Hrvatska udruga nastavnika povijesti

subota, 12.01.2008.

Izvješće sa seminara za voditelje županijskih stručnih vijeća, mentore i savjetnike iz povijesti (Zadar, 10. i 11. siječnja 2008.) – piše: mr. sc. Tvrtko Božić

U Zadru je 10. i 11. siječnja 2008. godine održan seminar za voditelje županijskih stručnih vijeća, mentore i savjetnike iz povijesti na temu: "Marginalne skupine u hrvatskom srednjovjekovlju". Seminaru je nazočilo oko šezdesetak voditelja županijskih stručnih vijeća, mentora i savjetnika.
Skup je otvorila Loranda Miletić, prof., viša savjetnica za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Podružnica Split, ujedno i domaćin seminara.
Seminar je koncipiran u dva dijela. Prvi dio činila su plenarna priopćenja, odnosno predavanja. Tako je dr. sc. Damir Karbić održao predavanje na temu Marginalni i isključeni u srednjem vijeku-definicija i klasifikacija, pri čemu je dao osnovne postavke terminologije marginalnih i isključenih društvenih skupina i pojedinaca onako kako ih promatra urbana sociologija, te povijesna znanost. Predavanje na temu O brizi za društveno marginalizirane pojedince i grupe u dalmatinskim komunama u kasnom srednjem vijeku, koju je održao dr. sc. Zoran Ladić, odnosilo se na individualnu i komunalnu brigu za siromašne pojedince i grupe u dalmatinskim komunama (Zadar, Trogir, Dubrovnik i Kotor) u razdoblju od kraja 13. do početka 15. stoljeća. O povijesti naseljavanja Židova na prostoru današnje Hrvatske, te njihovom djelovanju i getoizaciji govorila je dr. sc. Ljiljana Dobrovšak u temi Židovi u hrvatskom srednjovjekovlju. Osnovni zaključak je da se na prostoru Dalmacije može pratiti kontinuitet židovskih zajednica od srednjega vijeka dok se židovskim zajednicama iz sjeverne Hrvatske od 16. do 17. stoljeća gubi svaki trag. Zanimljivo predavanje održao je dr. sc. Gordan Ravančić na temu Prostitucija u kasnosrednjovjekovnom i renesansnom Dubrovniku u kojemu je opisao život dubrovačkih prostitutki koje su dubrovačke vlasti do druge polovice 15. stoljeća tolerirale štiteći na taj način nezaštićene djevojke i žene od čestih napada muške mladeži. Tema Većina i marginalci u srednjovjekovnom svijetu koju je održao dr. sc. Mladen Ančić prikazana je kroz interakciju i suodnos nekih marginalnih društvenih grupa i isključenih pojedinaca prema većinskom dijelu srednjovjekovnog društva, prije svega u dalmatinskim komunama kao npr. Splitu, Zadru ili Dubrovniku. Zadnje predavanje u plenarnom dijelu seminara bilo je ono dr. sc. Marije Karbić na temu Neprihvatljivo seksualno ponašanje i marginalizacija pojedinca u gradskim naseljima srednjovjekovne Slavonije u kojemu su predstavljene i oslikane posljedice neprihvatljivog seksualnog ponašanja u gradskim naseljima na prostoru međurječja Save i Drave tijekom srednjeg vijeka analiziranjem položaja konkubina (priležnica), preljubnika, prostitutki i nezakonite djece. Uspoređivanjem njihova položaja izvlači se zaključak kako je u slavonskim srednjovjekovnim gradskim naseljima težina posljedica za prekršioce društveno prihvatljivih normi ovisila o opasnosti koju je za gradsku zajednicu predstavljalo neko neprihvatljivo seksualno ponašanje.
Drugi dio seminara organiziran je kroz rad u četiri radionice. Prvu radionicu vodile su kolegice Kiti Jurica-Korda, prof. na temu Dubrovnik- grad po mjeri čovjeka i Ivana Žegarac, prof. na temu Splitski lazareti. Drugu radionicu vodile su učiteljice povijesti Andreja Krnić, prof. na temu Zadarska blažena djeca i Miranda Marinović, prof. na temu Hospiciji i lazareti u srednjovjekovnom Šibeniku. Radionički dio sastojao se od kraćeg teoretskog uvoda popraćenog prezentacijom, te grupnog rada na pisanim i slikovnim izvorima i materijalima.
Na kraju seminara održana je kratka diskusija i evaluacija seminara, te podjela potvrda o nazočnosti na stručnom skupu.

- 23:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #