07.04.2008., ponedjeljak

Top model

U moru televizijskih emisija koje proklamiraju temeljne vrijednosti našega društva (konzumerizam, površnost, debilizam) naišao sam na jednu koja se, uz sve rečeno, odlikuje zavidnom količinom sadomazohizma. Riječ je o RTL-ovoj «uspješnici» pretencioznog naslova «Top model». Koliko je pretencioznosti u samom naslovu jasno je i pri letimičnom pogledu na kandidatkinje. Mlade kokoškice, ne naročito lijepe, sa malo ili nimalo iskustva i potpunim izostankom samopouzdanja provode tjedan u raznim «pripremama» da bi onda, pred budnim okom stručnog žirija, odradile neki zadatak.

Relativno bogata produkcija (bile su i u Parizu, na snijegu itd.) daje za pravo žiriju neprimjerenu strogost jer, Bože moj, ako želite biti top modeli (a želite čim ste došli ovdje) morate biti spremne na «krv, znoj i suze».

A u žiriju sve eminentni stručnjaci: Tatjana Jurić, zaista lijepa manekenka čija kompetentnost je dokazana čitanjem blesimetara u emisijama tipa Exploziv (što je automatski pozicionira u sam vrh voditeljske struke), Hoyka, modni fotograf kojeg, predmnijevam, ima više u žutom tisku nego u obiteljskom albumu pa se samim tim nameće dojam da u Hrvatskoj i ne postoji drugih modnih fotografa (a kladio bih se da ih je samo na blogu barem trojica boljih, vidjeti npr. http://visionthing.blog.hr op.a.) te neki modni guru koji svojim netipičnim imageom (gusta, gotovo jergovićevska brada) želi zavarati tragove i odvesti nas od misli koje nam prve padnu na pamet kad pomislimo na taj muški polusvijet.

I sad ta ekipa stručnjaka daje sebi za pravo da izgade, ispljuvaju ove jadnice želeći im pokazati kako je posao modela kruh sa …ne 7 nego 27 kora. Jer, svaka čast nuklearnom fizičaru, ali što je posao manekenke zaaaahtjevan… Ironiju na stranu, ja i vjerujem da je riječ o zahtjevnom poslu. Previše je tu putovanja, smrzavanja, pothranjenosti. Treba se othrvati i porocima kao što su droga, alkohol, prostitucija a sve to tim mladim curama, još uvijek nedovoljno formiranim kao osobe, definitivno nije lako.
S druge strane, davati toliko na važnosti manekenkama ističući da je za taj posao neophodna velika psihofizička izdržljivost, karakter, inteligencija i pamet .. smiješno je. Naročito u kontekstu činjenice da dobar dio manekenki služi da bi nogometaši imali koga oženiti i da bi debilni dio muške populacije ima na što..jel'te…šetati kožicu ;)

Uglavnom, bilo mi je žao tih cura koje su pokazale toliko nesnalažljivosti u tako običnom zadatku kao što je – reklamiranje nekog proizvoda. Zbunjene, napete, izvještačene. Došlo mi je, br'te, da ih na ranu privijem. A toliko suza, uzrokovanih gadljivom strogošću članova žirija nisam vidio još od doba Sutjeske, kad je Borisu Dvorniku poginuo najbolji prijatelj (valjda LJubiša Samardžić) pa ovaj, u pravedničkom gnjevu, kosi mitraljezom zarobljene četnike.
Budući je ipak riječ o show-u, jel'te, na kraju gotovo sve prođu iako niti jedna ne zadovoljava ni osnovne kriterije struke a kamoli kriterije top modela.

A onda vrhunac ironije. Te mlade kokoškice umjesto da popizde, istuku ili barem izvrijeđaju svoje mučitelje (vidjeti Farmu, op.a.) one su presretne jer su prošle. Sve frustracije nagomilane tijekom zadatka naprosto nestaju. Štoviše, pohvaljuju ove belzebube u žiriju jer oni, kao, znaju posao i sigurno su bili kritični za njihovo dobro.
«Teško ovo živote!»
Uglavnom, ukoliko niste generacija koja je S/M potrebe zadovoljavala čitajući markiza De Sada, pogledajte «Tom model». Sigurno će vam se svidjeti.

- 10:30 - Razjagori se!! (52) - (U)Tiskaj - #

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv