Mimi piše o povijesti umjetnosti & co. https://blog.dnevnik.hr/hippmimi

srijeda, 12.03.2008.

Post za buđenje hippie svjesti iliti hippie-budnica!

Image Hosted by ImageShack.us

Malo bijah luda i išla prevađati ogromni tekst o hippiejima, kad sam došla negdi do sredine sam skužila da sam sve to mogla puno lakše ja sastaviti... pa sam uzela samo par citata...

Ako je ko bil tolko lud da čita moj cijeli blog, znam da takvih nema, ali za svaki slučaj da velim da sam se s tim tekstom okoristila nekolicinu puta, ako su slučajno neke rečenice poznate....




Image Hosted by ImageShack.us


Tko je hippie? Koja je razlika između "old hippie" i "new hippie"? Ta i slična pitanja su teme čestih rasprava.
Što je hippie i jesi li ti jedan?, da bi odgovorili na to pitanje moramo pogledati što odlikuje hippija. Neki vele da je to način ponašanja ili način života, drugi vele da je stvar u konzumiranju droga, neki na R N' R ili oni koji imaju radikalna politička stajališta. Riječnik definira hippija kao osobu koja se ne uklapa u socijalne iliti društvene standarde, koji zastupaju liberalna stajališta i način života. Mogu li sve te definicije biti točne?


Čini se da su sve ove definicije promašile glavnu ideju. Pri fokusiranju na najupadljuvije značajke njihovog ponašanja, ovi opisi će nam otkriti što leži u hippie srcu i što ga potiće na takav život. Da bi razumjeli hippije trebamo promatrati okolnosti koje su krive za nastanak hippie pokreta, značajne događaje koji su promjenili njihove živote, njihovu konačnu frustraciju zbog stanja u kojem se društvo nalazilo (a nalazi se i danas) i filozofije koje su proizašle iz njihove duševne i umne zrelosti.


Hippy je ustanovna etiketa za dubok, nevidljiv, "underground" revolucionarni proces. Po svakom vidljivom hippiju, postoje na tisuće nevidljivih, hippija u srcu i uvjerenju koji su dio pokreta. To su osobe čiji su životi okrenuti njihovim unutarnjim vizijama.
(Timothy Leary '67.)


Vjerojatno hippie znači prihvaćanje univerzalne filozofije koja ne ovisi o bilo kojoj strukturi, bile to klase, crkva, vlast... Svaka od tih močnih ustanova ima svoj zaseban plan za kontroliranje, čak i porobljavanje ljudi. Svako od nas se brani kad je napadnut, od pravog, ali i od zamišljenog neprijatelja. Kroz povijest vidimo paradu beskrajnih komflikata, npr. država vs. država, kultura vs. kultura, klasa vs. klasa, religija vs. religija.
Nakon milenija ratovanja, borba, svađa i razdora, koji sui bili razlog z miljone stradanja i patnji, moramo sada ustati protiv naših besmislenih razlika i podijela.

Image Hosted by ImageShack.us


Hippijevština se protivi svim hierarhijskim poredcima vlasti i moči čim su oni protivni hippijevskim idejama mira, ljubavi i slobode. Zato su se te ustanove bojale i potiskivale hipie pokret 60-ih, jer je to bila revolucija baš protiv ustanovnog poretka. To je i razlog zašto hippiji nisu nikad bili sposobni srušiti taj hladan i nemoralan sistem odkad su odbili izgraditi svoje vlastito uporište snage. Hippiji ne nameću svoja uvjerenja drugim, to je spoznaja do koje svatko treba doći sam.


Imagine no possesions, I wounder if you can,
No need for greed or hunger, a brotherhood of man.
Imagine all the people sharing the world




Da bi bio hippie moraš vjerovati u mir kao put za rušenje svih razlika među ljudima, ideologijama i religijama. Put mira je kroz ljubav i toleranciju. Ljubav podrazumjeva prihvaćanje drugih kakvi jesu, davati im slobodu da iskažu svoje mišljenje, a ne da im sudimo po samoj njihovoj pojavi. To je baza hippie filozofije.

Hippie pokret izgradio je svima jasna stajališta, neka od njih nas upozoravaju na postojeću i rastuću opasnost, druga nas usmeravaju bogatijem, zadovoljnijem, ispunjenijem životu, ali večina nam pokazuje put slobodi, sloboda koja je glavna zamisao ovog sistema. Sloboda raditi što nam godi (naravno da se ne mislim na totalnu anarhiju, ipak bez nekih pravila nikakvo društvo nemože funkcionirati), ići kud nas rijeka života odnese i biti otvoren za nova iskustva. To je stav koji nam omogućava najveći umni i duševni rast.


If you want to be free, be free,
Because there's a milion things to be!

Cat Stevens (If You Want To Sing Out)




Naše društvo nam dozvoljava malo prostora za provođenje naših planova i zamisli, ostatak vremena smo robovi sistema. Hippiji odbijaju programski život iliti život po točno utvrđenom planu. Programski ljudi su ljubomorni i odbijaju slobodu koji hippiji posjeduju. Ta sloboda je prijetnja bilo kojem sistemi koji posjeduje kontrolu i moć.

I like ideas about breaking away or overthrowing of establishment orders. I am iterested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that seems to have no meaning. It seems to me to be the road owards freedom - external freedom is a way to bring about international freedom.
Jim Morrison


Javljaju se mnogi koji dijelom hippie filozofije smatraju i vegeterijanstvo, šamanizam i reazne istočnjaćke filozofije i političkom aktivizmu.
Svijet treba hippije da bi pokazali da postoji alternativa ustaljenom sistemu i da bi upozorili na katastrofe koje nas očekuja ako ne promjenimo način života. Cilj nije da postanu svi hipp već pokušati utjecati na druge tako da im npr. pokažemo, da ih poučimo kroz tolerancioju i ljubav, o vrlinama takvog života.


You create your own reality.
Seth (Seth Speaks)


Zato, znači, hippie bit nije stvar stila odjevanja, ponašanja, ekonomskog statusa niti društvenog miljea. To je filozofsko približenje životu koji naglašava/istiće slobodu, mir, ljubav i poštovanje prema drugima i Zemlji. Hippie načela i filozofije nikada ne umiru. Hppiji postoje oduvijek, odkad je društvo postavilo striktne i ukručujuće zakone, a na posljetku i Isus je bio hippie. Vjerujem da u svakome od nas postoji bar mali hippie dio (ja ga primjećujem u svima koje poznajem), on je smo bio potisnut društvenim procesima.

Image Hosted by ImageShack.us


Kao i za vrijeme hippija i danas postoje isti problemi s kojima su se oni suočavali. Danas je društvo naprednije, nasljeđujemo old hippie filozofije, dobivamo ih na pladnju, na nama je da ih provodimo i produbljujemo. Zato, cvijet u kosu i
Peace, Love and R N' R ! ! !
.,


Image Hosted by ImageShack.us

12.03.2008. u 09:46 • 16 KomentaraPrint#^

nedjelja, 09.03.2008.

:Image Hosted by ImageShack.us


Prvo neke za meni poletno raspoloženje:::
Od mene za mene, uživaj Mimi:



Evo MENE ponovno. Bez brige, onakvo loše poludepresivno raspoloženje kakvo je vladalo u zadnja dva posta se nebude ubrzo ponovilo. Vračam se na staru nabrijanost, na pacifizam, ležernost, prijateljstvo, ljubav... na ono kakva sam bila nekad. Evo i sve to jer mi je mama bila u školi, šalim se naravno, makar možem reći i to da ćim malu stvarčicu pomakneš u životu, lančano se počinju pokretati i druge stvari, pa tak se znaju desiti i velike promjene izazvane malim koracima... Znači, postala sam aktivna na jednom području to mi je otvorilo apetit i za druga, pa kad sam vidla rezultate rada, već u prvih tjedan dana, odlućila sam nastaviti, a to mi niti ne oduzima praviše truda jer se osjećam super. S proljećem i cvijećem se budim i ja, ne mislim mapisati sad neki dugi nadahnuti post, ali bude ih ubuduće još, uglavnom sve kaj hoćem reći je da:
"I'm In Love With Him And I Feel Fine" zato Beatlesi (I Feel Fine):



Image Hosted by ImageShack.us

Prošle godine sam često odlazila do livade, ove godine još nisu dobre prilike, ali se nadam da budem ubrzo... Uglavnom, vračala sam se svaki put s ogromnom hrpom cvijeća, ali mi niti nije to bil glavni smisao odlaska na livadu nego, tam mi je najbolje mjesto za opuštanje, razmišljanje i onu odsjećenost od svijeta koju znam često spominjati u par postova do sad... dobro sad niti više nemam velku potrebu za odsječenošću, tih par minuta me fakat pročisti, onak nađem put do same sebe (zvuči glupo rečenica, tj. prepisano, ali je fakat tak). Fakat nekad niti nije loše biti sam, ali samo nekad (0.01% vremena, hehe)
Image Hosted by ImageShack.us

Nigdi mi nije tak lijepo ko tam, uvijek me vuće tam. Niti na moru, niti u zagorju, nigdi nije lijepo ko u tišini livade, tak lijepo prostrana i veličanstvena svojom jednostavnošću. Sad bi poćela filozofirati i usporećivati livade s ljudima,ali budem poštedila jadne ljude...

Livade me podsjete odma na jednu pijesmu koju jako obožavam... Srawberry Fields forever...

Image Hosted by ImageShack.us


Pjesma je snimljena 1966., a izdana 1967. Napisal ju je Lennon, ali ju potpisuju i Lennon i McCartney. Meni je to njihova omiljena pjesma i jedno od najboljih djela psychedelic, tj. acid rocka, ali nisam eksperta pa me možete ispraviti.. Kaj se mene pita, tak je....

Ovaj stih mi nije bil jasan, ali evo kaj Lennon 1980. veli:
"I was different all my life. The second verse goes, 'No one I think is in my tree.' Well, I was too shy and self-doubting. Nobody seems to be as hip as me is what I was saying. Therefore, I must be crazy or a genius-- 'I mean it must be high or low,'"

...no uglavnom, pjesma mi ima i jako dobar tekst, tj. oriđiđi je cjelokupna. Bilo kaj značila pjesma njima, meni je to kombinacija priće o osljepljenosti današnjeg društva na kojekakve utjecaje, o tome da je teško biti svoj zbog toga, teško je biti drugačiji, ma malo mi je teška pjesma, ali ja to tak volim, biti glupa.

no, onda stavim još i to...




ajde, dosta za danas,

peace, love and rock n' roll
sretan

09.03.2008. u 16:10 • 4 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Srpanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Image Hosted by ImageShack.us


Ovaj blog ne mijenja funkciju nego sadržaj, sukladno s time kak se mijenjaju moji interesi.. On ima i dalje funkciju moje bilježnice u koju bilježim meni zanimljive podatke koje pročitam u nekoj knjizi ili di drugdi..


Image Hosted by ImageShack.us


Hit Counter
Hit Counter

Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Ovo je moja školica:
Graditeljska, Čk
Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image
Image Hosted by ImageShack.us


Blog.hr

Image Hosted by ImageShack.us


Woodstock-raspored:

1. dan nastupili su:
Richie Havens, Country Joe McDonald, John Sebastian, Swami Satchadinanda, Bert Sommer, Sweetwater, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrie, Joan Baez:

2. dan:
Quill, Keef Hartly, Santana, Mountain, Canned Heat, The Incredible String Band, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Sly and the Family Stone, The Who, Jefferson Airplane;

i 3. dan:
Joe Cocker, Max Yasgur (vlasnik farme pozdravlja sudionike i posjetitelje), Country Joe and the Fish, Ten Years After, The Band, Blood, Sweat and Tears, Johnny Winter, Crosby, Stills, Nash and Young, The Paul Butterfield Blues Band i Sha-Na-Na.

Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan fešte - 18. kolovoz 1969., 8.30 ujutro.

Image Hosted by ImageShack.us


Kalendarčić:


1961.
>>> Del Shannon : «Runaway»
>>> Ben E. King : «Stand by me»

1964.
Image Hosted by ImageShack.us

>>> Beatles: «I Wan't To Hold Your Hand» >>> Beatles: «A Hard Day's Night»
>>> British Invazion: >Beatles
The Rolling Stones
Animals
Kinks

1965.
>>> Bob Dylan se «in plugal» (ne znam kak da se izrazm, mislim, uštekal, i iz folka prelazi na Rock 'N Roll
>>> ! Folk Rock !
Bob Dylan
The Byrds
>>> Protest Rock: (rat u Vietnamu, borbe za ljudska prava, anti-autoritetne stvari i tak dalje)
Rolling Stones : «Satisfaction»
>>> Blues Rock:
>The Yardbirds
> The Who
Dobivaju «agresivniji» zvuk
>>> pojavljuje se Funk, osmišljen od Jamesa Brovna, mješavina Soula s ritmičkim dodacima
>>> Prvi film rock koncerta: u Santa Monici:
>Beach Boys
>Rolling Stones
>Chuck Berry
>James Brown

1966
.
>>>Beatles : koncert u Candlestick Parku u San Franciscu
>>>Beatles : «rubber Soul»
>>>Psychedelic Rock: nagla popularizacija

1967.
>>>San Francisco postaje središte Rock kulture s bendovima poput:
Jefferson Airplane
Big Brother and The Holding Company
The Grateful Dead
>>> Početak : Summer Of Love s Rock Festivalima poput:
>Monterey,
California >The Who
> Jimi Hendrix Experience
>>> The Doors : prvi album i Light My Fire
>>> The Beatles : «Srg. Pappers Lonely Hearts Club
» - prvi rock album koji je dobio Grammy za album godine


1968.
>>> Soul – najuspješnija godina ikada ( 20 prvih mjesta top ljestvice)
>>> The Beatles : njiuhov najuspješniji sinl «Hey Jude»
i «The White Album»
>>> Cream ima svoj posljednji nastup nakon kojeg se rauilaze
>>> termin «Heavy Metal» se prvi put spominje u pjesmi «Born To Be Wild» (Steppenwolf)
>>> Elvisov povratak u TV emisiji «The '68's Comeback Specijal po mnogim segmentima ovo je prototip MTV Unplugged – a

1969.
>>> Woodstock
>>> The Beatles 19. 1. : zadnji zajednički koncert
>>> Hard Rock: Led Zeppelin
>>> The Who: «Tommy» - prva Rock-opera
>>> Morrison uhićen na koncertu u Miamiju



Čitaj pametne rečenice


Acid rock izražava nezadovoljstvo i nadu za nove generacije koja želi:

˝živjeti umjesto da preživljava˝,

˝hodati umjesto da trči˝
Image Hosted by ImageShack.us

˝otkrivati umjesto da uči˝.


˝Za kreativnost je potrebna destruktivnost˝

Koristimo glazbu da bi izrazili sebe, emocijonalno, spiritualno, o plitičkim i društvenim problemima… Glazba može pokrenuti promjene, izraziti naše stajalište, protestirati i čak nas ujediniti.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us


Janisin porše:
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


O Nazivu:
1. od pridjeva "hip" u značenju: onaj koji zna, koji razumije
2. također riječ "hip", ali u značenju bedro-zbog traperica
3. iz "happy" = sretan
4. najlogičnija teorija: iz engleskog izraza "hipster" što je u pogrdnom smislu označavalo bijele Amerikance koje su se družili i bili uključeni u život i kulturu svojih crnih sugrađana (to je vrijeme kada u Americi cvjeta rasna diskriminacija).


O Flower Power filozofiji:
Flower Power filozofiju umjesto rata i mržnje pa su ih nazivali i djecom cvijeća. Flower Power je bio slogan kojeg su koristili hippyji kasnih 60-ih i ranih 70-ih kao simbol nenasilne ideologije. Mjesto sastajanja za pokret Flower Power bio je u Amsterdamu, u clubu zvanom Paradiso. Flower Power je također uključivao razne akcije tinejdžera, kao što su davanje cvijeća policajcu ili stavljanje cvijeća u revolvere i pištolje kao znak mira, a ne rata.

Image Hosted by ImageShack.us


O stajalištima i životu:

Image Hosted by ImageShack.us

Mnogi su mladi ljudi promijenili iz korijena svoj životni stil, mnogi su se udružili i živjeli u komunama, zajednicama u kojima su pokušali realizirati ideje i vjerovanja. Snagu ljubavi, bratstva i solidarnosti objedinili su u poznatom sloganu »Vodite ljubav, a ne rat.«font>


Ukratko o okupljanjima:
Pojam Sumer of love u 20-om stoljeću obilježava početak socijalnog, političkog i seksualnog oslobođanja u modernom društvu. Prvo hippyjevsko okupljanje Human Be In bilo je u siječnju 1967. u Golden Gate parku u San Franciscu. Došlo je više od 50 000 ljudi. Human Be In bio je fokusiran na poboljšanje ljudskih shvaćanja, kulturnu i političku decentralizaciju, na zajednički i društveni život, ekološku svijest građana. Sveti trolist velikih rock festivala započet je Montereyom (16-18. lipanj 1967.), nastavljen Woodstockom (15-17. kolovoza 1969.) te završen Wightom (26-30. kolovoza 1970.). Tih godina rock ima sve više poklonika, a dvorane su se pokazale neadekvatnim prostorima kako za poklonike tako i za sudionike - trebalo je naći veći prostor gdje bi novi apostoli rocka pokazali svu svoju kreativnost, snagu i razuzdanost. Premda je era ljetnih festivala i masovnih okupljanja započela sa scenom San Francisca, sve se definiralo upravo na tri spomenuta mjesta. Monterey je otkrio svijetu kreativne domete Doorsa, Janis, Hendrixa, Grateful Dead, Simona & Garfunkela i dr. Na tom mjestu sve se događalo za i u ime glazbe... Woodstock je bio skup pomalo umornih heroja koji su na velikom mjestu među brojnim poklonicima djece cvijeća dostojanstveno ostavili buntovne šezdesete u ropotarnici povijesti... Wight - premda održan u sedamdesetima po svemu pripada šezdesetim - bi se mogao nazvati britanskim odgovorom na Woodstock, no bilo je očito da dolazi neko novo vrijeme (show bussines!?) u kojima će vrijediti nova pravila gdje idealima neće biti mjesta...


Pacifizam= učenje ili pokret koji osuđuje rat bez obzira na razloge i ciljeve, koji osuđuje sve obloke nasilja i propagira miroljubivo rješenje sporova; mirotvorstvo.