Avanture u kuhinji i šire https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

nedjelja, 04.11.2007.

Bolje pune lignje nego pun kufer

Rekla sam, kud puklo da puklo, bobu bob, a popu pop, kocka je pala, trla baba lan! Sad il' nikad. Bilo je tu treme, priznajem, ali i uzbuđenja pred novim. Već poznatim, da, ali samo izdaleka. Nikad tako blizu. Nikad JA to nisam radila. Leptirići i žmarci, drhtaji i sve ostale popratne pojave kad TO radiš prvi put. Ali i sigurnost, samopouzdanje i odlučnost!

Jučer sam prvi put punila lignje!

Prvi uvjet, vrlo kvalitetna i svježa jadranska lignja - zadovoljen. Malo sam bacila oko na nekoliko recepata, ali nijedan mi se nije svidio u cjelini. Malo eklekticizma, malo improvizacije i lignje su zadovoljile očekivanja, i više od toga.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Odrezala krakove i nasjeckala. Pomiješala ih s maslinovim uljem, peršinom, prezlama, ružmarinom, češnjakom, malo soli. Time napunila lignje i zatvorila ih. Ne čačkalicom, prekasno sam konstatirala da ih više nemamo (domaćinstvo bez čačkalica? nečuveno!). Našla sam štapiće za ražnjiće i lomila ih na manje komadiće. To je ovo što na slici izgleda kao mali kolci. U plitkoj tavolikoj rajngli na maslinovo ulje bacila lignje i popržila s obje strane. Smanjila vatru i nabacala po njima nasjeckani paradajz, bijelo vino, malo začina, malo ulja. Poklopljeno krčkala nekih 20-30 min. U slast!

Jedina greška je bila previše prezli, odnosno prenapunjenost jer nisam imala osjećaj koliko ih nafilati pa sam bila široke ruke. Zato su malo napuhnute i izgledaju kao Pervanovi prsti natekli nakon uboda radioaktivne pčele. Dakako, drugi put dodajem fili i malo pršuta.

Ako mogu ja, možete i vi. Punimo lignje svi!

A ovo želim za Božić, da mi pravi društvo u duge zimske večeri dok se muž potuca po šahovskim turnirima:

Image Hosted by ImageShack.us

Moj priležnik i ja odlučili smo unaprijediti zdravlje akcijom "čaša crnog vina na dan", ali tu se nameće problem izbora dovoljno dobra, a jeftina vina koje neće preopteretiti kućni proračun. Planiram top-listu i kratke opise uzoraka kad akcija malo uznapreduje. Danas otvaramo Kiridžijin plavac. Živi bili pa popili!

KUTAK ZA SMS POEZIJU

JA:
(ako dobro pamtim, razlog uporabe romskih motiva bješe neka zajebancija na njezinu selidbu u dubravu?)

esmeraldom tvojom cu biti,
u svoju te cergu namamiti,
kisobrane prodavat danju,
nocu ispunit svaku ti sanju.
al zacujem li cilik ciganskih struna,
zadrzat ne's me ni s deset kuna!


21.3.02.

ONA:

moje je srce napeta struna,
zbog tebe osjećam siću s uma
no otkrit što osjećaš sad moja kuma
ravno je nabavci zlatnoga runa!
Dal cilik to čujem violine
Il šuštanje crne krinoline?


22.3.2002.

04.11.2007. u 19:52 • 4 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    



Komentari da/ne?

Opis bloga

Što je bilo prije: pečeno pile ili jaje na oko?

Linkovi

www.tasteofcroatia.org


Free Hit Counters
Get a Free Hit Counters