Hrvatska sfera https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

srijeda, 12.02.2014.

Analiza prosvjeda u Bosni i Hercegovini.

Prošlo je nekoliko dana od početka prosvjeda i socijalnih nemira u BiH. Prosvjedi još uvijek traju ali su puno manjim intenzitetom nego li je to bilo na početku prosvjeda. Zaustavljeni su sukobi, nasilje i uništavanje imovine. Prosvjedi na svu sreću nisu završili međunacionalnim sukobom iako je situacija bila jako napeta.
.
Uzroci prosvjeda.
Glavni povod i uzrok prosvjeda je katastrofalna ekonomska situacija, velika nezaposlenosti i opća nezainteresiranost političkih elita za život običnog čovjeka. Kap koja je prelila čašu bila je potpuna nezainteresiranost vlade Tuzlanskog kantona za sudbine radnika propalih i kriminalno privatiziranih poduzeća. Radnici Dite su mirno prosvjedovali cijelu godinu a od vlade ih nitko nije htio saslušati. Tuzla je nekad bio industrijski, radnički grad sa jakom industrijom te nije čudo da je upravo tu eksplodiralo i počelo.

Ciljevi prosvjeda

Po različitim medijima se daju različita viđenja ciljeva prosvjeda. Jedni tvrde da je cilj bolja ekonomska i socijalna situacija a drugi da su prosvjedi izrežirani s ciljem ukidanja kantona i stvaranja unitarne BiH ili pak kao među Bošnjački politički obračun. Ni jedne ni druge tvrdnje nisu pogrešne ali ni potpuno istinite. Prosvjedi su započeli kao zahtjevi obespravljeni radnika kojim su se pridružili nezadovoljni građani no onda su iskorišteni u političke svrhe s ciljem skupljanja političkih poena. Razne financirane nevladine udruge i neformalne facebook grupe uz ekonomske nadodali su i političke ciljeve. Iz toga su profitirale određene političke stranke ali su i prosvjedi na neki način izdani. Upravo zbog isticanja političkih ciljeva prosvjedi se nisu proširili na republiku Srpsku i Hrvatska područja unutar Bih.

Rezultati i posljedice prosvjeda.

Rezultat prosvjeda je rušenje četiri kantonalne vlade i trenutno otvoren zahtjev za rušenje federalne vlade.
Posljedice prosvjeda će se tek vidjeti. Političari sva tri naroda u BiH uplašili su se svog vlastitog naroda. Također u susjednim zemljama regija postoji strah od prenošenja prosvjeda budući da građani imaju slične probleme kao i u BiH. S te strane prosvjedi imaju pozitivna učinak jer je krajnje vrijeme da političari u regiji shvate da postoje građani koji su ih izabrali i da neće vječno šutjeti.
S aspekta međunarodne zajednice sada je jasno da ni BiH ne može beskonačno tonuti. Više nema laži, Bosna nije ni na kakvom Europskom putu Bosna je duboku u kanalu. Jasno je da u državni niša ne funkcionira i pravo je čudo kako se ovo nije prije desilo. Sada se najavljuje novi Europski pristup BiH i posjeta barunice Catherine Ashton.

Pobjednici i gubitnici

Najveći gubitnici prosvjeda su Bošnjačke stranke koje su na vlasti tj. SDA I SDP. Nakon ovih prosvjeda Lagumdžiji i njegovom SDP-u predviđam nestanka s političke scene. Profitirali su najviše Radončić i Komšić te njihove stranke.
Radončić je jedini ministar sigurnosti na svijetu i u povijesti koji je podržavao paljenje državnih institucija svoje zemlje. ( To je samo u Bosni moguće)
Nakon prosvjeda sigurno će porasti popularnost Komšiću i njegovoj novo osnovanoj demokratskoj fronti i Radončiću i njegovom SBB.
Na Hrvatskoj i Srpskoj strani dolazi do homogenizacije najjači politički stranaka kod Hrvata dva HDZ a kod Srba SDS I SNSD.
Što se tiče građana još je rano govoriti hoće li im biti bolje. Kratkoročno će se uvesti standardne mjere kupovanja socijalnog mira no pravo pitanje je dali će doći do suštinski reformi i promjene narodnog mentaliteta te političke kulture.

Budućnost.
Nitko ne zna što budućnost nosi. Sigurno je da BiH čekaju veliki izazovi.
Htjeli to priznati ili ne glavni problem BiH je neriješeno nacionalno pitanje. I dvadeset godina nakon rata BiH se nalazi pod protektoratom međunarodne zajednice. BiH nikada nije zaživjela kao normalna država već postoji kao administrativna zajednica tri naroda pod kontrolom međunarodne zajednice.
Budućnost nameće neka važna pitanja za sve stanovnike BiH.
Prvo i najvažnije je:
Može li Bosna uopće egzistirati u bilo kojem obliku kao suvremena samostalna i normalna država. Ako je odgovor pozitivan treba naći model i način.
A ako je odgovor na prvo pitanje negativan onda se postavlja pitanje može li se Bosna raspasti ili bolje rečeno može li se Bosna raspasti bez novog rata.

12.02.2014. u 08:38 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Listopad 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (11)
Veljača 2014 (14)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Biznis je za poštene,
a politka za plemenite.

Blog o politici, ekonomiji, društvu i društvenim znanostima.

Brojač posjeta


Tražilica

Loading

Friends

area272>
Novinar Istine.blog.hr
budan.blog.hr