golly&bossy

ponedjeljak, 26.10.2009.

Haarlem

Haarlem je više od HFC Haarlem

Haarlem is more then HFC Haarlem


“Ideš u Haarlem?!” reka je jedan naš prijatej.
“E” odgovorili smo.
“Imaš onda obavezno da mi doneseš štogo od HFC Haarlem!”
”????”
”Što bilo: privjesak, kemijsku, samo da je od njih.”
”????”
“To je njihov nogometni klub. Jedan put sam na njima dobro zaradi u kladionici i sad ih redovito pratim. To mi je omiljeni klub nizozemske druge lige.”
”Ma daj. Ala, ovi moji prijateji u Haarlemu će se oduševit kad čuju da niko prati njihov klub u Hrvatskoj.”
”Što je to stvarno grad? Tamo ljudi žive? To ni samo HFC Haarlem?”
”He, he. Kad se vratim napisat ću post na golly&bossy - Haarlem je više od HFC Haarlem”
“You’re going to Haarlem” a friend said.
“Yes” we replied
“Then you must bring me something from HFC Haarlem!
“??????“
“Anything: a keychain, a pen, anything as long as it has HFC Haarlem on it.”
”?????”
”It is the football club. Once I betted on them and they brought me lot’s of money. Ever since I follow them and they are my favourite club in Dutch second football league.”
”Really? My friends in Haarlem will be thrilled to hear there is somebody in Croatia supporting their club.”
”Haarlem is a real place? People live there? It is not just HFC Haarlem?”
”He, he. When I come back I’ll write a post on golly&bossy – Haarlem is more then HFC Haarlem

Za početak: budući da je Haarlem u Nigdjezemskoj obavezni element su kanal i biciklete. Vidiš jedan, vidiš sve. Sve isto ti je jesi li u Amsterdamu, Haarlemu, Utrechtu, Gornjem ili Donjem Van de Grachtu. Ali je svejedno slatko
Photobucket
To begin with: since Haarlem is in the Netherlands a mandatory elements are canals and bikes. You’ve seen one, you’ve seen all. It doesn’t matter whether you’re in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Upper or Lower van de Gracht. But still it is cute

Kako i svaki pravi grad Haarlem ima gradsku vijećnicu. Haarlemska je iz 17. stoljeća.
Upravo je u tijeku vjenčanje i autobus je dove uzvanike. Naravno da uopće nisu svečarski obučeni, ali to je Nigdjezemska. Tamo se za svaku priliku može obuć vrića, a to se većinom i čini.
Photobucket
Every town should have a town hall and so does Haarlem. this one is from the 17th century.
At this moment a wedding is taking place there and the bus brought the guests. Of course they are not formally dressed, but it is the Netherlands. There you can put a potato sack on for every occasion, and that is what most people mostly does.

Vratimo se u povijest. Nekad je Haarlem bi okružen zidinama i ovo je njihov ostatak. Amsterdamse poort tj. vrata prima Amsterdamu. Sukladno, u Amsterdamu ima Haarlemmerpoort
Photobucket
Back to the history. Haarlem was surrounded by walls and this is what is left of them. Amsterdamse poort. The port towards Amsterdam. In line with that there is Haarlemmerpoort in Amsterdam.

Katedrala sv. Bava, 16. stoljeće. Kao svaki pravi zaštitnik grada i Bavo je svojednobno spasi Haarlem, ali priča ni ništa posebno spektakularna ni vrijedna velikega spomena.
Photobucket
The cathedral of St. Bavo, 16th century. As every good town patron Bavo saved the town one time, but it wasn’t anything spectacular enough to describe here.

Još malo kanali. Ovo desno, s crvenom zastavom, je muzej Teylers, najstariji muzej u Nigdjezemskoj, osnovan u 18. stoljeću.
Photobucket
More canals. The building on the right, the one with the red flag is Teylers museum, the oldest museum in the Netherlands, founded in the 18th century.

Malo nigdjezemskih kućica. Čisto radi atmosfere. Dobro vidite, fasade su nagnute prima naprid jer je na vrhu uvik kuka pomoću koje se diže teret teret, npr. namještaj na gornje katove. Jer su skale unutra nevjerojatno uske i strme i preuređivanje je moguće jedino kroz punistru. A sve je jednostavnije kad je fasada malo nagnuta i tako je se i manje ošteti.
Ovo je u staren dilu grada...
Photobucket
More of cute Dutch houses. It is for the sake of the atmosphere. The facades are slightly slanted forward because there is hook on the top of the roof that helps lift the weight e.g. furniture on the upper floors. Because the stairs inside are incredibly narrow and steep. So the refurbishing is possible only through the window. And all that is easier if the facade is slanted forward.
This is a street in the old part of town…

...a ovo u noven. Sve šesno i redno.
Photobucket
…and this one is in the new part. Everything so neatly and orderly.

Ovo je Laurens Janszoon Coster. Za njega Haarlemžani viruju da je izumi tisak još prin Gutenberga i zato su mu stavili spomenik na glavni trg.
Photobucket
This is Laurens Janszoon Coster. Haarlemers believe that he invented the printing press before Gutenberg and so they made him a monument at the main square.

Ovo ni spomenik nego samo reklama za restoran iza. Koji se zove Koetje en Kalfjes – Kravice i telići. Nigdjezemci su ludi za umanjenicama.
Photobucket
This isn’t a monument but just an advertising for the restaurant behind. The restaurant’s name is Koetjes en Kalfjes – Little cows and little calves. Dutch are crazy about diminutives.

I na kraju, kafić usrid radnega dana. Prazan, naravno. Jer su Haarlemžani vridni i radišni narod. Da je ovo u nas stolovi bi bili puni bez obzira na to koja je ura.
Photobucket
Finally, a caffe in the middle of week day. Empty of course. Because Haarlemers are hard working and diligent people. If this was in Croatia the tables would be full no matter what time of the day it is.


Vaši

- 11:34 - Komentiraj (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.10.2009.

cultural overdose

Dragi Naši,
ovako je sve počelo. Htili smo poć gledat štogo na ZFF, što bilo samo da je drukčije od standardnega holivuda kojega inače konzumiramo. I dok smo čekali kino odlučili smo vrime pametno potrošit na izložbi priko puta. Ljepota dijagnostike - estetika zdravog i fascinacija bolesnim u Tehničkemu muzeju.

Naslov je neodoljiv, a izložba tak tak, ali nan je svejedno dala za mislit. Radi se o rendgenskim aparatima i sličnima spravama. Kako su se razvijali, kako su primjenjuju, koje se slike dobiju CT-om, a koje MR-om. Sve nam je objasnila ljubazna studentica biologije.

Evo, ovo je jedan stari rendgen koji ni fotografira nego na koji su se čejad gledali. Na ure ako je trebalo.
x ray

Ovo je pediskop. to se masovno po Evropama držalo po butigama od postoli da se vidi jesu li postole točne. Pediskop je bi skup, tako da se štedilo na olovnim omotačima za zaštitu. Jadne prodavačice, nazračile su se ne bi da su u Černobilu fatigale.
x ray

Kad se otkrilo zračenje ni se znalo koliko je to štetno. Marie Curie i ekipa držali su uran po žepima, a bogataši su kupovali rendgene za se glupirat po doma.


I što na kraju mislit. Oni su imali nove tehnologije i nisu znali koliko su štetne. Je li tako i s nama? Hoćemo li min za 30 godišć skužit koliko su nike normalne stvari zapravo opasne? Npr. centrifuga na makini za robu. Ili kokice iz mikrovalne. Kaloriferi? Smrznuto povrće? Filmovi sprženi s interneta?

A onda smo išli u kino. Gledali smo bosanski dokumentarac Sevdah, o sevdahu i jednemu Damiru koji ga pjeva. Damirov dida je Zaim Imamović za kojega min nismo nikad čuli ali koji je bi najveća zvijezda sevdaha. Super nan je scena kad Damir dođe u starački dom i kad se svi oduševu jer je on Zaimov unuk. A jednu staru kojoj su mater i otac Česi ne briga ni Damir ni Zaim ni sevdah nego ona lipo otpjeva Pod našima okny teče vodička. Tega nema u foršpanu, ali super da su ostavili u filmu.


Iza Sevdaha je bi i jedan koreanski dokumentarac-blockbuster Stari partner. U Koreji ga je vidilo 3 miljuna čejadi. Radi se o jednen staren i staron koji živu na selu i od njihoven staren volu. Svi skupa imaju 400 godišć, ali i dalje se muču i fatigaju jer drugo ni ne znaju.


Film je OK, ali malo dosadnjikav, a nismo ga pogledali do kraja jer su nas u Kinu Europa nenadano čekale karte za Somers Town. Na kojega smo malo kasnili, ali koji je ispa najboji film što smo ga gledali na festivalu. Obavezno pogledati!


2 3/4 filma + 1 izložba = kulturno predoziranje. Dobro smo ostali živi.

Vaši

- 08:26 - Komentiraj (1) - Isprintaj - #

utorak, 13.10.2009.

Amsterdam, Brussel & shopping

Dragi Naši,
evo smo se vratili iz svita. Nismo sebi kupili ništa za obuć jer nismo stigli. Uglavnom smo bili po kafama, obidima i večerama s ekipom, prisjećali se starih dogodovština i planirali buduće avanture.
Ali, ipak se nismo vratili praznih bursi. Ovo smo dovukli iz Amsterdama, Bruxellessa i djutifrija:

Brava i svitla za bicikletu. Ovo je posebna brava koja zavida kun zadnjega kola, a super je praktična jer se ne treba gnjavit s velikin lancen. Nema je za kupit ninđi nego u Nizozemskoj. Min je već imamo, ovo nas je kolegica s posla zamolila da jon donesemo jednu. Brava je naravno uzbudila svaki alarm po aerodromima, morali smo je stalno vadit i objašnjavat o čemu se radi.
Mala svitla su za nas i našu bicikletu. Svitli po bicikletama nikad dosta.
hema

So we didn't really shop on our trip to Amsterdam because we were mostly having coffees and lunches and dinners with our friends. Still, we didn't come back empty handed.
These are bike lock and lights. It is a special lock that is to be screwed next to the back wheel, and is extremely practical because one doesn’t have to bother with the huge chain. We already have one of these locks, this one is for the colleague who asked us to bring her one. Of course, the lock activated every alarm at the airports, so we repetedly had to take it out and explain what is it.
These small lights are for us and our bike. A bycicle can never have enough lights.

Jedan dan smo se iz Amsterdama zaletili i do Bruxellesa. Tamo smo naravno kupili ćikolate.
belgian chocolate
We went to Brussels one day. Came back with the chocolate, of course.

Ovo je ništo baš nizozemsko – rođendanski kalendar, de verjaardagskalender. Nigdjezemci su ludi za rođendanima, onako kad je komugo rođendan familija stavi transparent priko cile ulice: Janmaarten ima 43 godine. Zatrubite.
I svi trubu.
Da ne zaboravu kad je komu rođendan praktični Nigdjezemci su smislili ovi kalendar u kojem su samo miseci i datumi, bez dana tako da vridi više godišć. Onda se tu uz datume upiše ime. I obisi u zahod. E, u zahod. Zašto je zahod pravo misto za sjetit se rođendana, to samo Nigdjezemci znaju.
Nigdjezemci su praktičan, ali i nadasve štedljivi narod. Zato važne osobe u kalendar upišu kemijskom, na primjer babu, didu, dicu, ali prolazne osobe se upisuju običnim lapisom da se mogu izbrisat. Npr. momak od ćere koji je danas tu, a sutra će bit kojigo drugi. Znamo za slučaj kad svekrva godinama ni nevistu htila upisat kemijskim u kalendar. Premda su sin i nevista već imali dvoje dice, nevista još ni bila dovoljno dobra za trajno upisivanje. I kad je svekrva napokon upisala nevistu kemijskom, nevista se razvela. He, he...
birthday calender
This is something very very Dutch – the birthday calendar, de verjaardagskalender. The Dutch are crazy about birthdays, like somebody has a birthday and the family puts a banner across the street: Janmaarten is 43. Honk.
And everybod honks.
In order not to forget birthdays practical Dutch people invented this calendar that only has months and dates, but not the days, so it's lasts for many years. Then you write a person's name next to the date. And hang the calendar in the toilet. Yes, in the toilet. What makes the toilet the right place to remember somebody's birthday, only Dutch know.
The Dutch are very practical, but also very frugal nation. So the important persons like grandparents or children have their names written in pen in birthday calendars, but temporary persons are written down in pencil. For example, daughter’s boyfriend. Today he’s here; tomorrow there will be somebody else. We know of the case when the mother in law didn’t want to write daughter in law’s name in pen, just in pencil. Although the son and the daughter in law had already two children, the daughter in law still wasn’t good enough for permanent entry in the birthday calendar. And when the mother in law finally managed to use pen for daughter in law, the daughter in law left the husband. He, he….

Još ništo tipično nigdjezemski. Livo ogromni speculaas, gore stroopwafel, dole kruidnoten. Nigdjezemska kuhinja je očajna, frigani kompiri su im nacionalno jelo, to Van sve govori. Ali imaju dobrih slatkiša.
speculaas
More typically Dutch things. The gigantic speculaas on the left, stroopwafel up, kruidnoten down. the Dutch cuisine is horrible, French fries are the national food, that tells you all. But they do have good sweets.

Ovo je iz djutifrija. Budući smo odnedavno počeli rasturat u pokeru nismo mogli odolit m&m's pokeru.
m&m's
Duty free goodies. Recently we started to kick asses in poker so we couldn’t resist m&m’s poker pack.

A ovo nan je najdraže – fensi gumene rukavice. Jer i banja se može ribat sa stilom.
schatkamer
And this is our favourite thing – the fancy rubber gloves. One can be stylish while cleaning the bathroom, right?


Vaši

- 10:16 - Komentiraj (8) - Isprintaj - #

utorak, 06.10.2009.

Želja/A wish

Dragi Naši,
želimo da nan Ivana Franke postane najbolja prijateljica (klik). Želimo da nan Stavros postane najbolji prijatelj (klik) i odvede nas u Australiju (klik).
A kad ostarimo ne želimo bit kako naš Dida koji se penja na masline s 91 godinon. Ne, min želimo vrtit hulahup kako Grace Jones.


When we grow old we don't want to be like our Grandfather who was climbing olive trees at the age of 91. No, we want to be like Grace Jones and twirl hula hoop.


Vaši

- 12:32 - Komentiraj (2) - Isprintaj - #