Mimi piše o povijesti umjetnosti & co. https://blog.dnevnik.hr/hippmimi

nedjelja, 20.05.2007.

BEATLESI



The Betles su bili Britanski rock bend aktivan tokom šezdesetih godina. Smatra se da su najpoznatiji muzičari dvadesetog stoljeća i najpopularniji sastav zabavne muzike u povijesti.
'70. završavaju sjajnu karijeru u kojoj su prodali milijardu ploča i kaseta diljem svijeta.


Članovi:

Image Hosted by ImageShack.us

John Lenon
(9. listopada 1940. - 8. prosinca 1980.)
(ritam gitara, vokal , stihovi)

Paul McCartney (18. lipnja 1942. - )
(bass, vokal, stihovi)

George Harrison(24. veljače 1943. - 29. studenog 2001.)
(gitara, vokal)

Ringo Starr
(24. veljače 1943. - 29. studenog 2001.)
(bubnjevi)



Povijest:

Lenon sreće McCartneya pred kraj pedesetih godina i nagovora ga da mu se pridruži u Lennonovoj grupi The Quarrymen u srpnju 1957. Nakon prilično beznačajnie tri godine, grupa dobiva ime The Beatles, i sastoji se je od Lennona, McCartneya, Harrisona, i bubnjara Pete Besta. U rujnu 1962. godine, Ringo Starr zamjenjuje Pete Besta.
Beatlesi završavaju svoj prvi album, "Please Please Me" 11. veljače 1963. Drugi singl sa tog albuma, istog imena kao i album, postaje veliki hit. Brojne druge pjesme, poput "Love me Do", "P.S. I Love You", "I Want To Hold Your Hand", "She Loves You", "Can't Buy me Love", i "And I Love Her", također postaju vrlo popularne. 1964. godine, Beatlesi snimaju svoj prvi Američki album i sviraju na TV emisiji poznatog Ed Sullivana. 73 milijuna Amerikanaca gledaju tu epizodu. Te godine Beatlesi čak snimaju i film, "Noć nakon teškog dana" ("A Hard Day's Night"). Senzacija i fenomen Beatlesa dobiva naziv "Beatlemanija".
Nakon vrhunca Beatlemanije, 29. kolovoza 1966. godine Beatlesi održavaju svoj zadnji koncert u San Franciscu. Od tada nastoje da prave bolje albume i eksperimentiraju sa njihovom muzikom. Naravno, droga tad već postaje veliki utjecaj na njihovu muziku (Naročito razna iskustva sa LSD-om). Zajedno sa grupima poput Doorsa, Beatlesi započinju psihadelični pokret u rock muzici. Albumi poput "Revolver" i "Rubber Soul" su odlični primjeri psihodeličnih utjecaja na muziku Beatlesa. Muzika Beatlesa nastavlja biti vrlo popularna, ali sada također ima umjetničko poštovanje.
2. lipnja 1967. godine, Beatlesi objavljuju album koji mnogi smatraju jednog od najboljih i najvažnijih svih vremena: "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band". "Sgt. Peppers" uskoro postaje najpopularniji album svih vremena. U povijesti rocka, "Sgt. Peppers" je važan zbog toga što je bio prvi popularni rock koncept album, i time započeo klasični rock pokret.
Menadžer Beatlesa, Brian Epstein, umire 27. kolovoza 1967. godine. Epstein je do tada upravljao svaki aspekt njihove karijere, i posljedice njegove smrte su bile značajne. No, kasniji albumi Beatlesa ne opadaju u popularnosti. Pjesma "Hey Jude" postaje najpopularnija Beatles pjesma svih vremena. Ipak, na albumima poput "The Beatles" (Poznatiji kao "bijeli album"), i "Magical Mystery Tour", očigledno je da članovi Bitlsa počinju slijediti svoje osobne interese.
The Beatles snimaju svoj posljedni album, "Abbey Road", u lipnja 1969. godine. Beatlesi se rastaju 1970. godine. Kasnije te godine, razne ranije pjesme su bile objavljene kao dio novog albuma, "Let it Be". Svi članovi Beatlesa zatim počinju vlastite karijere. John Lennon je imao najuspješnije albume, ali McCartny, Harrison, i Starr su također imali zapažene albume. Ljubitelji Beatlesa širom svijeta su očekivali da će se članovi Beatlesa možda ponovo okupiti i održati jednu posljednju svjetsku turneju. Nažalost, ubistvo Lenona 8. 12. 1980. godine prekida te nade.

20.05.2007. u 18:25 • 19 KomentaraPrint#^

četvrtak, 17.05.2007.

gle tipa! to ti je komad

Image Hosted by ImageShack.us

17.05.2007. u 10:08 • 4 KomentaraPrint#^

Woodstock nadopuna

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sam je festival u početku bio zamišljen kao velika zabava sa porukom širenja ljubavi i mira u svijetu, tako da je sam slogan festivala bio "Three days of Peace and Music".Prvi je "Woodstock" promoviralo oko 35 grupa koje su imale svoj nastup, sam bi festival bio još kvalitetniji da nekI izvođači poput Led Zeppelina ,The Doorsa , The Beatlesa i Bob Dylana nisu u zadnji čas otkazali svoj nastup. Glavne su zvijezde prvog Woodstocka bili grupa "The Who" i gitarist "Jimmy Hendrix" ,čiji je nastup ocjenjen kontroverznim.
Woodstock se nakon 1969.-te godine održao još četiri puta:1979-te , 1989-te, 1994-te i 1999-te godine.
O tom su festivalu snimljeni filmovi i napisane knjige, jer je zaista bio nešto što je pokretalo ljude u stvaranju glazbe i ljubavi
"Make love ,not war".

17.05.2007. u 09:40 • 4 KomentaraPrint#^

subota, 12.05.2007.

PINK FLOYD

Image Hosted by ImageShack.us

Pink Floyd britanska je rock grupa, osnovana 1965. godine u Cambridgeu, Engleskoj, poznata po psihodeličnim i progresivnim rock skladbama, filozofskim tekstovima pjesama, zvučnim eksperimentiranjem i dorađenim nastupima. Jedna je od najuspješnijih rock grupa ikada.
Vjeruje se da je prodano oko 73.5 milijuna njihovih albuma u SAD-u i preko 200 milijuna albuma u cijelom svijetu.
Syd Barrett se pridružio grupi 1965. Počeo je pisati većinu njihovih skladbi i orijentirao grupu prema psihodeličnom rocku.

Ime grupe je smislio Syd Barret po ploči Pinka Andersona i Floyda Councila, dvojice blues-glazbenika iz Georgije, iz Barretove glazbene kolekcije.
Nadrealistični tekstovi i eksperimentalni elektronski efekti postavili su grupu u britanski epicentar psihodeličnog rocka.
Nakon što je Barrett počeo pokazivati znakove mentalne bolesti uslijed uzimanja droga, u grupu je 1968. pozvan gitarist David Gilmour, koji je kasnije zamijenio Barreta.
Zahvaljujući njihovom inovativnom glazbenom stilu i briljantnoj scenografiji u nastupima uživo postali su najkomercijalnija skupina s jedinstvenim, takoreći unikatnim zvukom, koji se u prvom redu očituje u njihovoj rock operi "The Wall" iz 1979. godine.
Grupa je najpoznatija po svojim konceptualnim rock albumima Dark Side Of The Moon (1973.) Image Hosted by ImageShack.us
, Wish You Were Here (1975.), Animals (1977.) i The Wall (1979.).

(trenutno meni njihov najomiljeniji album). U srpnju 2005., grupa, uključivši Rogera Watersa, je nastupila na londonskom Live 8 koncertu.
Njihova glazba je utjecala na druge glazbenike poput Davida Bowiea, Genesis, The Nazz, Queen, Phish, Radiohead, Smashing Pumpkins, Yes.
David Gilmour je izjavio talijanskom časopisu "La Repubblica" da Pink Floydi više neće nastupati, nego će se posvetiti svojim solo karijerama.
Image Hosted by ImageShack.us

12.05.2007. u 20:07 • 3 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 07.05.2007.

Bilješka o legendi: JANIS JOPLIN

Janis Lyn Joplin rodila se 19. sječnja 1943. u Port Arthuru u Texasu. Več u 17-oj je odlučil da želi biti pjevačica i poslije škole je radila da bi zaradila za autobusnu kartu do Kalifornije. U srednjoj školi je slušala blues, pogotovo: Leadbelly, Bessie Smith, Arethu Franklin,…
Nakon završetka srednje škole upisuje fakultet, ali ne diplomira. Za to vrijeme živi u raznim komunama i u zagradi pod imenom ''The Ghetto'' (o kojoj budem uskoro probala nešto sročiti). Zarađivala je novac pjevajuči u lokalnim bendivima.
'62. je na faksu osvojila nagradu, pazi ovo, za najružnijeg muškarca. U to vrijeme je počela sve više pokazivati svoju buntovnost, tada nazvano i LIBERALIZAM (dobar pojam za zapamtiti), a svoje je uzore pronalazila u ženskim heroinama bluesa i poeziji.

'63. odlazi u San Francisco gdjee se najviše druži s gitaristom Jefferson Airlane-a Jormom Kaukonenom i 25. lipnja '64. snimaju nekoliko demo snimka blues standarda.
U to vrijeme sve više konzumira drogu, a zbog svoje ljubavi prema narkoticima dobiva nadimak ''Speed Freak''. Osim droge jako puno alkohola, pootovo Wiski, od milja Southern Comfort iliti južnjačka utjeha.
'66. se vrača u San Francisco na nagovor Cheta Helmsa, menađera novog rock benda ''Big Brother and The Holding Company''. Bend je trebao žensku pjevačicu i Janis je pristala na ponudu. Pridružuje im se službeno 4. lipnja '66. i vać za 6 dana imaju prvi koncert.Image Hosted by ImageShack.us
Iako nije imala nikakvo iskustvo u rocku, njezin dolazak u grupu je bio pun pogodak i band je vač tada oko sebe počeo okupljati hippie poklonike. (znamo da se hippie pokret raširio baš iz San Francisca u to vrijeme).Image Hosted by ImageShack.us

'67. imaju velik uspjeh na Monterey Internacional Festival-u i izdaju svoj prvi album i odlaze zatim na turneju. Poslije te prve njihove turneje izdaju drugi album ''Cheap Thrills'' na kojemu su uglavnom snimke koncerata ili uživo u studiju i zato album ima pseban, sirovi, iskreni i emocionalan zvuk. To je njeno najznačajnije izdanje i jedno od najočekivanijih i najuspješnijih albuma te gobine '68.! (U tjedan dana je prodano 1oooooo kopija).
Na tom albumu su pijesme Piece Of My Heart koja je bila veliki hit, Sumertime-vrhunac albuma, to je pjesma koja originalno potječe iz opere ''Porgy & Bess'', jedna je od najobrađenijih pjesama povijesti, ali Janisina blues-rock verzija je zasigurno najpoznatija i postala je jedan od njenih zaštitnih znakova.
Album ''Live at the Winterland '68.'' Predstavlja Janis i bend na vrhuncu njihove zajedničke karijere. 1. prosinca '68. Janis održava zadnji koncert s bendom i odlazi iz benda.

Nakon odlaska iz benda oformila je svoj novi prateči bend i dala mu ime ''Kozmic Blues Band'' i snima s njima '69. novi album u kojem se osjeća okretanje soul-u. Na albumu pod nazivom ''I Got Them All'' su pjesme: Little Girl Blue, Try, To Love Somebody,…
Ali su se raspali 21. prosinca '69. , ipak te godine je Janisin vrhunac.
Jedna anegdota:
Trebala je osvanuti na početnoj stranici magazina ''Newsweek'', ali je taj tjedan umro predsjednik i morali su ju zamjeniti, znala se je našaliti: ''14 infarkata i morao je umrijeti baš u mom tjednu!?''zujo
Nakon ''Kozmic Bluesa'' oformila je ''The Full Tilt Boogie Band'' koji se sastojao od glazbenika iz Kanade.
Uoči turneje s novim bendom je imala nastup s prvim rock bendom koji se baš za tu priliku ponovno okupio.
Imala je puno ljubavnikacerek, među njima: Kris Ktistofferson, Jim Morrison, Jimi Hendrix…Image Hosted by ImageShack.us

Umrla je 4. listopada '70. od prevelike doze heroina u kombinaciji s ''južnjačkom utjehom'' u dobi od samo 27 godina.
Posljednja pjesma koju je snimila Janis je ''Merzedes Benz'' koja je zbog njene prerane smrti ostala bez instrumenata, a pjesma ''Buried Alive In Blues'' je instrumental za koji je trebala snimiti vokal na dan njezine smrti. Usprkos njene smrti album je objavljen, dobio je po njenom nadimku koji su joj nadjenuli hippiji: ''Pearl''. Objavljen '71. Sadržava i pjesmu Me And Bobby McGee (imam Tekst u Box-u sastrane). Ta je pjesma po kojoj se ona vjerojatno danas najčešće prepoznaje.

07.05.2007. u 19:27 • 1 KomentaraPrint#^

nedjelja, 06.05.2007.

Psychedelic - Acid Rock

''Acid rock je termin koji se udomčio u drugoj polovici '60-ih na američkoj zapadnoj obali. Odnosi se na rock glazbu koja naglašenom glasnoćom, simbolističkim tekstovima, instrumentalističkim improvizacijama pokušava dočarati iskustva korištenja halucinogenih droga poput LSD-a. Prema nekim tumačenjima istoznačnica za psihodelički rock.''

Image Hosted by ImageShack.us


Tak veli enciklopedija i večina izvora, ali ali ali ja imam teoriju da je Acid jači, ili kak da se izrazim bolje heavy nego psihodelija…ali sve u svemu pošto ih večina piše o tome ko o istoznačnim pojmovima, budem i ja, pa dok pogledaš, oboje je zamalo isto—jako jako dobra stvar.--
U vezi s ovom definicijom imam još jednu primjedbu, a ona je vezana uz LSD: tu je stavljeno da Acid ili Psihodelija je obavezno vezano uz LSD i sl., a npr. Janis nije preferirala onda popularne halucinogene, a ipak je radila takve pjesme poput Ball and Chain…

Psychedelic rock je nastao '65. i imao je najkreativnije razdoblje do '69.
Nastao je pod utjecajem indijske i istočnjačke glazbe. Glazba je povezana često s depresijom. Izražene su klavijature, vokal, bubnjevi, električna i akustična gitara. Najvažniji bendovi za njegovo stvaranje su zasigurno Pink Floyd i Grateful Dead, koji su imali najpoznatije koncerte s obilatim korištenjem svjetlosnih efektata i pojačanje vizualnih i akustičnih dojmova. Tu je jedan od najjačih bendova The Doors-i, Beatlesi ponekad, Velvet Underground, Jefferson Airplane...

06.05.2007. u 12:03 • 3 KomentaraPrint#^

Woodstock

Image Hosted by ImageShack.us
Koncert koji se dogodio 1969. godine i trajao 3 dana, a okupio je mnogobrojne hippyje. E, da Woodstock::::
Trebal se održati u Woodstocku, ali ali je tam bilo pre malo mjesta i našli su alternativnu pozornicu na farmi Maxa Yasgura (50-tak kilometara udaljena od predviđenog Woodstocka).
Neočekivani događaj cijele jedne generacije: od očekivanih 200-tinjak tisuća posjetitelja brojka je narasla na nevjerojatnih 450-500 tisuća, dok je još dvaput toliko ostalo na zakrčenim prilaznim putovima, ali vjerujem da niti njima nije bilo jako loše (50 kilometara u krugu je promet bio paraliziran). Organizator,25-godišnji Michael Lang (hvala Bogu kaj nam ga je poslal), možda je i mislio nešto zaraditi (od nečega treba čovjek živeti), no vidjevši koliko ljudi dolazi i kakve se sve poteškoće mogu proizvesti naplačivanjem ulaza proglašava festival besplatnim iako je ulaznica na početku bila 8 dolara na dan.
Image Hosted by ImageShack.us

Woodstock nije bio puki rock festival kakvih je tog ljeta bilo diljem Amerike: tamo se odlazilo iz UVJERENJA I IZ PROTESTA. I to u velikom broju. Morala je reagirati i vojska osiguravajući prolaz znatiželjnima, ali i prijevoz sudionika helikopterima do bine, nužnu medicinsku pomoć te hranu i vodu. No, ukupno gledajući, strahu nije bilo mjesta, Woodstock naciji je jedino "prijetio" oblak dima marihuane (uhh, koja opasnost!) brojnih sudionika, te kiša. U tolikoj gomili bilo je sasvim jasno kako je sigurnost ugrožena: ondje je bilo nekoliko stotina tisuća ljudi, vjerojatno i cijeli milijun, tri dana glazbe, ljubavi, mira i seksa na otvorenom, a sve bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. Nikad se ništa sličnog nije dogodilo u povijesti čovječanstva. Samo pet osoba je umrlo (troje od predoziranja, jedna od puknuća slijepog crijeva dok je jednog usnulog tinejdžera pregazio traktor), ali su tijekom tri dana rođene tri bebe. Tu se dogodio vrhunac zanosa i prosvjeda cijele jedne generacije...

Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan slavlja - 18. kolovoz 1969., 8:30 ujutro. Dva sata kasnije nadahnuto je odsvirao američku himnu pred (preostalih) 40. 000 najizdržljivijih: sve što se kasnije događalo ostalo je u velikoj sjeni Woodstocka...

06.05.2007. u 11:59 • 0 KomentaraPrint#^

Da je bar '67.!

Image Hosted by ImageShack.us
Često se znam zaloviti da živim u 1967., a ne u 2007. godini, joj kak bi to bilo lijepo, žalite i vi kaj niste rođeni u neko drugo vrijeme? Znam si zamišljati kakva bi ja te '67. bila, kak bi izgledala, kaj bi slušala, s kim bi se družila i di bi uopće bila… Jedno je želja, a drugo je realnost: u realnijoj fantaziji ne bi bila nigdi drugdi nego doma jer je to vrijeme još uvijek bilo jako konzervativno, još k tome mogu dodati da pričamo Hrvatskoj, pa… zamišljam se kak putujem Europom s gitarom na leđima i idem prek velike bare na Monterey Pop Festival videti Janis, s puno veselih prijatelja, s cvijećem u kosi, godine '69. idem na Woodstock, '70. sam punoljetna i imam hippie VW kombi, to je u grubim linijama, tolko stvari mi je žal kaj nisam vidla i doživela… Dal se meni to čini ili je danas stvarno nestala sva orginalnost i kvaliteta, svaka čast iznimkama, ali oni ostaju u sjeni naštancanih, skoro indentičnih kopija koje imaju samo različite nazive, radilo se to o glazbi ili bilo čemu drugom. Ah, DA JE BAR '67.!!!
.,

06.05.2007. u 11:52 • 1 KomentaraPrint#^

petak, 04.05.2007.

oduvijek, danas i zauvijek

Mnoge stvari koje su željeli hipici promjeniti, primjerice nastojanje za bratstvo i ravnopravnost bez obzira na rasne, vjerske… razlike, briga za ekologiju,… nisu uspjeli ukloniti probleme do kraja, ali su otvorili put da se stvari nastave i nakon Hippie pokreta polagano riješavati, ali nakon tih problema su se pojavili neki novi problemi, kako su se jedni smanjvali i nestajali, tako su pojedini postajali sve veči…pa gledam pesimistično na želju da se stvori jedno novo idealno društvo jer budu ljudi uvijek imali potrbu raditi razlike među sobom da bi se mogli uzdiči nad nekim iz bilo kojeg, makar glupog, razloga…
Jedan problem, moramo priznati, su nenamjerno stvorili i Hippiji, a to je droga, pa… vjerojatno bi se raširilo to i bez njih, ali oni su jednostavno to jako aktualizirali i razvili, na kraju krajeva je i to jedan od glavnih razloga njihove propasti (velika šteta i po meni, njihova jedina mana). Tolko smo legenda izgubili zbog toga, (sjeti se Morrisona, Janis, Syd Barrett koji je šenul zbog droge…)
.,

04.05.2007. u 20:17 • 0 KomentaraPrint#^

POvijEst MoJA:

Moja povjest slušanja nečega je počela, meni se čini, na početku 7. razreda kad mi je najbolja prijateljica dala jedan CD, onak ja to jedanput preslušam i stavim na stranu jer mi je bila NIRVANA pre teška, ok znači trebala sam ja mala curica početi s nečim komercijalnim, sad to smatram pomalo i djetinjastim, a to je GREEN DAY… ha ha ha, znam da se neki sad smiju, bez brige i meni je danas smješno… e pa onda je sve i svašta krenulo… Najviše sam se zadržala na GRUNGE-u, osobito Nirvana i Pearl Jam, dobro je to sve, ali nije neke, jednostavno nije to za mene… moje proučavanje KVALITETNIJIH STVARI je pokrenulo moje sviranje BASs-a i tak sam ja nekak u 1. srednje došla na BLACK SABBATH-e, na kojima sam među ostalom i dan danas (znam da to ne spada baš u rubriku hippie,ali…), smatram ih jednostavno legendama, ali ali ali se ne slažem s večinom koja smatraju njihovom najboljom fazom onu s Ozzy-em-->žblj!?
Pa sam krenula na pohode po PSYCHEDELIC ROCK-u, isprva PINK FLOYD, za što je zaslužan moj ujak Pajo, tj. on je jako zaslužan opčenito za izgradnju mojeg nazovimo to tak ''stila'' (od njega sam dobila Bass (Hohner The Jack)), pa malo prisluškujem The Doorse, Dylana, puno Janis Joplin, Rolling Stones-e od neki dan pa još nemrem komentirati, sigurno sam nekoga zaboravila… Ne mogu jedan bendi izdvojiti ko omiljeni, mogu reći da su mi Floydi nekak draži od ostalih, ali sad čekam jednu veliku pošiljku CD-a pa budemo vidi dal se bude kaj promjenilo, jednotavno sam se jako stilski mjenjala, ali imam jako jaki osječaj da je ovo neke kvalitetno na čenu bi mogla jedno duže vrijeme ostati, ne mislim samo na glazbu tog vremena nego i na život i ideje.
.,

04.05.2007. u 19:49 • 0 KomentaraPrint#^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Srpanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Image Hosted by ImageShack.us


Ovaj blog ne mijenja funkciju nego sadržaj, sukladno s time kak se mijenjaju moji interesi.. On ima i dalje funkciju moje bilježnice u koju bilježim meni zanimljive podatke koje pročitam u nekoj knjizi ili di drugdi..


Image Hosted by ImageShack.us


Hit Counter
Hit Counter

Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Ovo je moja školica:
Graditeljska, Čk
Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image
Image Hosted by ImageShack.us


Blog.hr

Image Hosted by ImageShack.us


Woodstock-raspored:

1. dan nastupili su:
Richie Havens, Country Joe McDonald, John Sebastian, Swami Satchadinanda, Bert Sommer, Sweetwater, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrie, Joan Baez:

2. dan:
Quill, Keef Hartly, Santana, Mountain, Canned Heat, The Incredible String Band, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Sly and the Family Stone, The Who, Jefferson Airplane;

i 3. dan:
Joe Cocker, Max Yasgur (vlasnik farme pozdravlja sudionike i posjetitelje), Country Joe and the Fish, Ten Years After, The Band, Blood, Sweat and Tears, Johnny Winter, Crosby, Stills, Nash and Young, The Paul Butterfield Blues Band i Sha-Na-Na.

Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan fešte - 18. kolovoz 1969., 8.30 ujutro.

Image Hosted by ImageShack.us


Kalendarčić:


1961.
>>> Del Shannon : «Runaway»
>>> Ben E. King : «Stand by me»

1964.
Image Hosted by ImageShack.us

>>> Beatles: «I Wan't To Hold Your Hand» >>> Beatles: «A Hard Day's Night»
>>> British Invazion: >Beatles
The Rolling Stones
Animals
Kinks

1965.
>>> Bob Dylan se «in plugal» (ne znam kak da se izrazm, mislim, uštekal, i iz folka prelazi na Rock 'N Roll
>>> ! Folk Rock !
Bob Dylan
The Byrds
>>> Protest Rock: (rat u Vietnamu, borbe za ljudska prava, anti-autoritetne stvari i tak dalje)
Rolling Stones : «Satisfaction»
>>> Blues Rock:
>The Yardbirds
> The Who
Dobivaju «agresivniji» zvuk
>>> pojavljuje se Funk, osmišljen od Jamesa Brovna, mješavina Soula s ritmičkim dodacima
>>> Prvi film rock koncerta: u Santa Monici:
>Beach Boys
>Rolling Stones
>Chuck Berry
>James Brown

1966
.
>>>Beatles : koncert u Candlestick Parku u San Franciscu
>>>Beatles : «rubber Soul»
>>>Psychedelic Rock: nagla popularizacija

1967.
>>>San Francisco postaje središte Rock kulture s bendovima poput:
Jefferson Airplane
Big Brother and The Holding Company
The Grateful Dead
>>> Početak : Summer Of Love s Rock Festivalima poput:
>Monterey,
California >The Who
> Jimi Hendrix Experience
>>> The Doors : prvi album i Light My Fire
>>> The Beatles : «Srg. Pappers Lonely Hearts Club
» - prvi rock album koji je dobio Grammy za album godine


1968.
>>> Soul – najuspješnija godina ikada ( 20 prvih mjesta top ljestvice)
>>> The Beatles : njiuhov najuspješniji sinl «Hey Jude»
i «The White Album»
>>> Cream ima svoj posljednji nastup nakon kojeg se rauilaze
>>> termin «Heavy Metal» se prvi put spominje u pjesmi «Born To Be Wild» (Steppenwolf)
>>> Elvisov povratak u TV emisiji «The '68's Comeback Specijal po mnogim segmentima ovo je prototip MTV Unplugged – a

1969.
>>> Woodstock
>>> The Beatles 19. 1. : zadnji zajednički koncert
>>> Hard Rock: Led Zeppelin
>>> The Who: «Tommy» - prva Rock-opera
>>> Morrison uhićen na koncertu u Miamiju



Čitaj pametne rečenice


Acid rock izražava nezadovoljstvo i nadu za nove generacije koja želi:

˝živjeti umjesto da preživljava˝,

˝hodati umjesto da trči˝
Image Hosted by ImageShack.us

˝otkrivati umjesto da uči˝.


˝Za kreativnost je potrebna destruktivnost˝

Koristimo glazbu da bi izrazili sebe, emocijonalno, spiritualno, o plitičkim i društvenim problemima… Glazba može pokrenuti promjene, izraziti naše stajalište, protestirati i čak nas ujediniti.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us


Janisin porše:
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


O Nazivu:
1. od pridjeva "hip" u značenju: onaj koji zna, koji razumije
2. također riječ "hip", ali u značenju bedro-zbog traperica
3. iz "happy" = sretan
4. najlogičnija teorija: iz engleskog izraza "hipster" što je u pogrdnom smislu označavalo bijele Amerikance koje su se družili i bili uključeni u život i kulturu svojih crnih sugrađana (to je vrijeme kada u Americi cvjeta rasna diskriminacija).


O Flower Power filozofiji:
Flower Power filozofiju umjesto rata i mržnje pa su ih nazivali i djecom cvijeća. Flower Power je bio slogan kojeg su koristili hippyji kasnih 60-ih i ranih 70-ih kao simbol nenasilne ideologije. Mjesto sastajanja za pokret Flower Power bio je u Amsterdamu, u clubu zvanom Paradiso. Flower Power je također uključivao razne akcije tinejdžera, kao što su davanje cvijeća policajcu ili stavljanje cvijeća u revolvere i pištolje kao znak mira, a ne rata.

Image Hosted by ImageShack.us


O stajalištima i životu:

Image Hosted by ImageShack.us

Mnogi su mladi ljudi promijenili iz korijena svoj životni stil, mnogi su se udružili i živjeli u komunama, zajednicama u kojima su pokušali realizirati ideje i vjerovanja. Snagu ljubavi, bratstva i solidarnosti objedinili su u poznatom sloganu »Vodite ljubav, a ne rat.«font>


Ukratko o okupljanjima:
Pojam Sumer of love u 20-om stoljeću obilježava početak socijalnog, političkog i seksualnog oslobođanja u modernom društvu. Prvo hippyjevsko okupljanje Human Be In bilo je u siječnju 1967. u Golden Gate parku u San Franciscu. Došlo je više od 50 000 ljudi. Human Be In bio je fokusiran na poboljšanje ljudskih shvaćanja, kulturnu i političku decentralizaciju, na zajednički i društveni život, ekološku svijest građana. Sveti trolist velikih rock festivala započet je Montereyom (16-18. lipanj 1967.), nastavljen Woodstockom (15-17. kolovoza 1969.) te završen Wightom (26-30. kolovoza 1970.). Tih godina rock ima sve više poklonika, a dvorane su se pokazale neadekvatnim prostorima kako za poklonike tako i za sudionike - trebalo je naći veći prostor gdje bi novi apostoli rocka pokazali svu svoju kreativnost, snagu i razuzdanost. Premda je era ljetnih festivala i masovnih okupljanja započela sa scenom San Francisca, sve se definiralo upravo na tri spomenuta mjesta. Monterey je otkrio svijetu kreativne domete Doorsa, Janis, Hendrixa, Grateful Dead, Simona & Garfunkela i dr. Na tom mjestu sve se događalo za i u ime glazbe... Woodstock je bio skup pomalo umornih heroja koji su na velikom mjestu među brojnim poklonicima djece cvijeća dostojanstveno ostavili buntovne šezdesete u ropotarnici povijesti... Wight - premda održan u sedamdesetima po svemu pripada šezdesetim - bi se mogao nazvati britanskim odgovorom na Woodstock, no bilo je očito da dolazi neko novo vrijeme (show bussines!?) u kojima će vrijediti nova pravila gdje idealima neće biti mjesta...


Pacifizam= učenje ili pokret koji osuđuje rat bez obzira na razloge i ciljeve, koji osuđuje sve obloke nasilja i propagira miroljubivo rješenje sporova; mirotvorstvo.