične rezultate u štednji energije te smanjenju toksičnih kemikalija, ali su slabi kad se radi o recikliranju.

Na prvom mjestu po eko neosviještenosti je Nintendo, zahvaljujući raširenom korištenju toksičnih kemikalija u proizvodnji te niskom stupnju recikliranja. Iza Nintenda je Microsoft, također zbog slabog recikliranja i velike potrošnje energije. Na trećem je mjestu Sharp, a na četvrtom Motorola, koja je jedina kompanija koja uopće nije odredila krajnji rok do kojeg bi se trebala riješiti toksičnih kemikalija u proizvodnji. Na sedmom mjestu je Philips koji je, prema Greenpeacovom izvješću, najlošija kompanija što se tiče recikliranja (uopće ih recikliranje ne zanima), ali je zaradila i dosta minus bodova zbog negativnog lobiranja po Europi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.