Hrvatska numizmatika

petak, 18.11.2011.

Od sljedeće godine nova numizmatička izdanja Hrvatske narodne banke

New Numismatic Issues of Croatian National Bank in Next Year
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Od sljedeće godine nova numizmatička izdanja Hrvatske narodne banke

U svojem priopćenju za javnost od 16. studenoga 2011. Savjet Hrvatske narodne banke objavio je kako će numizmatičari u sljedećoj godini moći nadopuniti svoje kolekcije s još nekoliko zanimljivih izdanja Hrvatske narodne banke.

U suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom već 2. siječnja trebao bi krenuti u prodaju zlatni kovani novac nominalne oznake 10 kuna "Čipkarstvo u Hrvatskoj". U nastavku godine predviđeno je i izdavanje prigodnoga srebrnog kovanog novca nominalne vrijednosti 150 kuna posvećenog 150-godišnjici željeznice u Hrvatskoj, a koji će u suradnji s partnerom iz Njemačke biti uključen u seriju izdanja posvećenu razvoju prometala u svijetu.

Približavanje Hrvatske članstvu u Europskoj uniji numizmatički je započelo već prije šest godina izdavanjem optjecajnog kovanog novca od 25 kuna "Republika Hrvatska kandidat za članstvo u Europskoj uniji 18. VII. 2004.". Predstojeće zaključivanje Pristupnog ugovora između EU i RH bit će popraćeno izdavanjem također optjecajnog kovanog novca od 25 kuna.

Uz sve to, sljedeće godine bit će izdan i numizmatički komplet optjecajnog kovanog novca kuna i lipa s oznakom godine izdanja "2012.".

Izvor: Hrvatska narodna banka

Ključne riječi: prigodni novac, Hrvatska, 2012
Keywords: comemmorative coins, Croatia, 2012


forum Hrvatska numizmatika
Hrvatski numizmatički forum - rasprave iz svijeta numizmatike.

- 21:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #