Hotel u Zagrebu

< kolovoz, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga
Na ovom blogu čitat ćete o ponudi koju pružaju hoteli u Zagrebu te zanimljivostima o hotelima o kojima prije niste čitali. Pripremite se na zanimljivo štivo i posjećivanje hotela.

Linkovi
Hotel Palace

10.08.2012., petak

Palace Hotel u Zagrebu otkriva tajne starog Zagreba

hotel zaGREB Bilo da ste kao gost u Palace Hotel u Zagrebu došli izdaleka ili vam je Zagreb dom, zasigurno vas zanima intrigantna povijest Zagreba. Pa čak i ako vas na prvu ne zanima, čim uđete u Palace Hotel u Zagrebu i osjetite baštinsku atmosferu kojom ovaj Hotel u Zagrebu odiše na svakom koraku, nećete moći odoljeti starim zagrebačkim pričama.

Kao što Palace Hotel u Zagrebu omogućuje organizaciju kulturnih i zabavnih događaja u objekata u gradu. tako možete zatražiti da vam, kao dio svoje concierge usluge, Palace Hotel u Zagrebu dogovori turu po Griču gdje ćete imati priliku zaviriti u mračnije doba Zagreba. Najpoznatija hrvatska spisateljica, Marija Jurić Zagorka, napisala je jedan od najintrigantnijih zagrebačkih romana, Gričku vješticu. Obzirom na Heritage status koji nosi Palace Hotel u Zagrebu, kroz koji njeguje baštinska zagrebačka jela i tradiciju, upoznavanje sa zagrebačkim pričama savršeno se uklapa u identitet koji obilježava Palace Hotel u Zagrebu.

Istina o Gričkoj vještici

Grička vještica Marije Jurić Zagorke priča je o kontesi Neri koja je bila optužena kao vještica. Kao gotovo svaka priča, i ova ima svoje korijene u stvarnim događajima iz zagrebačke povijesti.
Prava Grička vještica uistinu je postojala, a zvala se Barica Cindek, pekarica i piljarica na Markovom trgu. Barica je bila dobro situirana gornjogradska udovica, lijepa i zavodljiva, prava koketa za kojom su glavu gubili svi Grički muži, kao i oni sa susjednog Kaptola. Upravo ta njena ljepota razlog je što su je optužili kao vješticu. Naime, mnogi zaljubljeni i odbijeni udvarači, povrijeđeni njenim odbijanjem, počeli su širiti o njoj lažne glasine. Pričali su da je coprnica (vještica), ljubavnica samog vraga (naravno, morao je postojati neki razlog što ih je odbila), kapetanica coprniškog ceha i ostale nevjerojatne priče.

Osim odbačenih udvarača, zavidna joj je bila i njezina konkurencija na Markovom trgu, ostali piljari, kramari i pekari. Naime, kad god bi se Barica pojavila na sajmu, svi muškarci bi pohrlili u njezin šator. Ovo je bio dovoljan razlog da i konkurencija počne širiti priče o njenim vještičjim aktivnostima.

Najveći krivac Baričinoj zloj sudbini bio je gradski notar Lacko Sale, koji se u nju pohotno zaljubio Nakon što ga je odbila i time smrtno uvrijedila, njega, uglednog građanina i moćnika, Lacko se odlučio osvetiti. U to vrijeme je jedna druga Zagrepčanka bila pod istragom zbog navodnog coprnjaštva, te joj je Lacko ponudio da će je, ako optuži Baricu tijekom svoje parnice pred slavnim sudom, poštedjeti mučenja. Ova je to i učinila, iako time nije izbjegla mučenje, i time je Barica i službeno optužena kao coprnica. Nakon par dana je požalila što je optužila nevinu Baricu i povukla svoju optužbu, no Lacko je našao još dvije Zagrepčanke optužene za coprništvo koje su svoj prst uprle u Baricu, i to je bilo dovoljno.

Jadna Barica našla se zatočena u tamnici u kuli Dverce, te su joj zabranjeni posjeti. Zahvaljujući angažmanu svoje rodbine te pomoći svog ispovjednika, s Baričinog imena je nakon nekog vremena sprana ljaga te je oslobođena optužbe i puštena iz tamnice na uvjetnu slobodu. Sve ovo se dešavalo 1743.g. i predstavlja jedinstveni primjer da je neka žena, optužena kao vještica, izbjegla lomaču i puštena na slobodu.
Iskusite i vi priče starog Zagreba

Kad stignete u Palace Hotel u Zagrebu, svakako zatražite da vam rezerviraju turu s vodičem po starom Zagrebu kako biste čuli još interesantnih detalja o pravoj i književnoj Gričkoj vještici te ostalim zagrebačkim pričama. Na taj će način Palace Hotel u Zagrebu i vrijeme provedeno u glavnom gradu ostati u živom sjećanju svakom posjetitelju.

- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.