Mimi piše o povijesti umjetnosti & co. https://blog.dnevnik.hr/hippmimi

četvrtak, 07.06.2007.

The Doors

Davne 1965. godine bluesom nadahnuti pjevač i buntovni pjesnik Jim Morrison upoznaje klavijaturista Raya Manzareka. Nakon nekog vremena potonji, ponukan prijateljevim tekstovima, daje inicijativu za osnivanje benda. U centru za meditaciju upoznaje gitarista Robbya Kriegera i bubnjara Johna Densmorea, te ih poziva da im se pridruže. Jednog dana na plaži Morrison Manzareku priča o svojoj najdražoj knjizi "The Doors Of Perception" Aldousa Huxleya i predlaže da grupi nadjenu naziv The Doors, te je tako nastao sastav koji je obilježio psihodelični rock zauvijek.
Grupi se nikada nije priključio basistnononoburninmadnamcornonono, što je s lakoćom riješio Manzarekbang svirajući bas dionice na orguljama tako da su njihovim zvukom dominirale Manzarekove električne klavijature te karakterističan Morrisonov dubok glas.

Glazba The Doorsa se u početku temeljila na rock&bluesunaughty, iako je tekstopisac Ray Manzarek bio iskusan jazz-rocker što je uvelike pridonijelo osobitosti zvuka benda. Grupa je potpisala ugovor s Elektra Recordsom 1966. i izdala prvi album, "The Doors", koji je uključivao i veliki hit "Light My Fire", izdan 1967. Pjesma se odmah plasirala na sam vrh top-lista i postala njihov najveći hit, a kasnije je doživjela i velik broj obrada.

Kao i "Light My Fire", cijeli debi album je postao ogroman hit i (p)ostao jedna od najuzbudljivijih ploča psihodelične ere. Miješajući blues s klasikom, istočnim zvukovima i popom, bend je stvorio jedinstven i prepoznatljiv zvuk. Svojim bogatim i hladnim glasom te jedinstvenim, sumornim poetskim vizijama, Morrison je istraživao dubine najmračnijih i najtajanstvenijih aspekata psihodeličnog iskustva.

Godine 1967. izlazi i njihov drugi album "Strange Days", na kojem su dva velika hita: "People Are Strange" i "Love Me Two Times". Samo godinu dana kasnije izlazi album "Waiting For The Sun", s kojeg su takoder potekla dva velika hita: "The Unknown Solider" i njihov drugi američki broj jedan - "Hello I Love You".

Po mnogima, veliko razočaranje grupe The Doors predstavljao je njihov album iz 1969. godine, "The Soft Parade", s kojeg je, kao jedini hit, potekla pjesma "Touch Me". Optužena za preveliku dozu rock undergrounda na albumu, grupa je uzvratila s poslijednja dva velika albuma snimljena s Morrisonom, za koje su inspiraciju potražili u čistom bluesu. Početkom 1971. snimljen je album "L.A. Woman", ujedno i zadnji na kojem je pjevao Jim Morrison.
Od samoga početka Morrison je predstavljao centar benda, pokazavši se kao vrlo nestabilna osoba tijekom svoje kratke karijere. 1969, Morrison je uhićen zbog skidanja na koncertu u Miamiju, a taj je incident skoro uzrokovao raspad benda. Također je vjerovao da je šaman (indijanski vrač), što dodaje još šarolikosti njihovoj glazbi. Grupu The Doors cijelo je vrijeme pratio niz skandala koji su se javljali kao posljedica buntovničkog ponašanja članova i ništa manje buntovničke glazbe. Njihova je glazba oduvijek bila pokušaj odupiranja postojećim pravilima, zbog čega ju je vrlo dobro prihvaćala mlada generacija. Morrisonova skidanja na pozornici, kao i optužbe za bogohuljenje, razlozi su zbog kojih je postao neka vrsta heroja svoje generacije, ali i zbog kojih je često bio optuživan i zatvaran.
Image Hosted by ImageShack.us

Sredinom 1970. godine Morrison se povlači u Pariz s namjerom da piše pjesme, a godinu dana nakon toga umire, navodno od srčanog udara. Dosta vremena nakon njegove smrti smatralo se da je Morrison, zapravo, izrežirao svoju smrtnaughty kako bi izbjegao odlazak u zatvor u Americi. Jim Morrison je uskoro postao kultna ličnost te je i nakon smrti privlačio veliku pozornost medija. Albumi grupe The Doors i dalje se prodaju tijekom 80-ih, ali popularnost veću čak i od one za života Morrisona postižu 1991. godine, kada je Oliver Stone snimio film "The Doors", s Val Kilmerom u glavnoj ulozi. Čak i danas, više od 30 godina nakon Morrisonove smrti, grupa The Doors i dalje prodaje zapanjujuće velik broj materijala i smatra se jednom od najvećih legendi rock glazbe.

07.06.2007. u 20:08 • 23 KomentaraPrint#^

Meni najomiljeniji album The Doorsa:


Morrison Hotel je peti album grupe The Doors koji je izašao u veljači 1970. godine.

Nakon dva pop albuma, ovaj album predstavlja povratak blues korjenima. Na cijelom albumu prevladavaju blues rock pjesme poput "Road House Blues" (meni jedna od najomiljenijih njihovih pjesma) koja je jedan od najvećih hitova grupe. Tekstovi su manje metafizični, a više se bave svakodnevnicom iako i dalje pjevaju o odnosu čovjeka i smrti kao stih iz navedene "Road house blues" "the future's uncertain and the end is always near". Dok u pjesmi "Peace Frog" Morrison pjeva o svom prvom "susretu sa smrću" kada je vido mrtve indijance stradale u automobilskoj nesreći i umislio si da je duša indijanca ušla u njegovo tijelo.

Image Hosted by ImageShack.us

Pjesme na albumu:

Roadhouse Blueswink
Waiting For The Sun
You Make Me Real
Peace Frog
Blue Sunday
Ship Of Fools
Land Ho!
The Spy
Queen Of The Highway
Indian Summer
Maggie M'Gill

07.06.2007. u 19:56 • 2 KomentaraPrint#^

Simon & Garfunkel: ''The Sound of Silence

Image Hosted by ImageShack.us
''The Sound of Silence" je pjesma američkog pop dua Simon & Garfunkel. Napisao ju je Paul Simon nakon atentata na američkog predsjednika J. F. Kennedya. Simon je u pjesmi izrazio emocionalnu traumu koju su u to vrijeme proživljavali mnogi Amerikanci, zbog iznenadne smrti obožavanog vođe. Pjesma je originalno snimljena u akustičnoj verziji i objavljena na njihovom prvom albumu "Wednesday Morning, 3 A.M.", no kasnije je snimljena i električna verzija koja je objavljena u obliku singla, 1965. godine. Singl se polagano penjao po Billboardu sve dok nije došao do 1. mjesta i to 1. siječnja 1966. godine. Pjesma je objavljena i na albumu "Sounds of Silence" iz 1966. godine.
Pjesma "The Sound of Silence" lansirala ih je među zvijezde, a uspijeh je potvrđen i još dvijema pjesmama iz 1966., "I Am A Rock" i "Homeward Bound", koje su također ušle u top 5. i meni jako dobra yes''Mrs. Robinson''.

07.06.2007. u 19:50 • 1 KomentaraPrint#^

nakon Janisine smrti

Image Hosted by ImageShack.us
Trenutak kada je rođena Janis Joplin superzvijezda može se pripisati nastupu na Monterey festivalu, u kolovozu 1967.g., kada je Janis izazvala oduševljenje publike, ali i veliki broj pozitivnih kritika. Nastupila je zajedno sa svojim idolom Otisom Reddingom i Jimijem Hendrixom, a igrom slučaja, nakon 3 godine svi su bili mrtvi.
Image Hosted by ImageShack.us
1972.g. objavljen je album «Janis Joplin in Concert» sa svirkama uživo, a potom je izašao i album «Janis Joplin Greatest Hits», koji se prodao u više od 2 miliona primjeraka. Također je objavljen i soundtrack pod nazivom «Janis» iz istiomenog dokumentarnog filma, koji je obuhvatao njen rad od 1963. do 1965.g. Nakon toga snimljen je i film o životu Janis Joplin pod nazivom «The Rose», u kojem je glavnu ulogu tumačila Bette Midler. Primjera ovog filma bila je 1979.g. u Los Angelesu.
1995.g. Janis Joplin ulazi u Rock and Roll Hall of Fame, a njen prezentator bila je Melissa Etheridge.
U travnju 2001. na Broadwayu je izvedena mjuzikl – predstava «Love, Janis», bazirana na pismima koje je Janis poslala svojoj obitelji.
Image Hosted by ImageShack.us

07.06.2007. u 19:44 • 2 KomentaraPrint#^

nedjelja, 03.06.2007.

Ovo je gitata koju mislim srediti:

zgodna je...wink onakva manjeg ''formata'' baš je idealna za uzeti van sobom, npr. u park sesti se na travu s njom i onak okružen prijateljima svirati...hehe

na ovoj slici izgleda još dosta dobro yes:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ali ima tu još puno posla za napraviti:
gle štimerenono:


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Gle ovu rupu
(očito je od nje neko htel elektroakustičnu napraviti,no ne kužimm...):

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

sretno mi bilo...

03.06.2007. u 19:36 • 9 KomentaraPrint#^

JAMES MARSHALL HENDRIX

Image Hosted by ImageShack.us

James Marshall Hendrix poznatiji kao Jimi Hendrix rodio se u Seattleu 27. studenog 1942. godine. Iako je njegova solo karijera (od izlaska prvog singla 1966. pa sve do smrti 1970. g.) trajala svega četiri godine, priča o njegovoj glazbenoj karijeri započinje puno prije. Još od malih nogu zanima se za gitaru, pa je i prve akorde naučio prije nego što je krenuo u školu.
Postoji i jedna anegdota koja je nagovještavala Jimijevu zaljubljenost u sviranje:...Jimi je po svojoj sobi ludovao i zamišljao da svira gitaru kada mu je došao otac s metlom i rekao da pospremi sobu. Otac je otišao s mišljenjem da će mu sin napraviti kako mu je rekao, a kada se vratio našao je Jimija kako spava s metlom preko sebe kao da drži gitaru. Probudio ga je i upitao "Šta si radio?", a Jimi mu je odgovorio "Svirao sam metlu!".
Utjecaj na malog Jimija je imao Al Hendrix, njegov otac koji mu je svojim blues i jazz kolekcijama ploča stvorio prve uzore kao što su legende Howlin' Wolf, Muddy Waters, B.B. King, Robert Johnson... Primjetivši veliko zanimanje za glazbu Al radi i drugi veliki korak u Jimijevom putu prema legendi, s petnaest godina kupuje mu električnu gitaru. Gitara je bila za dešnjaka, a kako je Jimi bio ljevak prilagodio ju je sebi tj. okrenuo je žice. Sa 16. g. u srednjoj školi osniva svoj prvi bend. Hendrix bez gitare nije Hendrix, čak i na wc nije išao bez nje. Toliko je vremena provodio s njom da su se stopili jedno s drugim.
Zbog obaveze 1961. godine prijavljuje se u vojsku, a već slijedeće godine otpušten je iz vojske radi teške ozljede, koja je uslijedila nakon skoka s padobranom. Nakon povratka iz vojske započinje glazbenu karijeru. Najviše je svirao kao pratnja poznatim muzičarima toga vremena (Sam Cooke, Ike & Tina Turner, B.B. King, Wilson Picketta,...). Nakon napornih turneja zaustavlja se u New Yorku i svira u Cafe Wha gdje se upoznaje s Ches Chandlerom, bas gitaristom grupe The Animals i tu počinje njegov pravi glazbeni početak.
Ches mu postaje menadžer, i nagovara ga da dođe u London, te je na njegovu inicijativu osnovan trio The Jimi Hendrix Expirience. Uz Jimija još nastupaju Mitch Mitchell kao bubnjar i Noel Redding na bas gitari. Premijerni nastup su imali u pariškoj dvorani Olympia, a u jesen 1966. snimaju singl "Hey Joe" koji je završio na 6. mjestu britanske top liste. Poslije toga izlazi drugi singl, možda i najpoznatija Hendrixova stvar "Purple Haze" koji dolazi na 3. mjesto.

Image Hosted by ImageShack.us

Na preporuku Paula McCartneyja, Hendrix odlazi svirati na dobrotvorni Monterey Pop Festival (o kojem je D.A.Pennebaker snimio dokumentarni film "Monterey Pop" ) koji se održao pred 50 000 posjetitelja. Uz Hendrixa na festivalu su nastupili: The Who, Otis Redding, The Byrds, Greatful Dead, Jefferson Airplane, Big Brother & The Holding Company, Mama's&Papa's, Canned Heat... Svojim nastupom i žrtvovanjem gitare Hendrix se pokazao kao najkreativniji gitarist, što se moglo vidjeti i na debi albumu "Are You Expirienced?", koji je došao na drugo mjesto britanske top liste, a nakon festivala i na peto mjesto američke top ljestvice.
Jimi se koristio isprekidanim rifovima, rasturajućim feedbackom i srceparajućim wah-wah pedelama, svirajući svoj Fender Stratocaster iza leđa i iza vrata, pa čak i zubima svojim je showom privukao i mnoge poznate glazbenike (Eric Clapton, Jeff Beck,...) na svoje svirke.
Zbog međusobnog neslaganja 1969. bend se razilazi, a Hendrix se vraća u Ameriku. Nakon povratka svira po festivalima od kojih je zasigurno najvažniji Woodstock, do tada najveći festival gdje je i premijerno odsvirao američku himnu - "Star Spangled Banner"yes, pred više od 400 000 ljudi. Nakon Woodstock okuplja novi bend Band Of Gypsies u kojem nastupaju samo crni glazbenici. Izdali samo jedan i to live album snimljen na dočeku 1970. u Filmore East dvorani u New Yorku. Tijekom koncerta u Madison Square Gardenu u New Yorku, Hendrix je na zaprepaštenje svojih fanova, a i ostatka benda, jednostavno usred nastupa otišao s pozornice i time dao do znanja da više ne želi nastupat s Band Of Gypsies.
Nakon odlaska iz benda vraća se u London gdje ponovno okuplja Expirince i pokušava snimiti novi album, koji se trebao zvati "First Ray Of The New Rising Sun", što mu ne uspjeva zbog njegove tragične smrti.
Zbog prekomjerene doze tableta za spavanje 18.09.1970. u hotelu Samarkand u Londonu, gdje je odsjeo s djevojkom Monikom Danneman, umire jedna od najvećih ikona rock glazbe. Posljednje riječi Jimi Hendrixa koje je napisao noć prije smrti:
"The Story Of Life Is Quicker Then The Wink Of An Eye The Story Of Love Is Hello Goodbye Untill We Meet Again".

Image Hosted by ImageShack.us

Jimi Hendrix je sahranjen na Grenwood Memorial Cemetery u Rentonu, predgrađu Seattlea, država Washington, SAD. Nepoznat je broj neslužbenih albuma na kojima svira Jimi, od služebnih izdanja izašli su:
"Are You Experienced?" (1967.)
"Axis: Bold As Love" (1967.)
"Smash Hits" (1968.)
"Electric Ladyland" (1968.)
"Band Of Gypsies" (1970.)
"Cry Of Love" (1971.)
Al Hendrix nakon niza sudskih i pravnih borbi 1995. ipak dobiva pravo naslijeđa na sve Jimijeve glazbene uratke, te izdaje video kasetu o snimanju LP-a "Electric Ladyland" uz pomoć Janie Hendrix-Wright (Jimijeva sestra).
Prošlo je više od trideset godina od smrti istinske legende rock glazbe, a još uvijek nema većeg gitarističkog genija od Jimi Hendrixa.

Image Hosted by ImageShack.us

03.06.2007. u 11:19 • 1 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Srpanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Image Hosted by ImageShack.us


Ovaj blog ne mijenja funkciju nego sadržaj, sukladno s time kak se mijenjaju moji interesi.. On ima i dalje funkciju moje bilježnice u koju bilježim meni zanimljive podatke koje pročitam u nekoj knjizi ili di drugdi..


Image Hosted by ImageShack.us


Hit Counter
Hit Counter

Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Ovo je moja školica:
Graditeljska, Čk
Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image
Image Hosted by ImageShack.us


Blog.hr

Image Hosted by ImageShack.us


Woodstock-raspored:

1. dan nastupili su:
Richie Havens, Country Joe McDonald, John Sebastian, Swami Satchadinanda, Bert Sommer, Sweetwater, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrie, Joan Baez:

2. dan:
Quill, Keef Hartly, Santana, Mountain, Canned Heat, The Incredible String Band, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Sly and the Family Stone, The Who, Jefferson Airplane;

i 3. dan:
Joe Cocker, Max Yasgur (vlasnik farme pozdravlja sudionike i posjetitelje), Country Joe and the Fish, Ten Years After, The Band, Blood, Sweat and Tears, Johnny Winter, Crosby, Stills, Nash and Young, The Paul Butterfield Blues Band i Sha-Na-Na.

Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan fešte - 18. kolovoz 1969., 8.30 ujutro.

Image Hosted by ImageShack.us


Kalendarčić:


1961.
>>> Del Shannon : «Runaway»
>>> Ben E. King : «Stand by me»

1964.
Image Hosted by ImageShack.us

>>> Beatles: «I Wan't To Hold Your Hand» >>> Beatles: «A Hard Day's Night»
>>> British Invazion: >Beatles
The Rolling Stones
Animals
Kinks

1965.
>>> Bob Dylan se «in plugal» (ne znam kak da se izrazm, mislim, uštekal, i iz folka prelazi na Rock 'N Roll
>>> ! Folk Rock !
Bob Dylan
The Byrds
>>> Protest Rock: (rat u Vietnamu, borbe za ljudska prava, anti-autoritetne stvari i tak dalje)
Rolling Stones : «Satisfaction»
>>> Blues Rock:
>The Yardbirds
> The Who
Dobivaju «agresivniji» zvuk
>>> pojavljuje se Funk, osmišljen od Jamesa Brovna, mješavina Soula s ritmičkim dodacima
>>> Prvi film rock koncerta: u Santa Monici:
>Beach Boys
>Rolling Stones
>Chuck Berry
>James Brown

1966
.
>>>Beatles : koncert u Candlestick Parku u San Franciscu
>>>Beatles : «rubber Soul»
>>>Psychedelic Rock: nagla popularizacija

1967.
>>>San Francisco postaje središte Rock kulture s bendovima poput:
Jefferson Airplane
Big Brother and The Holding Company
The Grateful Dead
>>> Početak : Summer Of Love s Rock Festivalima poput:
>Monterey,
California >The Who
> Jimi Hendrix Experience
>>> The Doors : prvi album i Light My Fire
>>> The Beatles : «Srg. Pappers Lonely Hearts Club
» - prvi rock album koji je dobio Grammy za album godine


1968.
>>> Soul – najuspješnija godina ikada ( 20 prvih mjesta top ljestvice)
>>> The Beatles : njiuhov najuspješniji sinl «Hey Jude»
i «The White Album»
>>> Cream ima svoj posljednji nastup nakon kojeg se rauilaze
>>> termin «Heavy Metal» se prvi put spominje u pjesmi «Born To Be Wild» (Steppenwolf)
>>> Elvisov povratak u TV emisiji «The '68's Comeback Specijal po mnogim segmentima ovo je prototip MTV Unplugged – a

1969.
>>> Woodstock
>>> The Beatles 19. 1. : zadnji zajednički koncert
>>> Hard Rock: Led Zeppelin
>>> The Who: «Tommy» - prva Rock-opera
>>> Morrison uhićen na koncertu u Miamiju



Čitaj pametne rečenice


Acid rock izražava nezadovoljstvo i nadu za nove generacije koja želi:

˝živjeti umjesto da preživljava˝,

˝hodati umjesto da trči˝
Image Hosted by ImageShack.us

˝otkrivati umjesto da uči˝.


˝Za kreativnost je potrebna destruktivnost˝

Koristimo glazbu da bi izrazili sebe, emocijonalno, spiritualno, o plitičkim i društvenim problemima… Glazba može pokrenuti promjene, izraziti naše stajalište, protestirati i čak nas ujediniti.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us


Janisin porše:
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


O Nazivu:
1. od pridjeva "hip" u značenju: onaj koji zna, koji razumije
2. također riječ "hip", ali u značenju bedro-zbog traperica
3. iz "happy" = sretan
4. najlogičnija teorija: iz engleskog izraza "hipster" što je u pogrdnom smislu označavalo bijele Amerikance koje su se družili i bili uključeni u život i kulturu svojih crnih sugrađana (to je vrijeme kada u Americi cvjeta rasna diskriminacija).


O Flower Power filozofiji:
Flower Power filozofiju umjesto rata i mržnje pa su ih nazivali i djecom cvijeća. Flower Power je bio slogan kojeg su koristili hippyji kasnih 60-ih i ranih 70-ih kao simbol nenasilne ideologije. Mjesto sastajanja za pokret Flower Power bio je u Amsterdamu, u clubu zvanom Paradiso. Flower Power je također uključivao razne akcije tinejdžera, kao što su davanje cvijeća policajcu ili stavljanje cvijeća u revolvere i pištolje kao znak mira, a ne rata.

Image Hosted by ImageShack.us


O stajalištima i životu:

Image Hosted by ImageShack.us

Mnogi su mladi ljudi promijenili iz korijena svoj životni stil, mnogi su se udružili i živjeli u komunama, zajednicama u kojima su pokušali realizirati ideje i vjerovanja. Snagu ljubavi, bratstva i solidarnosti objedinili su u poznatom sloganu »Vodite ljubav, a ne rat.«font>


Ukratko o okupljanjima:
Pojam Sumer of love u 20-om stoljeću obilježava početak socijalnog, političkog i seksualnog oslobođanja u modernom društvu. Prvo hippyjevsko okupljanje Human Be In bilo je u siječnju 1967. u Golden Gate parku u San Franciscu. Došlo je više od 50 000 ljudi. Human Be In bio je fokusiran na poboljšanje ljudskih shvaćanja, kulturnu i političku decentralizaciju, na zajednički i društveni život, ekološku svijest građana. Sveti trolist velikih rock festivala započet je Montereyom (16-18. lipanj 1967.), nastavljen Woodstockom (15-17. kolovoza 1969.) te završen Wightom (26-30. kolovoza 1970.). Tih godina rock ima sve više poklonika, a dvorane su se pokazale neadekvatnim prostorima kako za poklonike tako i za sudionike - trebalo je naći veći prostor gdje bi novi apostoli rocka pokazali svu svoju kreativnost, snagu i razuzdanost. Premda je era ljetnih festivala i masovnih okupljanja započela sa scenom San Francisca, sve se definiralo upravo na tri spomenuta mjesta. Monterey je otkrio svijetu kreativne domete Doorsa, Janis, Hendrixa, Grateful Dead, Simona & Garfunkela i dr. Na tom mjestu sve se događalo za i u ime glazbe... Woodstock je bio skup pomalo umornih heroja koji su na velikom mjestu među brojnim poklonicima djece cvijeća dostojanstveno ostavili buntovne šezdesete u ropotarnici povijesti... Wight - premda održan u sedamdesetima po svemu pripada šezdesetim - bi se mogao nazvati britanskim odgovorom na Woodstock, no bilo je očito da dolazi neko novo vrijeme (show bussines!?) u kojima će vrijediti nova pravila gdje idealima neće biti mjesta...


Pacifizam= učenje ili pokret koji osuđuje rat bez obzira na razloge i ciljeve, koji osuđuje sve obloke nasilja i propagira miroljubivo rješenje sporova; mirotvorstvo.