ALBA-ZORA MALVAZIJE

25 travanj 2016


Eh, sad da sam bar Perdec pa bih ovaj osvrt započeo onom mitskom rečenicom: "Ivicu Matoševića sam upoznao još daleke19...deves i neke..." Slučaj je htio da je tako i bilo. Njegova vina nešto kasnije. U ovom mileniju točnije. Najrađe pamtim njegovu Grimaldu crnu iz 2009.

Po svemu što njegov brand u svijetu hrvatskih vina znači, zaključujem da se radi o jednom osebujnom vinaru koji na tu djelatnost gleda kroz 1 puno širi spektar interesa negoli je to u pravilu slučaj kod većine. Sama činjenica da je gradski dečko utjecala je u mnogome na sadržaj predrasuda kakve su gajili uglavnom zlobnici. Ivica se nije osvrtao na to nego je punim plućima zaronio u tu vječnu bačvu malvazije. Ta odiseja traje dan danas i odvela ga je onomad na pra pra izvor-grčki otok Monemvasiju. Upravo ta vinska poetika i tračak avanturizma, autentične vinske pustolovine izgradio je filozofiju kojom se povodi ovaj podrum iz Krunčića. Kao 1 od bitnika, Ivica (uz ostale) pokreće Vinistru. Njegovom pojavom na sceni priča o malvaziji dobila je konture kakve su trebale da ta istarska sorta postane brand prepoznatljiv u svijetu. Zajedno sa Kozlovićem, De Grassijem te sa američkim Labinjanima iz porodice Bastianich, 2012. je svjetla pozornice ugledalo vino MaDeBaCo, prvo vino koje je iz Istre organizirano prekoračilo veliku baru. Ivica je autentični malvazijski argonaut, njegova predanost vinu konstantni je proces nadogradnje, a njegova vina nerijetko diktiraju trendove: i kada su mnogi krenuli u pravcu barikiranja malvazije, on je predstavio akaciju-bačvu koja u konačnici kud i kamo nježnije odgaja bijela vina. Ivica je također i pionir ozbiljnog marketinga u svijetu istarskih vina. Albine etikete, kampanje i riječju, vinska priča, zaokružena je i prepoznatljiva tržišna strategija.

Upravo je ovih dana publici predstavio novu etiketu za sauvignon blanc za kojeg mu u Hedonistri želimo dugu i uspješnu plovidbu na tržištu!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.