srijeda, 08.02.2012.

DHMZ - A kako je bilo u siječnju?

Državni hidrometeorološki zavod je na svojim internetskim stranicama objavio podatke o temperaturnim i oborinskim prilikama u siječnju u našoj zemlji. (DHMZ)

DHMZ: siječanj 2012

ODSTUPANJE SREDNJE TEMPERATURE ZRAKA U SIJEČNJU 2012.

Analiza temperaturnih anomalija za siječanj 2012. godine pokazuje da su u najvećem dijelu Hrvatske srednje mjesečne temperature zraka bile više od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.), izuzevši Zavižan, neke dijelove Istre, te dijela srednjeg i južnog Jadrana na kojima su anomalije imale negativan predznak. U Šibeniku je srednja mjesečna temperatura zraka bila jednaka navedenom prosjeku. Temperaturna odstupanja bila su u rasponu od -1.0 °C na Zavižanu do 3.3 °C u Bjelovaru, Osijeku, Zagrebu (Grič) i Varaždinu.
Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za siječanj 2012. godine svrstane su u dvije kategorije. U kategoriji toplo nalazi se sjeverna, središnja i istočna Hrvatska, dok je preostali dio Hrvatske svrstan u kategoriju normalno.


ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE U SIJEČNJU 2012.

Analiza količina oborine za siječanj 2012. godine koje su izražene u % višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) pokazuje da su količine oborine u cijeloj Hrvatskoj bile ispod prosjeka. Odstupanja za siječanj 2012. godine su u rasponu od 11 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (8.7 mm) do 77 % tog prosjeka u Šibeniku (59.1 mm).
Oborinske prilike u Hrvatskoj za siječanj 2012. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (istočna Hrvatska i okolica Šibenika), vrlo sušno (šire područje Pazina i Ogulina, dio sjevernog i srednjeg Jadrana s pripadnim zaleđem, te Lastovo na jugu Jadrana), dok se preostali dio Hrvatske nalazi u kategoriji sušno.



- 14:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.