sohna hoakasaa

ponedjeljak, 12.06.2023.

Zaostalo i namnožilo se

Nekontrolirani prirast

Kad pjevate neku Thompsonovu pjesmu, Dragovoljca Obrambenog Domovinskog rata, kantautora i vrsnog glazbenika koji sklada domoljubne pjesme, pjesme koje govore o našim vrijednostima koje živimo svi vrazi i ljevičari predvođeni komunjarama dižu se na zadnje noge. Zakaj? Pa zato i s razlogom. Muka im je i strah najveći.

Oni će rovariti, biti agresivni i 'dejstvovat će' do prirodnog nestanka. Drugačije neće stati jer ih nema tko u ovoj demokratskoj Hrvatskoj zaustaviti.
Srama nema nitko u Vladi a najgori je Anemikus Andrejkus. Tomo Medved je napravil puno za Branitelje ali da li je napavio išta da sad da u miru stane 'na branik domovine'. Ne. Nije napravio ništa.

Ne čuje se milorad pupovac. MiloČrad nema niš za reći o 2 mlada četnika i starijem 'vojvodom'. Skidanje državne zastave s jarbola, bilo gdje je kazneno djelo. Ima i neki zakon o Državi, o vređanju, o povredi dostojanstva, o Državnosti, o zaštiti simbola iste i tko će pobrojati sve ono kaj se može navaesti pod 'na sonovi....' Briga nas Hrvate ali nije briga Vlast i koalicijske partnere. Kak i bi kad su prst i nokat sa strankom koju je osnovao četnik iz Vukovara.

Di je onaj koji je bil anemičan i imal platfus i nije šmrkal 1991.g. Di je onaj da se javi, di je Ministar Božinović ali javlja se opet pr.dr.Palić iz ravne nam Slavonije iz grada Osijeka gdje još ima pokoji intelektualc koji ima kaj za reći o svemu nakaradnom u ovoj zemlji.

Jedan drugi, omiljeni gost HRTa, Rajko Grlić priča na raznim teveima po 'regionu' kak je Srpska agresija na Hrvatsku počela zato, kaj je Tuđman htel humano preseljenje'. Fuj...'đubravanici' su puni u 'regionu' pa ovi moraju ostati tu. I on živi u Hrvatskoj, i on dobiva naš novac za svoje filmove s ovakvim umom i svjetonazorom. Jadni bijedni lažljivac.

Da li Tomo Medved mora pitati APe da ima vlastito mišljenje (u ovom slučaju obavezuzjuće) nakon ovih strahota i svakodnevnog demonstriranja mržnje i ne prihvaćanja 'stranog tijela' u Države gdje žive. Gdje je kraj i gdje je prag tolerancije. Davno su prešli mjeru ali to mogu samo u Hrvatskoj. Ni jedna zemlja na svijetu ovo ne bi tolerirala.

Kad sam bila u LA bila je premijera filma 'Per Harburn' i gost mog sina i snahe je bio Japanac. I njega su naravno pozali na premijeru i on nije htio ići jer je rekao da misli da bi se ljudi još i danas loše osjećali ako bi bio među gledaocima. Nije bitno dal je on u pravu, dal su prošle silne godine i dal u Americi žive i Američki Japanci već je bit u tome što taj Japanac iz Tokia tako razmišlja.

Događaj u jednom Američkom Kampusu ispričao mi je naš proslavljeni plivač.

Studneti sjede vani, zezaju se ručaju, neki uče neki se druže neki malo odmaraju pa opet na trening.
Dvije djevojke i jedan mladić jedu sladolet, zapravo kup sa Američom zastavicom zapiknutom na varhu. Vrsnom sportašu plivaču pala je zastavica kraj stola, nije ju podignuo već je ustao i stao je na nju. Dvojica su ga upozorila a on je odmahnuo rukom. Američkim studentima je to bilo dovoljno.
Za 3 min su ga stukli, odveli ravnatelju ali perspektivni mladi Nizozemac nije imao šanse. Udaljen je sa fakultete i ne samo ovog.
Pokušao je u Kanadi valda misleći da to nije Amerika i ništa.

Do sad nisam vidjela osudu od ni jednog Saborskog zastupnika, lijeve, polulijeve, liberalne, možem-nemrem, brvno-most, bulj-mulj-bezzub a pogotovo fičfirića taliajanskomanjinca.

Zato ostaju sitne radosti.

Kad zvoni mobitel u Pošti, raznim Centrima, javnom prijevozu, parku ili šetnicama nikad se ne javim odmah. Nek zvoni Lijepa li si ili Vjetre s Dinare a ja s osmjehom slušam cmakanje oko sebe, palatanje jezikom, teško disanje onaj poglede iz 'G' kola poznatog željezničkog vagona u kojem su ovakvi po kg i kom i svrstani. Vagoni se mogu otvoriti samo iz vana.
E moj narode....

12.06.2023. u 14:34 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 03.10.2021.

NJEGA VREĐA

ŽIVOTNI INTERVJU: KOTEL DA-DON

Kaže Rabin: 'U Zagrebu nisam doživio mržnju jer sam Židov, ali me vrijeđa ZDS, pozdrav koji šteti Hrvatskoj
"Zlo koje je napravljeno u ime religije ne može se poreći i to je loše, no to ne znači da nam je ateizam otkrio ono što je najbolje. Dapače, u kratkom razdoblju dogodilo se barbarstvo koje se nikad nije dogodilo u povijesti"......Kaže on

Ma nemoj, njega vrijeđa?

Mene i sve Hrvate oko Židovske općine vrijeđa da i danas, u 2021.g. jednom tjedno zbor Židova u svojoj općini araluče partizanske pjesme od 'pošumama i gorama' pa redom cijeli repertoar zločinaca režima komunističkog. To Židovi u Hrvatskoj pjevaju. Kad zovemo policiju, ispričavaju se jer ne mogu 'postupiti' jer nemaju zakon kao za pozdrav ZDS. Jedino kad bi arlaukali posle 22h onda ih mogu teretiti 'za remećenje javnog reda i mira'. Tak nam govore policajci PU Zagrebačke Centar.
Ove fašističke pjesme 'pevaju' Židovi valjda i Rabin s njima i danas u 2021.g. s titovom slikom na zidu u 'lepim naočalama'. Tak kaže poznata književnica Židofka, koja živi u Njemačkoj i uživa s narodom koji nema niš s Hitlerom, a mama u Italiji čiji narod nema niš s Mussolinijem. Istta je gostujući kod Čeljuske, da joj mama ne želi doći u Hrvatsku nikad jer je to za nju još uvijek Ustaška država. Kaže, da ima bolna sjećanja. Fuj....

Hrvate vrijeđa, kaj rabina KDD ne vrijeđa petokraka i četnikovanje po Hrvatskoj i ne vređa ga kaj ono još postoji. Zakaj ga ne vređa? Koja je veza Židova i Četnika i partizana? Valjda neraskidiva jer su rame uz rame borili protiv fašista al tek posle '43.g. Onda su u 2 godine pobili, strijeljali, zazidali u rudnike, pobacali u jame, zatrpali u 900 (za sad) otkrivenih grobišta VIŠE Hrvata nego Fašista.

Nek Ravbin ponosno objavi broj Židova koji su sudjelovali u u Domovinskom ratu. Ne vjerujem da ima koji ali zato su pripadnici ostala 22 manjinska naroda u svojoj Hrvatskoj sudjelovali. Njegovi nisu, a oni drugi su bili domaći teroristi, izdajice a oni iz državice im srbijice agresori, ubojice i koljači kao i 1941.g. Zna to uvreDJeni Rabin.
Zašto nikada ni jedan Židov u Hrvatskoj a poglavito netko 'važan' iz 'autonomne pokrajine' Židovska općina, ne spomene strašan broj ubijenih Židova u Srbiji i u Beogradu? Tko ih je tolike pobio i gdje su im nestali iz Srbije? Kaj i tam Pavelić..?
Zna li novinar D.P. i da li se tako spremio za razgovor i nek napiše. Valjda jedan od njih zna.

Novinar bi to trebao znati i imati taj podatak a onda novinarskog dostojanstva, hrabrosti i čestitosti tražiti mišljenje i komentar. Čak i ako je Hrvat...

Da je samo jedan Židov bil u Domovinskom ratu objasnio bi rabinima, klausima i svim ...steinima kaj je u ratu značila Krunica oko vrata i ZDS. Pa i Krunica im smeta ajer nije 'barojalica' ili plava zvijezda.To je pozdrav i poklić uz koji su ginuli mladi, stari, žene i muškarci. Za dom je pozdrav stariji od tisuću godina i ostat će sa Hrvatom do kraja vjekova...Za dom su Hrvati govorili prije svakog boja i onda kad su bili plaćenici u tuđim vojskama ali su uvijek znali da je Za dom i onda dok ga snivaš i onda kad ga imaš. Uvijek je za Dom i Domovinu.

Kaj bi on i ostali Židovi znali o domovini kad ju nikad nisu imali i ne bi imali da nije svjetskih moćnika. Moćnici su oteli komad teritorija jednom narodu da bi njima stvorili (dali) državu da imaju mir i ne plaćaju im ratne odštete. Nama niš nitko ne plaća.

Rabin i njegov narod i danas lutaju svijetom da bi bili ono kaj nisu. Svoj narod u svom i na svom.. Žive po svijetu u 'tuđim' državama i uvijek žele biti bolji, veći i moćniji od naroda koji im je pružio dom.
Hrvatskom narodu i u Svijetu ne šteti pozdrav ZDS jer onaj i tada (o kojem vremenu on priča) nema ništa zajedničko s nametnutom nam ali ponosnom Obrambenom ratu....kao ni prije NDH.

Nek vas vrijeđa Rabine. Vi i svaki prije vas, vas nekoliko desetaka vrijeđate nas Hrvate.

Samo ovom prilikom pozdravljam Rabina starim Židovskim pozdravom
Shalom i
Hrvatskim
Za Dom Spremni i Domovini vjerni

03.10.2021. u 16:28 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 24.11.2020.

Akademik prof dr Kostović 'Mozak funkcionira na principu nagrade i kazne'


Molim vas pročitajte razgovor i mišljenje ovog našeg cijenjenog akademika i znanstvenika.

Nisam znanstvenica ali vjerujem zdravorazumski pametnijima. U uređenom društvu (ne znam dal' postoji koje u svijetu) već bi stanovnici davno shvatili 'iz čistog mira' ili bi ih se zakonom na određena pravila ponašanje prisililo.

U Uređenom društvu po mjerama čovjeka.
Najveća sloboda čovjekova je svojevoljno poštivanje pravila, uredbi i zakona jer su zbog njega promišljeni, napisani i doneseni.

Zato i je u svijetu takav nered i nesklad jer svi žele prava (prečesto ona koja ugrožavaju ili su na štetu drugih) a nikad i obaveze.
Više se nitko se ne bori za 'svoju stranu ulice', za svoju istinu argumentima, pažljivo i s poštovanjem slušajući drugog i njegovo drugačije mišljenje. Prečesto to nisu argumentirani razgovori, razmjena mišljenja za bolji zaključak već nasilje verbalno i još gore fizičko.
Čak i ako se ne slažeš s pravilima, zakonom i uredbama države u kojoj živiš, MORAŠ ih se pridržavati dok se ne promjene.

Tvojom zaslugom ili zaslugom nekog drugog.

24.11.2020. u 17:09 • 0 KomentaraPrint#

subota, 22.08.2020.

Hrvatima su uvijek 'dolazila' vremena....


Pamtim tu godinu Gospodnju, pamtim mjesec lipanj u ulici Haulikova 6 uZagreb. U prostorijama NK Dinamo, g Šibil mi je del na stol papir i rekel: 'Požuri se s poslom i ak danas ovo naučiš na pamet ideš sa mnom.'

Papir A4 a na njemu 'šapirografiran' tekst:

Veselko Koroman,
pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, književni kritičar, putopisac, književni povjesničar i antologičar, rodio se 7. travnja 1934. u Radišićima kod Ljubuškog.

DOĆI ĆE VRIJEME

Doći će vrijeme blagog naroda.
Onog što ima obilje rana,
obilje časti, obilje tuge.

Naroda što ima višu a plemenitu moć,
ravnicu i more, knjige i anđele.

Doći će vrijeme blagog naroda.
Onog što ima najveće groblje,
najveću glavu, vjetar i tminu

Naroda što je rasut, što živi dugo
na sjeveru i jugu, u srpu mjeseca.

Doći će vrijeme blagog naroda.
Onog što ima bijele gore,
otoke i sunce, stoljeća i tminu.

Naroda što misli, što velik je i miran
na sjeveru i jugu, u srpu vremena.

Pamtim i sve dane posle tog prvog. Nisu bili česti ali sam bila ponosna na svaki. Više sam od drugih čula nego sama shvaćala da će se dogoditi SVE. A onda sam ipak shvatila. Da... sve će se dogoditi što je ovom Narodu važno i zbog čega JOŠ POSTOJIMO i ZAUVIJEK ćemo postojati.

Pamtim i naše najsretnije i najtužnije trenutke Devedesetih i konačno te velike slave i pobjede 1995.g. Veličanstvene kakav je i svaki Hrvatski Vitez i Ratnik..

Sve pročitane knjige autora i sve knjige napisane poslije stvaranja Neovisne Slobodne Države Hrvatske neće opisati i napisati svu veličinu Prvog Hrvatskog Predsjednika dr Franje Tuđmana.

Večerašnju epizodu serijala 'Predsjednik' nemoguće je gledati bez tuge i suza. Puno je suvremenika tog povijesnog vremena govorilo. I dobro je da jesu. Govorilo u kameru i mikrofon. I trebali su dok su živi. Nek svi pričaju i pišu. Istinu.
Prvi Hrvatski Predsjednik....
Autentične, dokumentarne snimke su sve pokazale i mnoge prokazale.

Veliki su uvijek sami, izdani i ostavljeni od smušenjaka, karijerista i gladnih vlasti i časti.
Ovo zadnje ti i takvi rijetko baštine.

22.08.2020. u 10:41 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 05.08.2020.

Hrvateki

I ove godine u mojoj zgradi u Centru Zgb žive 'hrvateki'. Niš se nije promenilo.
Ostali sui neki stari ali i novi su se doselili. Isto 'hrvateki'. Akademik, poznati doktori aktivni i u mirovini, oni zaposleni u EU integracijama, bivši ministar i u UNu po nekoliko puta, pa inžinjeri, 'selebritiji' u modi i arhitekturi. Svi oni ne žele preuzeti tešku obavezu vješanja barjaka Republike Hrvatske ispod ili pokraj 'svog' prozora. Na zgradu u kojoj stanuju.

Zato metalni držač 'šeta' od prozora do prozora, lepo ga je videti umesto cveća al nikak da se montira na fasadu zgrade.

Bivši predstavnik stanara mi je na UPIT ovo rekel: ' Ne gnjavite, zval sam Poglavarstvo i nije kažnjivo ak ne obesimo zastavu. Nemrem ja nikog naterati' !

Ja mogu samo ovak zvezati i nekak sfačlati na spuštene rolete bez obzira na vreme jer se kod nas na 4 katu nemre montirat 'držač'.

Sustanari 'hrvateki', ipak i unatoč

Čestitam i vam Dan Pobjede Dan Domovinske zahvaliti i DAN HRVATSKIH BRANITELJA

05.08.2020. u 19:51 • 0 KomentaraPrint#

petak, 24.07.2020.

Sve je Božje i od Njega je


Mislim si, kak je dobro da je Bog sve a mi ništa.
Kakvim smo svijet napravili vidimo svaki dan a samo smo 'nešto'.

Onda opet mislim, kak u zadnje vrijeme primjećujem da se mnogi boje upoznati Boga. Boje se prići i biti mu blizu. Zašto? Hm, možda zato jer su svjesni da su grešni. Htela bih im reći i pojasniti da je samo On savršen a da je čovjek oduvijek nesavršen i grešan... Možda bi se okuražili.

Priđite mu, nebojte se jer On svakog od nas čeka. On nam je najbolji prijatelj, On nas jedini razumije i On uvijek i zauvijek prašta. Onim poniznima, onima koji se iskreno pokaju i onima koji očiste srca od mržnje, zavisti, oholost i samoživosti, pohlepe....ma svima.

Koliko smo puta čuli prispodobu, 'molite i dobit' ćete, kucajte i otvorit' će vam se. Isto i onu, 'tko sluša čuje i tko gleda vidi' ali kad si posvjestimo vidimo da uvijek dobivamo. I kad ga molimo i kad ne. Ali kad molimo skrušeno i s nadom onda i uvijek primijetimo a onda puni sreće zahvaljujemo.

Kad ne moliš i ne zahvaljuješ - sve prolazui kraj tebe i ništa ne primjećuješ jer samo leleujaš k'o list na povjetarcu.

Zato budi hrabar, priđi jer On te čeka...
Da mu vjeruješ, da se u njega uzdaš i da ga ljubiš....Pođite k Njemu svi umorni i opterećeni i u njemu mir svoj nađite. Odmorite se.

Plaća je velika...

24.07.2020. u 16:08 • 0 KomentaraPrint#

Najveći Božji dar


Najveći Božji dar ženi je dijete. Kakav je to blagoslov. Blagoslov i dar je povjerenje koje ima u nju.

Najveće Božje čudo je čovjek. I život sam.

Sve počinje onda kad nas On poželi, onda stvori i upozna. Najprije nas On zna...najprije On.

Onda to novo željeno i ljubljeno s punim povjerenjem daruje i stavi na najsigurnije mjesto na svijetu. Pod majčino srce.

Čudo je kako 9 mj čuvaš, ljubiš, voliš, maziš, pjevaš, pričaš i miluješ srcem i rukama, voliš i osjećaš da je ono tvoje najveće blago.

Onda jednog dana Gospodin odluči da je djetešce spremno upoznati mamu i tatu i svijet koji je za njega stvorio.

Bilo je to godine Gospodnje 1969, dana 23 u mjesecu srpnju u 13,20 min. U najljepšem gradu na svijetu, Zagrebu iza Crkve Sv Petra. U popularnoj Zagrebačkoj Petrovoj bolnici.

Od tada pa do danas, moj Sin i Ja hodamo zajedno stazama naših života. Zahvalni Bogu na milosti što shvaćamo da je lakše hodati zemaljskim putevima zajedno iako je Gospodin uvijek s nama. Naročito onda kad mislimo da nije.

Zajedno u našim usponima i padovima.
Zajedno dok hodamo ravnim i onim krivudavim putevima.
Zajedno i onda kad plivamo u dubokim vodama, kad su bistre i kad mutne.
Zajedno u srećama i žalostima ali uvijek s vjerom da je sutra novi dan i nova sreća ako Gospodin tako želi.

Sretan i od Boga blagoslovljen Rođendan sine moj.
Voli te tvoja
mama



24.07.2020. u 15:58 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 19.07.2020.

Mislim si

Šani Ključec
19. srpnja 2019. u 16:02 ·

Razmišljam si, da'l su ljubav, privrženost, odanost i poštovanje vrline čovjekove koje vode jedna drugoj ili možeš biti 'namiren' ako baštiniš samo neku od njih. Hm, tko bi to znal?

I tak si onda mislim....

Kad bi svaki čovjek bio satkan od takvih niti, već bi tu živeli u zemaljskom Raju dok ne dojdemo u onaj pravi nebeski kojem se svi po skrivečki nadamo.

19.07.2020. u 20:08 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 21.05.2020.

Blagoslov Pape Ivana VIII

21. svibnja 879. – Papa svečano blagoslovio kneza Branimira i hrvatski narod
Objavio ph, ij -21. svibnja 2020. u 07:30


Na blagdan Uzašašća Gospodnjega 21. svibnja 879., papa Ivan VIII. služio je svetu misu u kojoj je podigao ruke k nebu i blagoslovio kneza Branimira, sav hrvatski narod i svu njegovu zemlju. Tim činom hrvatski narod je, na određeni način, dobio službenu potvrdu pripadnosti Katoličkoj Crkvi i zapadnoj uljudbi. Tom svetom misom papa Ivan VIII. praktički je priznao nezavisnost hrvatske države, što je u to doba predstavljalo međunarodno priznanje.


Hrvatski narod je tada zauvijek potvrdio vjernost katoličkoj crkvi i vjeru u Boga, koji će im kasnije u teškim i krvavim ratovima s Turcima dati snagu da postanu predziđe kršćanstva „Antemurale Christianitatis“. Treba istaći da je prije Branimira Hrvatskom vladao probizantski raspoloženi Zdeslav.

Prije nekog vremena izašla je karta koja je na šaljiv način prikazivala identitete pojedinih europskih naroda, pa je uz Talijane pisalo ‘zemlja pizza i muzeja’, Švedsku ‘IKEA’, Rumunjsku ‘zemlja vampira’ i dr. Uz našu Hrvatsku pisalo je
DRUGI VATIKAN (Second Vatican).

Iako je to zamišljeno kao šala, nesvjesno autor karte Europe da je nama Hrvatima zapravo veliko priznanje!

Pismo pape Ivana VIII. knezu Branimiru

Portal narod.hr prenosi pismo pape Ivana VIII. hrvatskom knezu Branimiru kao poticaj svim generacijama Hrvata da shvate koliko bogatu povijest i baštinu posjeduje naš narod.

Ovo papino pismo odgovor je na pismo što ga je prethodno primio od Branimira, a njime se priznaje Branimir kao zakoniti vladar, a Hrvatska kao zakonita država.

Ljubljenom sinu Branimiru

Čitajući pismo Tvoje plemenitosti koje si nam poslao po časnom svećeniku, zajedničkome vjerniku Ivanu, sjajnije od svjetla smo upoznali kolika je Tvoja vjera i iskrena pobožnost prema crkvi sv. Petra i Pavla i nama.

Božjom pomoći, kao vjerni sin sv. Petra i nas, koji ga Božjom pomoći zamjenjujemo, ponizno ispovijedaš i želiš biti poslušan, ovim pismom Našega apostolstva dostojno zahvaljujemo Tvojoj plemenitosti i očinskom ljubavi, kao predragoga sina koji se vraća u krilo sv. Apostolske Stolice, majke Tvoje, s čijeg su prečistog vrela Tvoji oci pili medonosne rijeke svetog propovijedanja, primamo i duhovnim rukama grlimo te, apostolskom dobrotom njegujemo, da posjedujući milost i blagoslov Božji svetih apostola Petra i Pavla, apostolskih prvaka, uvijek budeš čio i siguran od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, koji nikada ne prestaju zasijedati na ljudsko spasenje, te željnu pobjedu nad neprijateljima lakše izvojuješ, jer kako budeš nastojao, da se sam Bogu ponizno pokoriš i slušaš sveti nauk njegov i kako budeš iskazao za ljubav Božju dužnu počast svećenicima i službenicima njegovim, tako ćeš bez sumnje biti pobjednik i gospodar nad svima svojim neprijateljima i buntovnim protivnicima.

I zato opominjemo revnost tvoju, da u svim svojim djelima imaš uvijek pred očima Gospodina, da ga se bojiš i svim srcem ljubiš, jer psalmist veli: „Blažen čovjek, koji se Boga boji i komu su veoma omiljele zapovijedi njegove; jako će biti sjeme na njegovo na zemlji“; a on sam veli u evanđelju: „Tko mene ljubi, držat ce riječ moju, i moj će otac ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega ćemo se nastaniti.“


Kad je to tako, ako svojim dobrim djelima, što sada sjaje, proslaviš Boga, bez sumnje će te jednom ovjenčati vječna slava, jer on preko Mojsija sam svjedoči, da tako čini, govoreći: „Proslavit cu one koji mene slave.“

I budući da si nas preko svećenika Ivana zamolio, da bi te za veći Tvoj spas blagoslovili svojim blagoslovom, učinili smo to rado.

Kad smo naime na dan Uzašašća Gospodnjega čitali misu pred žrtvenikom sv. Petra da uzmogneš ovdje sretno vladati, a po smrti da se na nebesima raduješ za sve vijeke.

Ujedno Ti javljamo, da smo ovoga vjernoga svećenika Ivana odredili za poslanika bugarskome kralju, pa te molimo, da za ljubav Božju dozvoliš, da to poslanstvo obavi bez krzmanja, te stoga Tvojoj ljubavi mnogo puta zahvaljujemo.'

Oznake: povijest

21.05.2020. u 17:00 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 06.05.2020.

Kradljivci masti

Da se maknem od ZDS i Domovini uvijek vjerni opet o mojoj omiljenoj temi...

I prije sam stavljala predivne molitve mudrog i plemenitog naroda, prvih i jedinih pravih Amerikanaca... pa ću opet.
Jako poštujem i volim Američke Indijance ali neka plemena su nam 'draža' jer o njima vise znamo. Npr Cherokee, Apache ali o plemenu Sioux ima puno više zapisa. Prvi imaju puno više usmene predaje. Inače je veliki problem danas nazivati taj narod Indijo jer ni taj ne odgovara pravoj pristojnoj ali ni povijesnoj istini.

Bijelog čovjeka su zvali 'kradljivac masti'. Najveća vrijednost za taj Narod je bila mast bizona zbog koje su zime preživjeli. I zato je to bila najveća moguća pogrda puna prezira.
Inače Kolombo je mislio da je došao u Indiju pa ih je je 'divljake' tako nazvao.
A okupatori i uzurpatori si danas tepaju i nazivaju se doseljenicima i tako zadnjih 50tak godina ih zovu Američki Indijanci a sad po novom bi malo promijenili pa bi ih zvali Domoro(d)ci.
Ali što godi bilo i kako god je, velika 'demokratska zemlja', svjetski policajac još nikad nije odgovorila gdje je 70 mil. Indijanaca, Indijo Naroda ili Domorodaca. No dobro....

Bijeli se čovjek (kradljivac masti) s razlogom strahovao od Indio naroda (Indijanaca), sve više shvačajući njihovu vjeru i duhovnost, posložene vrijednosti, životnu filozofiju, život koji je u najvećoj mogućoj simbiozi sa prirodom (Majkom Zemljom) ali zlo je na žalost brojnije i jače.
Taj Narod je 'gubio' bitke ali vrijeme je pokazalo da nije rat. Svaki dan smo svjedoci. Kako nestaju vrijednosti i sve gore pobrojano tako nestaje i čovjek...

Evo jedne meni drage molitve iako kad čitam druge svaka mi bude najdraža.

OVA JE I MOM SINU JAKO DRAGA...

MOLITVA SIOUX INDIJANACA

Dozvoli da moje ruke pune poštovanja,
dotaknu stvari koje si Ti stvorio.
Izoštri naše uho da čuje Tvoj glas.
Učini nas mudrima kako bih spoznali nauk,
koji si Ti tajnovito stavio u svaki list, u svaki kamen.
Tražimo snagu, ali ne da bi nadjačali svoju braću,
nego da bi nadvladali svog najvećeg neprijatelja
sami sebe !

Bože, daj mi mirnoću da podnosim stvari
koje ne mogu promjeniti.

Bože, daj mi hrabrost da promijenim stvari
koje mogu promjeniti.

Bože, daj mi mudrost da razlikujem
jedno od drugog.

Neka ne molim da budem zaštićen od opasnosti,
već da se bez straha suočim s njom.

Neka ne molim za smirenje mog bola,
već za jako srce da ga savladam.

Neka ne tražim saveznike u životnoj borbi,
već da se oslonim na vlastite snage.

Nek ne preklinjem za spas od straha,
već za vjeru da osvojim svoju slobodu.

Oznake: razmišljanje

06.05.2020. u 18:15 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2023  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Lipanj 2023 (1)
Listopad 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Srpanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Travanj 2020 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi