Hrvatska numizmatika

utorak, 28.12.2010.

Iz Narodne banke Srbije: Nova novčanica od 5.000 dinara 2010.

500 kuna 1941., žetelica, zlato

Narodna banka Srbije pustiće u opticaj 26. novembra 2010. godine novčanicu apoena od 5000 dinara s delimično izmenjenim obeležjima, koja će biti u opticaju paralelno s prethodnim izdanjem ove novčanice od 2003. godine.

Novčanica apoena od 5000 dinara ima relativno malo učešće u strukturi novčanica u opticaju (oko 10% u nominalnom iznosu i oko 1% u količini), tako da za proteklih sedam godina nije bilo dodatne izrade tog apoena – za razliku od ostalih apoena novčanica iz postojeće serije novčanica izdanja Narodne banke Srbije. Sve novčanice, pa i novčanica apoena od 5000 dinara, imaju svoj vek upotrebe, zbog čega su zalihe tih novčanica izdanja iz 2003. godine svedene na minimum. Kao nepodobne za opticaj, iz opticaja je povučeno preko 80% tih novčanica, od čega je najveći deo uništen. Da bi se zadovoljile potrebe gotovinskog platnog prometa i zamenile novčanice nepodobne za opticaj, neophodna je dodatna izrada novčanica tog apoena.

Novčanica apoena od 5000 dinara izdanja 2010. godine zadržava isto likovno rešenje kao i prethodno izdanje – na licu novčanice je dominantan portret Slobodana Jovanovića, a na naličju je prikazana njegova figura.

U odnosu na prethodno izdanje, na novoj novčanici je izmenjeno sledeće:

Na licu novčanice

1. Izmenjene su pozicije i oblik tzv. kip efekta i OVI elementa;

Na naličju novčanice

1. Izmenjena je godina izdanja (2010) i potpis guvernera;

2. Umesto znaka Narodne banke Srbije, prikazan je Veliki grb Republike Srbije;

3. Oznaka godine izdanja i potpis guvernera pozicionirani su s desne strane bele površine, umesto sadašnje pozicije ispod znaka Narodne banke Srbije;

4. Na središnjem delu novčanice dodat je tekst (rukopis S. Jovanovića) u dubokoj štampi;

5. Izmenjena je pozicija numeracije, koja je pozicionirana između Velikog grba Republike Srbije i oznake nominale, umesto dosadašnje pozicije s desne strane od oznake nominale;

6. Ćirilični tekst „Narodna banka Srbije – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider“ takođe je dat na izmenjenoj poziciji – iznad gornje ivice punog štampanog dela, umesto na dosadašnjoj poziciji neposredno iznad donje ivice unutar punog štampanog dela.

Izvor: Narodna banka Srbije

Ključne riječi: papirni novac, Srbija, 5000 dinara, 2010.
Keywords: paper money, Serbia, 5000 dinars, 2010
English title: From the National bank of Serbia: New 5000 Dinars Banknote Dated 2010


Coins Banknotes Militaria Store

- 23:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #