Hrvatska numizmatika

utorak, 25.01.2011.

Olupina potonula kod Visa još krije tajnu 100.000 zlatnika

Olupina potonula kod Visa još krije tajnu 100.000 zlatnika

Gotovo da nema otoka koji je doživio toliko ratova kao što ih je u svojoj povijesti doživio otok Vis. U njegovom akvatoriju pomlatili su se Grci, Iliri i Rimljani, opustošili su ga Goti, opljačkali Neretljani, a kasnije Mlečani i turski gusari.

Pokušavao ga je osvojiti i Napoleon, a branili su ga Englezi. Početak 19. stoljeća i razdoblje engleske vladavine na otoku će ostati zapamćeno kao "zlatno doba". Na Visu je tada živjelo čak 12.000 ljudi, a za njih je bilo otvoreno 13 bordela. Usto, u ljekarnama su se, bez problema, mogle nabaviti gotovo sve vrste droga, a najpopularniji su bili opijum i meskalin. U to je vrijeme posebno bilo popularno perje pa je za otočke dame postojala i farma paunova.


"Re d'Italia" potopljena 1866., a otkrivena 2005. godine

Idila je potrajala do 1816. godine kada su Englezi prepustili otok Austrijancima u zamjenu za Jonsko otočje. Vis je mirovao do 1861. kada su Talijani proglasili ujedinjenje svih talijanskih zemalja. Počeo se pripremati pohod na Vis.

Kao najžešća ratna godina u povijesti otoka pamti se 1866. kada su se u viškom kanalu sukobili Talijani koji su bili saveznici Pruske i Austrijanci. Iako su bili brojniji i bolje opremljeni bitka je završila loše za Talijane. Na morskom dnu se tako našla i talijanska fregata "Re d'Italija" koja se izgradila u brodogradilištu u New Yorku.

Točna lokacija potonuća "Re d'Italije" bila je nepoznata sve do travnja 2005. godine, a zadnjih se dana ponovno našla u centru pažnje zbog sukoba kojeg ronilac Lorenz Marović vodi s Republikom Hrvatskom, odnosno novim ministrom kulture Jasenom Mesićem. Natežu se oko toga tko je prvi našao potonuli brod.


Radica: Zlatnici su još na morskome dnu

Mesić kaže kako mu je jedini cilj zaštita podmorske arheološke baštine, a Marović, pak, s druge strane jedino želi da mu se prizna pravo prvootkrića. Međutim, ne može se zanemariti ni pretpostavka kako je talijanska oklopnjača za sobom na dno povukla i pozamašnu količinu zlata.

Predsjednik nacionalnog istraživačkog društva, Tolan Radica, uvjeren je da su zlatnici još na morskom dnu i da se upravo radi blaga vodi borba oko toga tko je prvi pronašao brod.

- Čim su čuli da je pronađena "Re d'Italija“, talijanski je parlament, baš zbog zlata, zatražio da se Hrvatskoj zabrani istraživanje i da se brod proglasi plavom grobnicom. Smiješno je tvrditi da na admiralskom brodu koji je krenuo u boj za uspostavu protektorata nije bilo novca za taj potez – kazao je Radica.

Jasen Mesić koji je 2005. godine bio vođa istraživačke ekspedicije, pak, tvrdi kako nema govora o potonulom blagu.


Zlatnici vrijedni između 20 i 100 milijuna eura

- Na brodu je mogao biti jedino novac koji se nalazio u brodskoj blagajni. O nikakvom drugom blagu nema govora. Nakon povratka s Visa u Italiju, admiral Carlo Pellion di Persano nije odgovarao zbog gubitaka nekakvih materijalnih sredstava, a da se zlato nalazilo na brodu, on ne bi zbog toga prošao nekažnjeno – objašnjava ministar Mesić.

Sukob između ronioca i novog ministra riješit će Općinski sud u Splitu, no tko je od njih dvojice u pravu znat će se tek kada započnu istraživanja na olupini koja se nalazi na 110 metara dubine. Radica tvrdi da je na brodu bilo 100 tisuća zlatnika koji bi danas vrijedili između 20 i 100 milijuna eura, a onome tko ih prvi pronađe pripala bi i bogata nagrada.

Autorica: Ines Brajević
Izvor: DalmacijaNews.com

Pročitajte: Re d'Italia - Viška bitka 1866.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

- 01:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #