25.10.2006., srijeda

Rezime

Prvić je navršila 4 godine i već sada, puno je toga u stanju. Pa da vidimo o čemu je riječ:

Ovo ljeto naučila je plivati. Dobro, dobro nije to baš potpuno samostalno plivanje, jedno od onih kada je ostavite u moru a vi odete i vratite se nakon 10 godina a njoj narasle sise. Ipak, 10-ak metara može preplivati bez ičega (koluta, "mišića"…) a kada većina majki izjavljuje da njihovo čedo hoda već s učinjenim jednim korakom, onda i ja, mirne savjesti mogu izjaviti da Prvić pliva. Inače, za vas krumpirove zlatice sa kontinenta jedna opaska – nakon 4. godine normalno je naučiti plivati (Čak je i Boži iz Ravnoga to uspjelo u 7. osnovne; cijelo selo bilo je ponosno) a prije 4 godine – to je zaista rijetkost. Što ima tako važno u tom plivanju u ranoj dobi, zapitat će se mnogi? "Sreća je u malim stvarima". To ne želim objašnjavati.

Naučila je slova. Prvić je slova kao simbole znala već sa 2.5 godine (npr. pokažeš joj slovo "M" – ona kaže "mama; pokažeš joj slovo "F" – ona kaže "fantazmagorija" itakodaljeištatigajaznam). Sada ona pak zna slova na uobičajeni način a nakon što smo joj tri puta do sada dali za piše na kompjuteru, zna sama napisati "mama", "tata", "Glavaš" (ok, ok…samo mama i tata, uhvatili ste me). Daljnje vježbe sam zabranio jer brzina kojom usvaja tastaturu navodi me na pomisao da bi mogla postati daktilografkinja nekom geraralu; suprotno planiranoj karijerimažoretkinje koju sam joj već trasirao.

Prvić zna za lijevu i desnu stranu. Naizgled, riječ je o sasvim uobičajenom znanju ali … je li baš tako kad su žene u pitanju? Dakle, tražeći najbolji način kako će zauvijek zapamtiti primjerice desnu stranu ja sam joj to objasnio ovako: Desna strana ti je ona koja je suprotna od one strane na kojoj se nalazi srce. Zvuči jednostavno zar ne? E onda se javila Prvićkina pametnija roditeljica i objasnila joj da je desna strana ona na kojoj se nalazi ruka kojom njiše kolije…ovaj..ruka kojom piše. Eh, baš je komplicirana.

Prvić zna brojeve. Dakle, Prvić broji do 29 s tim da uvijek preskače 19. Ne znam to objasniti ali znam da je u dobi od 2 godine, brojeći do 5 uvijek preskala 4. Naprosto je to bilo tako koliko god puta ponovila. Ja mislim da je to neka greška u genetskom kodu. Mislim da joj je sjeben neki čip ali nadam se da se u budućnosti to neće reflektirati u nekoj većoj "falingi".

Slaže puzzle od 160 komada. Ovo smatram njenim najvećim dostignućem iz prostog razloga što je meni to prilično teško, a bez gledanja slike čak nemoguće. Ipak, ona ne gleda u sliku čak ni kada puzzle slaže prvi put. Nije mi to jasno. Moj racionalni mozak to ne može pojmiti. Ali vjerujem da to ima veze s onim kad su Prvića na 3 sata oteli izvanzemaljci. Nisam vam pričao o tome? Hm…uglavnom, puzzle rastura. A uz to valja napomenuti da može sjediti sat vremena i bez prestanka slagati spomenute puzzle što znači da ima odličnu moć koncentracije. Bolji poznavatelji dječje psihe znat će da je ovo ogromno postignuće (s kojim ja, naravno, nemam veze)

Ima smisla za estetiku. Dakle, suprotno gornjem, ovo nije ništa naročito. Štoviše, karakterizira većinu djece njezine dobi ali veseli. Oni koji misle da je smisao za lijepo nešto potpuno nevažno, griješe. Smisao za lijepo (slaganje boja primjerice) generira neke bitne stvari u budućnosti. Koje? Pa jebemu selo, nisam ja ovdje da vas učim nego da vas izvjestimJ

Vokabular moje Prvićke za pohvalu je. Imam "dvojezično", čak i "višejezično" dijete. Naime, ona svoj govor prilagođava sugovorniku. U tom kontekstu, meni će reći da je ono tamo "svjetionik Sv. Andrija", materi će govoriti o lanterni Sv. Andrije a ona će, kada priča sa Zvonkom, pričati o feralu Sv. Andrije. Iznimno bogat repertoar riječi vuče porijeklo iz činjenice da je Prvić pasionirani ljubitelj priča. Bilo kakve vrste. Ponekad, kad joj baš dopizde klasične bajke tipa Snjeguljica, traži da joj se priča "bilo što o bilo čemu".

Po vlastitoj izjavi, pamti kao slon što znači da joj se ne smije lagati u nadi da " dijete je to, već sutra će zaboraviti". Neće. Ni sutra ni ikada. Ponekad imam dojam da će jednog dana puknuti jer su joj sve informacije koje je ikad primila od njenog rođenja, još uvijek dostupne. Koliko je velik taj hard disk ostaje za vidjeti.

"Vidi ga što se kurči, kao da samo on ima djecu" reći će slučajni namjernici. I to neće biti bez osnova. Stoga, evo i naramka karakteristika s kojima nitko rado ne bi pohvalio:

Slabo jede. Ili točnije, gotovo da ne jede ništa. Razlog da se to po kilaži baš i ne vidi je u ogromnom trudu svih u njenom okruženju. Kad je o hrani riječ, ima Pavlovljev refleks – podupre glavu rukom (valjda u strahu da ne otpadne), namjesti pod a) paćenički izraz u stilu "vidite kako je samo meni" …pod b) strašno mi se spava – oči_na_pola_koplja_izraz

Stalno pada. Dakle, ne pada kao "normalna djeca" kad se penju na stabla, skaču preko provalije. Ona pada iz čista mira. Tako. Jednostavno padne. I onda pogleda da vidi hoće li se tko ljutiti…. Nekako mislim da neće biti sportašica. Ne pitajte me zašto tako mislim ;)

Budući da je Prviću danas rođendan, nećemo inzistirati da drugim "nedostacima", zar ne? Ovo će biti dovoljno.

Eto Prviću, netko gleda crnobijele slike i smije se frizuri od prije 25 godina, nekome su te iste slike, slijedom povijesnih događaja, zapaljene. Neki opet imaju trenutke u vječnosti zabilježene kamerom. Ti, Prviću moj, imat ćeš zapise svoga pismenog oca. Pa makar se i smijala. Makar ovi zapisi i bili crnobijeli u kontekstu budućih godina…

- 12:11 - Razjagori se!! (33) - (U)Tiskaj - #

20.10.2006., petak

Snivaj zlato moje...

Drugić je napunila godinu dana u svom životnom kalendaru pa je red, tako barem nalažu bolji običaji, da je predstavim virtualnoj zajednici. Dakle, Drugić je neopisivo lijepa ali intelektualno sasvim prosječan jednogodišnji ženski potomak. Rođena mažoretkinja ili manekenka. Već je vidim kako vrti palicu oko prsta dok sa drugaricama stupa preko Straduna, glupavo koketirajući sa lokalnim vaterpolistima. Hm..da..
Hvala na pitanju – jede odlično. Samo oni koji imaju djecu koja odbijaju jesti (a ja imam Prvića koja rado jede samo sirup i Životinjsko carstvo), znat će da je to istinski Božji blagoslov.
Ipak, sa spavanjem je ponešto drugačije. Ili, da budem u potpunosti točan, u zadnje vrijeme spavanje je postalo problematično. Već nekoliko dana, negdje oko ure iza ponoći, kratkim urlikom ledi mi krv u žilama, te time kao da najavljuje još jedan, nešto intenzivniji urlik koji će se dogoditi aproksimativno cca oko 2 ure iza ponoći. Netom što sam usnio, slijedi konačno buđenje oko 3 sata iza ponoći a to izgleda ovako:

Najprije počne meškoljenje, kratki nepovezani zvukovi, mlataranje nogama, a onda podizanje na noge u svom krevetiću. Otprilike tada, budim se i ja i gledam je kako se zbunjena, rukama drži za rešetke a onda ih pruža prema meni. Te ispružene ruke, kao molba vapijućeg u pustinji, to je čeljadi moja teško gledati. Zato ja sklapam oči nadajući se da je sve san i da iza kapaka lako mogu pobjeći. Ali avaj. Nakon što strpljivo pričeka nekoliko trenutaka (kao da joj taj poček daje legitimitet za sve ono što će se kasnije dogoditi) slijedi:

- Mmmmm…
Ja šutim i dalje, molim Boga da se vrati u horizontalu iako znam da je takva mogućnost ravna izgledima gladijatora u Areni s lavovima.
- Mmmmm…aaaa…aaaaa uuuaa …..
- Dobro, dobro evo me, ne deri se – konsterniran, dižem se iz kreveta, prebacujem je preko rešetki i ubacujem u veliki krevet. Dva, tri puta zalamata svim udovima kao da se zahvaljuje, a onda započinje s aktivnostima.

Palcem i kažiprstom, nimalo nježno, počne mi čupati žilu kucavicu na vratu (ta joj je omiljena) i ubacivati već spomenuti kažiprst u nos. Nastojim ne reagirati, trpim sveudilj se nadajući da će, ako sam miran, jednostavno prestati i resetirati se. Eh, puste želje… Nakon što me je izgrebla, ispritiskala, izgnječila… počinje se dizati na sve četiri u namjeri da krene preko ruba kreveta. Najviše voli silaziti glavom naprijed što baš i nije najbolja ideja uzimajući u obzir da je riječ o prilično visokom krevetu. Zato je ja sprječavam, nimalo nježno pritiskajući je za leđa. Ne buni se pretjerano, možda je, u svojoj besprizornoj bezobraštini, svjesna da mi kopa ranu i da je minimum koji mora podnijeti, to grubo vraćanje u ležeći položaj. Ipak, ne odustaje. Ona se diže, ja je vraćam. Ali ona pokušava opet i opet. Stalno nadire. Kada joj ta igra konačno dipizdi, ponovo počne kopati po mojoj žili kucavici koja jedva da je predahnula. U tim momentima dolazi mi na pamet spasonosna ideja o lansiranju Drugića kroz prozor. Ideja me, srećom po sve, ne drži dovoljno dugo jer ne ipak smo na 6. katu. Što bi rekli susjedi?
Psovke polagano zamiru u meni, nastupa opća rezignacija. Nada ipak postoji. Praksa je pokazala da joj već negdje malo prije 5, sve dosadi pa odluči ponovno zaspati. Promatram je dok joj se pogled lagano magli a onda tone, tone u nemirni san. Ja sam sretan jer ostaje mi još gotovo 2 sata spavanja.

Ali preksinoć sam je prevario, ipak sam ja stari igrač.
Kada je zaurlikala prvi put, pogledao sam na sat, vidio da je to onaj prvi koji dolazi na uru iza ponoći, nehajno se nasmiješio i nastavio spavati. Urlik u 2 također me ostavio ravnodušnim, znajući da nije konačan. Tek lagana nervozra tinjala je u očekivanju trećeg znaka Geofizičkog zavoda kada sam bio spreman na novu taktiku.
U tri je počelo meškoljenje a ja, lukav kakav jesam, nisam čekao da se razbudi nego sam je, brže bolje prebacio u veliki krevet, gdje je nastavila spavati kao da se (skoro) ništa nije dogodilo. U jednom trenutku, uputila mi je prijekoran pogled, srce mi je zastalo od strave, ali brzo je zatvorila oči i nastavila spavati.

Lukava je Drugić, pokazuje kao da je, već sa godinu dana, izučila školu dubrovačke diplomacije. Kada sam je noćas u 3 ure iza ponoći prebacio u krevet prema uspješnom planu od prekjučer, nije se bunila. Dapače, samo se nasmijala i nastavila spavati. Do 5. A onda nastupa valpurgin pir. Kao da se htjela osvetiti za prespavanu prekjučerašnju noć. Izvela je sve iz opsežnog repertoara smicalica. Zaspala je u 7 manje kvarat, točno 5 minuta od obveznog, svakodnevnog buđenja.

Ali neka. Ona mene misli zajebavati? MENE?
Večeras joj spreman nešto novo. Nešto opako. Pa da vidimo čija baba crnu vunu prede….

- 09:22 - Razjagori se!! (14) - (U)Tiskaj - #

03.10.2006., utorak

Tijek nesvijesti...

- Moja ti, eno je i Lukre otišla Bogu na istinu, a paralo se da je boljeg zdravlja nego nas obje. A i što je imala...niti 78 godina?
- Dragi Bog ne pita za godine - Mare će glasom patnice koja uživa u svakoj svojoj, zasluženoj boljetici koju nosi s dignitetom vjerujuće u bolje Sutra.

Na grobljima grozd staraca u zrelim 70-im i ranim 80-im ispraćaju svoju prijateljicu koja je, ovaj put, bila lošije sreće. Naslada. Radost je kratkog daha jer već sutra, netko će biti slijedeći. Ali tko? "Svi smo mi ljudi mrtvaci, samo čekamo na svoj red za ukop". Ali kojim redom? Bi li strahovi bili manji kada bi životni itinerar bio unaprijed određen?!?


- Skup, skup je taj zahod prika, pa neka je i od zlata. Pa neka je i za ne znam kako važne face - preskupo je to. Koštat će je izbora, kažem ti ja.
- Ma neće, zaboravit će se sve kao što se uvijek sve zaboravlja. Desni će glasati ovi drugi neće, Planet se i dalje okreće..i tako to. Ali znaš, ako je istina, ono što sam čuo, onda taj zahod i nije skup.
- Što....si čuo?
- Pa kad pišaš u taj pisoar, navodno ti sa strane izađe papirić sa nalazom urina?
- "Još smo gospari, još smo vlast"


- A zašto ne pišeš više. Mislim, te tvoje priče i to...
- Nemam inspiracije. Edo kaže da je inspiracija sranje i da je rad, svakodnevni rad sve. Ja kažem da je on sranje...
- I nemaš inspiracije veliš, zapinje sa naslovom...prvom rečenicom?
- Zapravo ne. Prva ne. S prvom nikad nemam problema. Vidi ovo: Dežmekast, mladoliki gospar nehajno je pišao u netom postavljene pisoare gledajući kako zlaćana tekućina nepovratno odlazi u bezdan odvodnih cijevi. Nije li to lijep početak?
- Paaa...
- Ali kako dalje? Što dalje? U kojem smjeru ići? Toliko toga konfuznoga po glavi mi se mota ali ništa dorečeno, definirano, zaokruženo. Iskrzmani djelići misli koje ne mogu povezati u cjelinu i totije.
...
- A utakmica? 2:2..što kažeš?
- Ne pratim više nogomet. Ispraznio mi se mobitel. Idem.


- 09:19 - Razjagori se!! (23) - (U)Tiskaj - #

02.10.2006., ponedjeljak

Zik-tak te, zakete-kanga-be

Premili, okupite se oko meneka, zauzmite formaciju, odasaljite izraze ushita... jer ja, JA SAM SE VRATIO!!!

(Jel' se ovo računa kao post? Jel' mogu sad uzeti tjedan dana pauze dok riješim nagomilani posao? Jel' imam nekih kredita? Jel' mi se ovo uzima u milost?) Ah, tako puno pitanja a odgovora...odgovora...
- 14:44 - Razjagori se!! (10) - (U)Tiskaj - #

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv