srijeda, 08.02.2012.

Zašto je toliko hladno?

Pokušali smo doznati....

Znanstvenici iz Instituta Alfred Wegener iz Potsdama su kazali da hladna i snježna europska zima vuče svoje korijene iz toplog arktičkog ljeta. Njihovi američki kolege su izvijestili da je srpanj 2011. godine bio četvrti najtopliji od kada se obavljaju mjerenja. Zbog izrazito toplog ljeta na Arktiku se topi led, a u istom mjesecu ga je bilo najmanje u protekla tri desetljeća, piše CNN.

Efekt te pojave je dvosmjeran. S jedne strane manje ledenog pokrova znači i da se manje sunčeve topline reflektira u atmosferu. S druge strane, jednom kada je toplina u oceanu, smanjena količina leda dopušta toplini da lakše "pobjegne" u zrak iznad površine oceana. Zbog toga što topliji zrak ima tendenciju odlaska u više područje, pojavljuje se više vlažnog zraka uz površinu oceana te to stvara nestabilnost u atmosferi i mijenja poznate uzorke tlaka zraka u atmosferi, prenosi index.

Jedan od tih uzoraka se naziva Arktička oscilacija koja označava pojavu da se topli zrak s Atlantika širi Europom, a arktički zrak ostaje iznad polova. No, sredinom siječnja se Arktička oscilacija iznenada promijenila te je hladan zrak "otišao" iznad Sibira i tako je došlo do hladnog i snježnog vremena iznad većeg dijela Europe. Slične situacije su se događale i protekle dvije godine, što znači da u budućnosti možemo češće očekivati "polarne zime" na kontinentu.

(Crometeo tim)

- 14:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.