Hrvatska numizmatika

četvrtak, 20.04.2006.

Numizmatički članci na Antikviteti.net: Kontramarke na novcu Rimskog Imperija; Njemački pokušaj razaranja monetarnog sustava Velike Britanije tijekom Drugoga svjetskoga rata: „Operacija Bernhard“; Dr. Ivan Novak - suvremenik prvoga novca Međimurja

Internet stranica Antikviteti.net donosi tri zanimljiva numizmatička članka:


Kontramarke na novcu Rimskog Imperija

Kontramarka je otkovani ili urezani žig, dimenzija do nekoliko milimetara koji je naknadno poslije emitiranja utisnut ili urezan na novčani modul i pojavljuje se u manjem obujmu već oko VI stoljeća prije naše ere (Egina, Sicilija…). U stručnoj i popularnoj numizmatičkoj literaturi (koje nažalost na našem jeziku ima vrlo i uglavnom su u pitanju referati koji obrađuju ostavu ili nalaz) pojavljuje se više izraza za kontramarku... (vidi cijeli članak)

Autor: Rista Miletić
Izvor: "dinar", br. 22, 2004.


Njemački pokušaj razaranja monetarnog sustava Velike Britanije tijekom Drugoga svjetskoga rata: „Operacija Bernhard“

«Operacija Bernhard» u monetarnoj povijesti svijeta ostala je upamćena po tome što su njezini vinovnici, tj. nacisti u Njemačkoj tijekom Drugoga svjetskoga rata, gotovo uspjeli u svojoj nakani. Naime, još 1940. godine zamislili su da Veliku Britaniju, tada svoga najjačeg vojnoga suparnika, poraze tako što će prvo razoriti njezin monetarni sustav, a potom je dokrajčiti vojno. Važno je naglasili da u tome Nijemci nisu bili originalni, jer su se i prije provodili upadi u monetarne sustave zaraćenih država. U novom vijeku u tome je bio najpoznatiji Napoleon Bonaparte, no uzor za organizatore «Operacije Bernhard» bio je propali projekt mađarskoga princa Ludwiga Windischgraetza, koji je 1925. godine krivotvorenjem francuskih franaka pokušao financirati puč kojim bi na mađarski tron doveo nadvojvodu Albrechta. Inače, tijekom «Operacije Bernhard» u logoru Sachsenhausen pored Berlina, ukupno je do konca 1944. tiskano 8.965.080 krivotvorenih novčanica, u vrijednosti od 134.610.810 funti sterlinga. ili 377 milijuna USD. (vidi cijeli članak)

Autor: Zdravko Bazdan
Izvor: Numizmatičke vijesti, 2005. god.


Dr. Ivan Novak - suvremenik prvoga novca Međimurja

Međimurje, ta iskonska kolijevka hrvatstva, premila zemlja dobrih ljudi, oduvijek bijaše želja i požuda mnogih stranih osvajača. Među inima, najviše ga kroz prohujala stoljeća svojataše Mađarska, tendenciozno ga smatrajući, teritorijalno i nacionalno, najljepšim biserom svoje kraljevske krune Sv. Stjepana. No, prevariše se pohlepni Mađari ljuto, jer narod međimurski bijaše i zauvijek osta narodom hrvatskim. Povijest je Međimurja protkana stoljetnom borbom za slobodom i osamostaljenjem u krilu matice Hrvatske. Tolike su generacije Međimuraca iznijele na svojim preznojenim plećima teške dane neimaštine života, tolike su silne međimurske ruke krvavo radile da bi svojoj djeci omogućile bolje sutra. I kao nekom čarolijom, a povijest oduvijek bilježi da su čuda moguća, mali, nepoznati ljudi postaju sinonimi hrabrosti i rodoljublja, velikani cijeloga naroda, možda sitni imenom, ali ogromni srcem i neupitnom, bezgraničnom ljubavlju prema svojim korijenima i rodnoj grudi. (vidi cijeli članak)

Autor: Darko pl. Prebeg (Čakovec)

Preuzeto sa: www.antikviteti.net

Coins Banknotes Militaria Store

- 22:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #